logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Beskid - schemat montażowy potrzebny, cisza na D, S, K

unitra-kamil 18 Aug 2017 23:52 1950 9
ADVERTISEMENT
  • #1 16649933
    unitra-kamil
    Level 7  
    Witam potrzebuje schemat montażowy "zielony" do Beskida, może być Ślązak, Giewont.
    Druga sprawa - na zakresach D S K jest kompletna cisza. Sprawdzałem antenę, jest w prządku. Przełączniki muszą być dobre bo aż 3 na raz to się nie psują. Radio nie powinno być grzebane, o czym świadczy sznurek przylepiony do obudowy. Wiec nie wiem, co może być uszkodzone. Bardzo proszę o pomoc co zrobić, by to naprawić. Z góry dziękuję.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 16650062
    Radiokiller
    Level 30  
    Help: 156
    Rate: 236
    Na stronie " AudioSpa " powinno być.
  • #3 16650228
    DIORADIO
    Level 32  
    Help: 187
    Rate: 316
    A jak na UKF-ie? Czy radio szumi czy głucha cisza, czy żarówki świecą, czy podczas przełączania słychać w głośniku trzaski? Schemat montażowy Ci podrzucę tylko czeka mnie wyprawa do garażu bo tam to wszystko leży.

Dodano po 45 [minuty]:

Niestety nie posiadam serwisówek tych odbiorników, mam tylko Ślężę , Śnieżnik i jubilato -
    podobne.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 16650821
    unitra-kamil
    Level 7  
    UKF szumi nawet coś łapie ale bardzo słabo. Skala się świeci. Niestety nic nie trzeszczy przy przełączaniu na D S K.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 16668182
    unitra-kamil
    Level 7  
    DIORADIO wrote:
    A jak na UKF-ie? Czy radio szumi czy głucha cisza, czy żarówki świecą, czy podczas przełączania słychać w głośniku trzaski? Schemat montażowy Ci podrzucę tylko czeka mnie wyprawa do garażu bo tam to wszystko leży.
    Dodano po 45 [minuty]:
    Niestety nie posiadam serwisówek tych odbiorników, mam tylko Ślężę , Śnieżnik i jubilato -
    podobne.

UKF szumi nawet coś łapie ale bardzo słabo. Skala się świeci. Niestety nic nie trzeszczy przy przełączaniu na D S K.
  • ADVERTISEMENT
  • #7 16668677
    DIORADIO
    Level 32  
    Help: 187
    Rate: 316
    Po pierwsze pomierz napięcia na nóżkach UL1211 i porównaj z wartościami na schemacie. Po drugie sprawdż PR - ek 47 k, czy nie zaśniedziały i czy działa. Po trzecie sprawdż czy filtry mają przejścia i pomierz napięcia na tranzystorach BF194 bo one pracują tylko na AM - ie.
  • #8 16668967
    gumisie
    Level 43  
    Help: 1667
    Rate: 2483
    DIORADIO wrote:
    Po pierwsze pomierz napięcia na nóżkach UL1211 i porównaj z wartościami na schemacie. Po drugie sprawdż PR - ek 47 k, czy nie zaśniedziały i czy działa.
    Witam.
    Po pierwsze jak i drugie masz rację (temat ustawienia PR_ka R22/47kΩ poruszany był w temacie założonym przez kol.Radiokiler, nie pamiętam tytułu, tak więc może kolega po raz drugi się odezwie w tym temacie i poda link).
    DIORADIO wrote:
    pomierz napięcia na tranzystorach BF194 bo one pracują tylko na AM - ie.
    Pewnie mam zły schemat ideowy :cry:, nie wyklucza to wykonania pomiary na tych tranzystorach (T3, T4). Bardziej interesuje mnie co autor tematu miał na myśli pisząc: "schemat montażowy".
    Pozdrawiam.
  • #9 16669061
    Radiokiller
    Level 30  
    Help: 156
    Rate: 236
    "Patrz w lusterka gumisie są wszędzie"
    I tak trzymać.
    Pojawiło się wcześniej określenie "zielony" myślę, że chodzi o schemat PCB.
    Przepraszam bardzo ale ja się nad żadnym Beskidem nie znęcałem.
    Nie mogę jakoś wkleić linku piszę z telefonu.
    "Sabina R 610 gra coraz ciszej aż w końcu milknie" tam było o PR.

Moderated By Dzimi:

Post nic nie wnosi do dyskusji. Regulamin pkt.3.1.11 Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji lub wprowadzają w błąd są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Post pozostaje w dyskusji, ale proszę o bardziej merytoryczne treści.

• #10 18595232
    Stanisław T.
    Level 11  
    Rate: 3
    Schemat i płyta główna - OR "Ślązak, Giewont i Beskid"
    Attachments:
    • Giewont.pdf (16.67 MB) You must be logged in to download this attachment.

Topic summary

✨ Użytkownik poszukuje schematu montażowego "zielonego" dla radia Unitra Beskid, Ślązak lub Giewont, ponieważ na zakresach D, S, K nie słychać żadnych sygnałów, mimo że antena jest sprawna. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięć na nóżkach UL1211, stanu potencjometru PR 47 kΩ oraz filtrów i tranzystorów BF194. Użytkownik potwierdził, że na UKF radio szumi, ale sygnał jest słaby, a przy przełączaniu na D, S, K nie słychać trzasków. Pojawiły się również odniesienia do schematów i płyty głównej dla modeli Ślązak, Giewont i Beskid.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT