logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja filtrów i mieszacza na schemacie odbiornika radiowego

elektronikopo 11 Kwi 2008 22:13 6588 17
REKLAMA
  • #1 5020251
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Mam problem na schemacie , które zamiesciłem poniżej zaznaczyłem podstawowe bloki odbiornika radiowego : zasilacz , wzmacnaicz micz , wzmacniacz p.cz i głowice. Nie umiem na schemacie znaleźć innych elementow tzn filtrów regulujacych AM i FM , mieszacz , heterodyna , filtr p.cz , demodulator , dekoder itp Mógłby mi ktoś zaznaczyć te głowne elemnty radia i inne ważne ja są i wrzucić na forum . Ja wrzucam zaznaczone moje elemnty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5020616
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Coś przekombinowałeś z tym "obrazkiem" - nie da się go powiększyć.
  • REKLAMA
  • #3 5020639
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Prosze :

• Pomocny post
    #4 5020730
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Polecam książkę "Urządzenia radiowe" Tomasza Bogdana - tam to wszystko masz bardzo ładnie i przystępnie opisane. Książka do nabycia chociażby na Allegro za około 10zł. Obwody których szukasz są częściami tych, które zaznaczyłeś. Dekodera stereo nie znajdziesz bo go tu nie ma. Czy to przypadkiem nie jest schemat odbiornika radiowego Śnieżka? - znajomo jakoś tak wygląda :)
  • #5 5020743
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Dzięki za pomoc !!!!!!! A możesz mi zaznaczyć te elementy , które wymieniłem najważnisjze to filtry regulujące Am i Fm Prosze zaznacz mi na schemacie te elementy i wrzuc na forum bo nie mam moliwosci nabyc tej książki

To jest schemat OR Giewont Beskid podobny do Śnieżki
  • Pomocny post
    #6 5020789
    woytekp
    Poziom 26  
    Tak na szybko

i próbka ze wspomnianej książki (opis podobnej głowicy FM)
  • #7 5020808
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Tutaj możesz pobrać instrukcję serwisową śnieżki, zawierającą między innymi opis elementów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776327-60.html#271656
    Oto jedna strona z niej , no niestety niema tam schematu ideowego, ale to można gdzieś jeszcze poszukać.
    Są tam dwie serwisówki śnieżki, może w tej drugiej byłby schemat.
    Załączniki:
    • Identyfikacja filtrów i mieszacza na schemacie odbiornika radiowego instrukcja śnieżka.jpg (99.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5021300
    elektronikopo
    Poziom 20  
    woytekp napisał:
    Tak na szybko

i próbka ze wspomnianej książki (opis podobnej głowicy FM)

Dzięki za pomoc !!!!! Bardzo mi pomogłeś jak możesz zaznacz inne elementy na schemacie np wzmacniacz w.cz , heterodyne itp

Fajnie że wrzuciłeś skany tej ksiązki bardzo mi sie przydały.
  • Pomocny post
    #9 5021544
    woytekp
    Poziom 26  
    Wzmacniacz w.cz FM to tranzystor T1 i elementy bezpośrednio z nim związane. Heterodyny jak oddzielnego obwodu tu nie ma bo zastosowano mieszacz samowzbudny na tranzystorze T2, który jednocześnie pełni rolę heterodyny i mieszacza.
  • REKLAMA
  • #10 5021679
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Ok!!!! Zaznaczyłem juz T1 oraz elemnety blisko niego kondensatory i rezystora to wzmacniacz w.cz FM i że mieszacz samowbudny to heterodyna i mieszacz. Można wyroznić jeszcze jakies bloko i w tym schemacie antena to jest ten element najbardziej na lewo w obu głowicach FM i AM, selektywny obwód wejsciowy , wzmacniacz w.cz AM , gdzie jest mieszac zi heterodyna w głowicy Am ?, obwody rezonansowe LC , głosnik to będzie na dole bloku wzmacnaicza m.cz. Jak ktos może prosze na nieść wszytskie rzeczy na schemat i wrzucić na forum.
  • Pomocny post
    #11 5021727
    woytekp
    Poziom 26  
    Selektywny obwód wejściowy to cewki L1 (dla FM), L5, L6, L7 (dla zakresów AM). Anteny oczywiście po lewej. Mieszacz jak się nie mylę znów samowzbudny dla AM to tranzystory T3 i T4 (mieszacz samowzbudny to takie oszczędnościowe rozwiązanie o nienajlepszych parametrach). Głośnik tam gdzie wspomniałeś. Układy nie są hybrydowe to zwykłe monolityczne scalaczki.
    Poniżej nota katalogowa UL1211
    Załączniki:
    • UL1211.pdf (207.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5021862
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Czyli wzmacnaicz w.cz Am to tranzystor t3 i elementy najbliższe , tranzystor t4 to mieszacz samowzbudny co do układu hybrydowego to nie weim bo nauczyciel mi powiedział , że to są układy hybrydowe a ty mówisz , że to są monolityczne to ja w końcu nie wiem. Przyjzyj się tym dwóm schematom i powiedz mi czy to napewno jest monolityczny bo mi sie wyadje ze naucziel miał racje , ż eto są układy hybrydowe.
  • Pomocny post
    #13 5021883
    woytekp
    Poziom 26  
    Nauczycielowi polecam lekturę noty katalogowej gdzie wyraźnie napisano "monolityczny". Zakładam, że producent wie co produkuje ;)
    Załączniki:
    • UL1402.pdf (194.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 5021894
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Możesz zamieścić schemat radia ten co byłwcześniej z zaznaczonymi wszytskimi elementami

Dodano po 1 [minuty]:

zostawie chyba tak ja było , że to jest układ hybrydowy
  • Pomocny post
    #15 5021971
    woytekp
    Poziom 26  
    elektronikopo napisał:
    Możesz zamieścić schemat radia ten co byłwcześniej z zaznaczonymi wszytskimi elementami

Dodano po 1 [minuty]:

zostawie chyba tak ja było , że to jest układ hybrydowy

Dlaczego? Nie chcesz podpaść? Wydrukuj sobie pdfa o UL1402 i podyskutuj o tym z nauczycielem - to też człowiek i ma prawo się mylić. O jaki schemat ci chodzi? Przecież wszystkie, które były w tym temacie nadal tu są.
  • #16 5022055
    elektronikopo
    Poziom 20  
    ok!!!!!! Temat już radia jest załatwiony Dobra zmeinie w zeszycie na układ monolityczny i bedzie wszystko ok. Wyślij mi skany tej ksiązki co ci napisałem na priva

Dodano po 14 [minuty]:

Zmieniłem już w zeszycie na układ monolityczny

Dodano po 1 [minuty]:

O co możecie powiedzieć o układach monolitycznych bo musze napisać we wnioskach

Napewno te dwa układy to układy nie są hybrydowe musez to wiedzieć an 100%
  • REKLAMA
  • #18 5022462
    elektronikopo
    Poziom 20  
    Dobra to zmieniłem już w zeszycie , że te dwa schematy to układy monolityczne i krótko o nich napisałem . Wyslij mi skany tej książki odpisz Możecie coś napisac o tych układach bo musze cos o nich napisać we wnioskach .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji i oznaczenia na schemacie odbiornika radiowego podstawowych bloków takich jak filtry regulujące AM i FM, mieszacz, heterodyna, filtr p.cz, demodulator oraz dekoder. Schemat przedstawia odbiornik OR Giewont Beskid, podobny do modelu Śnieżka. Wskazano, że wzmacniacz w.cz FM to tranzystor T1 z elementami towarzyszącymi, a mieszacz i heterodyna są realizowane jako mieszacz samowzbudny na tranzystorze T2. Selektywny obwód wejściowy FM tworzą cewki L1, a dla AM cewki L5, L6, L7. Wzmacniacz w.cz AM to tranzystor T3, a mieszacz samowzbudny AM to tranzystory T3 i T4. Głośnik znajduje się na wyjściu wzmacniacza m.cz. Układy scalone zastosowane w odbiorniku są monolityczne, co potwierdzają noty katalogowe (np. UL1211, UL1402), a nie hybrydowe, jak początkowo sugerowano. Wskazano również na dostępność literatury, m.in. książki "Urządzenia radiowe" Tomasza Bogdana, oraz serwisówek Śnieżki, które pomagają w zrozumieniu budowy i działania poszczególnych bloków odbiornika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA