logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST-LINK V2 z Aliexpress - brak wykrycia w STM32 ST-LINK Utility

smykowski 19 Sie 2017 13:07 5355 9
REKLAMA
  • #1 16650496
    smykowski
    Poziom 9  
    Witam, mam programator st-link v2 z aliexpress, po podłączeniu w STM32 ST-LINK Utility wyświetla komunikat "No ST-LINK detected".
    Próbowałem instalacji różnych sterowników, oraz wertowałem fora w poszukiwaniu rozwiązania problemu ale nie znalazłem nic co by pomagało.
    Co najdziwniejsze programator jeszcze dwa tygodnie temu działał bez żadnego problemu, z tym że z innym środowiskiem, wtedy cocos teraz zainstalowałem System Workbench for STM32. Próbowałem podłączać do stm8 jak i do kilku stm32 i cały czas to samo.

W czym może tkwić problem i jak go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16651264
    smykowski
    Poziom 9  
    Aż tak głupi nie jestem, wiem że sterowniki są na stroni producenta :), sądziłem że nie działają. Teraz zauważyłem że układy ruszyły gdy przyduszam przycisk reset przed podłączeniem.
  • #4 16651272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16651488
    smykowski
    Poziom 9  
    Chyba wiem co robiłem nie tak. W momencie gdy zawiesił się pierwszy raz wgrywałem program w którym były źle ustawione przerwania i uc się zawieszał, przy podłączaniu kolejnych uc wgrywałem ten sam program. Coś mi się wydaje że program razem z uc zawieszał programator, bo po przełączeniu zworek, wduszeniu reset, podłączeniu i wyczyszczeniu uc, wszytko działa. Po prostu zamiast szukać błędu w programie, kombinowałem z różnymi sterownikami i konfiguracją.

A tak apropo to nucleo to też chińszczyzna tylko że droższa.
  • REKLAMA
  • #6 16651537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16651546
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    smykowski napisał:
    A tak apropo to nucleo to też chińszczyzna tylko że droższa.

Niemniej jednak oryginalna, a nie podrobiona - taka "drobna" różnica.
  • #8 16651726
    jnk0le
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Piotrus_999 napisał:
    Te chińskie szkoda kijem od szczotki ruszać.

Aby ruszyły w OpenOCD to w board/st_nucleo**.cfg

source [find interface/stlink-v2-1.cfg]
    reset_config srst_only

wystarczy zamienić na
    source [find interface/stlink-v2.cfg]
    reset_config none separate

Inaczej wywala się na "komputerze docelowym aktywnie odmawiającym" lub na "vFlashErase packet" (a przynajmniej ten mój tak ma).

Są jeszcze jakieś inne problemy o których nie wiem?
  • #9 16663011
    smykowski
    Poziom 9  
    Przepraszam za odkopywanie, ale po poprawieniu wszystkich błędów w programie debuger nadal nie działa. Wyświetla takie kominukaty.

Error: JTAG failure -4
    Error: jtag status contains invalid mode value - communication failure
    Polling target STM32F103C8Tx.cpu failed, trying to reexamine
    Examination failed, GDB will be halted. Polling again in 100ms
    Info : Previous state query failed, trying to reconnect
    Error: jtag status contains invalid mode value - communication failure
    Polling target STM32F103C8Tx.cpu failed, trying to reexamine
    Examination failed, GDB will be halted. Polling again in 300ms

Co ciekawe takie coś dzieje się tylko gdy wgram program wygenerowany w cubemx,
    w programie ustawiam zegary na 72mhz i włączam timer, nic nie koliduje z pinami programatora.
    Po zatrzymaniu programu debuger nie chcę się drugi raz uruchomić, reaguje tylko na przyduszenie przycisku reset.
    Co ciekawe prosty program napisany w cmsis działa bez problemu. Układ próbowałem zasilać oddzielnie z zasilacza ale to też nie to.

Wie ktoś co może być nie tak?
  • #10 16663461
    smykowski
    Poziom 9  
    To jest fragment który sam dopisałem. W cubemx ustawiłem 2 timer na generowanie pwm na kanale 1,2 i 3, prescaler ustawiony na 0, period 89, do tego dma które miało współpracować z kanałem pierwszym. Taktowanie ustawiłem na 72mhz. Początkowo myślałem że problemy sprawia przerwanie od dma, lecz po usunięciu kodu włączającego dma sytuacja się nie poprawia.

Kod miał sterować diodami ws2812b

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programatorem ST-LINK V2 zakupionym na Aliexpress, który nie jest wykrywany przez STM32 ST-LINK Utility, mimo wcześniejszego prawidłowego działania. Po próbach z różnymi sterownikami i podłączeniu do różnych układów STM32 oraz STM8, użytkownik zauważa, że problem może wynikać z błędów w programie, które powodowały zawieszanie się mikrokontrolera. Po poprawieniu błędów i zastosowaniu odpowiednich ustawień, programator zaczął działać. W dyskusji poruszono również kwestie związane z jakością chińskich programatorów oraz alternatywne rozwiązania, takie jak zakup płytki Nucleo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA