logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio Moov 500 - Nadpalony element na płycie głównej

mazdaspeed 17 Sie 2017 18:24 1422 6
REKLAMA
  • #1 16647504
    mazdaspeed
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witajcie. Proszę o pomoc z identyfikowaniu nadpalonego elementu na płycie głównej nawigacji Mio Moov 500. Nawigacja z wyżej wymienionym elementem działa,ale poleciał dymek oraz specyficzny zapach sie pojawił. Chciałbym ten elemment kupić i wymienić. Z góry dziękuję.

Mio Moov 500 - Nadpalony element na płycie głównej Mio Moov 500 - Nadpalony element na płycie głównej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16648256
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Dioda zabezpieczająca - możesz wylutować i pracować bez niej - w niektórych płytach Mio nie była wcale montowana. Jak chcesz wymienić - szukaj o identycznych wymiarach i prądzie na 1A minimum. Symbolu nie podaje, bo było kilka.
  • REKLAMA
  • #3 16650234
    mazdaspeed
    Poziom 12  
    koala106 napisał:
    Dioda zabezpieczająca - możesz wylutować i pracować bez niej - w niektórych płytach Mio nie była wcale montowana. Jak chcesz wymienić - szukaj o identycznych wymiarach i prądzie na 1A minimum. Symbolu nie podaje, bo było kilka.

Dzięki za informację, odetchnąłem z ulgą. Czyli jak rozumiem szukać podobnej wielkości takiego elementu i o tym parametrze 1A, ok. Mam chyba gdzieś inną nawigację popsutą to zerknę czy będzie tam taki podobny element. Narazie dziękuję.
    Wolałbym żeby jednak coś zabezpieczającego było na przyszłość żeby uchronić się przed ewentualnym upaleniem całej nawigacji :). Leci punkcik Kolego :)

P.S. A Mógłby mi ktoś podsunąć która dioda zabezpieczająca mogłaby być? Jest tego masa i o tylu parametrach, że nie wiem sam :cry: dzięki z góry.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16672027
    mazdaspeed
    Poziom 12  
    japycz321 napisał:
    Szukaj czegoś w klimacie transili (tvs array) PSDxx a konkretnies np PSD05 używanych w tomtomach.
    Datasheet: http://www.protekdevices.com/xyz/documents/datasheets/psd.pdf

Dzięki za odpowiedź. Biegły w tym nie jestem. Przedstawię to obrazowo.
    Poniżej fotka z elementem który u mnie się nagrzał/upalił :
    (element na niebiesko), zdjęcie zapożyczone.

Mio Moov 500 - Nadpalony element na płycie głównej
  • #6 16673263
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 141
    Napisaliśmy Ci już wszystko czego potrzebujesz. Ta dioda pełni rolę zabezpieczenia, i możesz wlutować dowolnego transila o odpowiednim napięciu(jakieś 6V). Jak nic nie wlutujesz to też tragedii nie będzie, tylko trzeba bardziej uważać na ładowarki i np unikać odpalania samochodu przy podłączonej nawigacji.
  • #7 16674332
    mazdaspeed
    Poziom 12  
    japycz321 napisał:
    Napisaliśmy Ci już wszystko czego potrzebujesz. Ta dioda pełni rolę zabezpieczenia, i możesz wlutować dowolnego transila o odpowiednim napięciu(jakieś 6V). Jak nic nie wlutujesz to też tragedii nie będzie, tylko trzeba bardziej uważać na ładowarki i np unikać odpalania samochodu przy podłączonej nawigacji.

Tak,tak wiem że wszystko jest bardzo jasne. Chciałem po prostu wlutować identyczny element żeby był jak oryginał a nie bardzo wiem jakie parametry mają być np. jakie napięcie chociażby. Może ktoś juz naprawiał taką nawigację, akurat ten element i wie gdzie kupić, tylko tyle. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam. Punkcik leci :)

:D Temat można zamknąć. Element wlutowany od tableta o podobnych parametrach. Dziękuję. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji nadpalonego elementu na płycie głównej nawigacji Mio Moov 500, który wydzielał dym i specyficzny zapach. Otrzymuje wskazówki dotyczące wymiany uszkodzonego elementu, który najprawdopodobniej jest diodą zabezpieczającą. Użytkownicy sugerują, aby szukać transila o odpowiednich parametrach, takich jak 1A i napięcie około 6V. W końcu autor tematu informuje, że udało mu się wlutować podobny element z tabletu, co rozwiązało problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA