logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć kabelki z płaskiego kabla od słuchawek

marek19751 19 Sie 2017 12:21 1293 6
  • #1 16650416
    marek19751
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam w popsutych słuchawkach płaski kabel, taki jak w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3020081.html.
    Muszę wymienić w nim wtyczkę, ale bardzo ciężko wyłuskać te kabelki z tego płaskiego kabla, są one jakby zatopione w tym plastiku i bardzo cienkie, jak włosy (inne kable od słuchawek, okrągłe, mają nieco grubsze kabelki a także łatwo się oddzielają).
    Jak można najlepiej, najłatwiej i najszybciej to zrobić ? Może ktoś zna jakiś sposób poza bardzo mozolną i ryzykowną pracą oddzielającą je jakimś nożykiem lub nożyczkami, a i tak często parę z nich zostaje przecięte.
    Raczej nie chciałbym wymieniać całego kabla, bo nie wyglądałoby to za dobrze i nie bardzo pasowało estetycznie.
  • #2 16650552
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Może nieco podgrzać tą izolację wtedy łatwiej ją będzie usunąć? Czym? Spróbuj doświadczalnie, może wystarczy wrzątek. Ot taki pomysł mi wpadł do głowy.
  • #3 16651838
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 237
    Pomysł z wrzątkiem może okazać się całkiem skuteczny.
    Gdyby Kolega potrzebował wyższej temperatury niż 100 stopni C to olej wrze w 180.
  • #4 16651897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16656710
    marek19751
    Poziom 11  
    Trochę pomogło podgrzanie gorącym powietrzem, choć i tak nie zeszło łatwo, pomogłem sobie poprawiając igłą (prowadząc ją wzdłuż tych kabelków). Jakoś oddzieliłem je na tyle, że dało się zarobić nową wtyczkę. Może bezpośrednio lutownicą faktycznie byłoby lepiej, nie próbowałem. Działają słuchawki, ale trochę problematycznie, bo czasem trzeba poruszać wtyczką, aby działały obie. Problem w tym, że nowa okrągła metalowa wtyczka słabo pasuje do płaskiego kabla. Zrobiłem przy końcu pętle, ale i tak się trochę rozplątuje (nie do końca, bo wtyczka trzyma, ale powoduje to, że jest w niej za ciasno i czasem kabelki mogą się w środku zetknąć). Może ja jeszcze wyjmę, owinę pętlę w taśmę klejącą, tak samo zabezpieczę kabelki, aby nawet jak się ścisną, nie powodowały zwarcia.
    W każdym razie dziękuje za pomoc i wszystkie uwagi, wiedziałem, że tu można uzyskać pomoc, nawet w trudnych przypadkach.
  • #6 16656774
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16660238
    marek19751
    Poziom 11  
    drobok napisał:
    Sprawdź czy te przewody nie są w emalii, jeśli wtyczka nie trzyma kabla to ciband albo termokurcze, jeśli coś w środku się zwiera to termoglut ;)

Od wewnątrz wtyczki owinąłem trochę taśmą izolacyjną, tak, aby łatwo nie dało się wyszarpnąć wtyczki (aby nie trzymała się tylko na zlutowanych kabelkach), a od zewnątrz połączyłem taśmą końcówkę wtyczki z tym płaskim kabelkiem, tak że kabel nie zmienia położenia względem wtyczki i jak na razie działa to dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z problemem w wymianie wtyczki w płaskim kablu słuchawek poszukiwał skutecznych metod na wyjęcie cienkich kabelków, które wydawały się być zatopione w plastiku. Proponowane rozwiązania obejmowały podgrzewanie izolacji wrzątkiem lub gorącym powietrzem, co ułatwiło oddzielanie kabelków. Użytkownik zastosował również igłę do pomocy w procesie. Po wymianie wtyczki zauważył problemy z jej dopasowaniem do płaskiego kabla, co prowadziło do sporadycznych zwarć. W celu poprawy stabilności połączenia, owinął końcówkę wtyczki taśmą izolacyjną oraz zabezpieczył kabel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA