logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] openstm32 - STLink already in use or STLink USB driver not installed

skim 10 Lip 2018 12:44 4029 13
REKLAMA
  • #1 17321333
    skim
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam wszystkich :)
    Postanowiłem rozpocząć przygodę z ARM.

Kupiłem płytkę STM32F103C8T6 i zaprogramowałem ją za pomocą Arduino IDE korzystając z przejściówki USB-RS232. Działało fajnie, ale nie chcę programować za pośrednictwem Arduino IDE i portu szeregowego, więc zakupiłem ST-Link (taki o: www.waveshare.com/wiki/ST-LINK).

Pierwsze pytanie:
    1) Czy lepiej jest zamiast ST-LINK kupić ST-LINK /V2? Ile w końcu jest wersji tego? która jest najnowsza? Albo jest może coś, co lepiej się do tego celu nadaje?

Za pomocą programu “ST-LinkUpgrade” zaktualizowałem firmware. Mam teraz wersję “V1.J13.S4” i mówi, że jest najnowsza (dla tej wersji układu który leży na stole).
    Zainstalowałem także sterowniki: https://www.st.com/content/st_com/en/products...us/debug-hardware-for-stm32-mcus/st-link.html

Teraz próbowałem połączyć moją płytkę z programatorem za pośrednictwem SWD (testowałem też połączenie JTAG) - przyznam, że manual jest beznadziejny, ale na szczęście na opakowaniu była rozpiska. W obu przypadkach połączyłem także piny opcjonalne. Zasilanie podpiąłem za pomocą drugiego przewodu USB, którego piny zasilające bezpośrednio zasilają mikrokontroler. W przeciwnym wypadku STM32 nie miał zasilania.

W menedżerze urządzeń widzę mój programator ST-Link tak, jak przedstawia obrazek:
    openstm32 - STLink already in use or STLink USB driver not installed
    Widzę go także w "mój komputer" jako dysk wymienny 30MB.

Teraz mogę połączyć się z mikro kontrolerem za pomocą “STM32 ST-Link Utility” (connect target) - wtedy dioda COM na ST-Link świeci się na czerwono. Później mogę usunąć mój program, który wgrałem wcześniej - kliknąłem "Full chip erase" - czerwona dioda zaczęła migać i już nie przestała, dopóki nie rozłączyłem układu. W opisie do ST-Link/V2 przeczytałem, że takie ciągłe miganie może oznaczać problem ze sterownikami, ale nie wiem jak jest w wersji V1. Poza tym program nadal wszystko widzi i po wyczyszczeniu we wszystkich komórkach wyświetla "FFFFFFFF".

Następnie ze strony http://www.openstm32.org/Downloading%2Bthe%2BSystem%2BWorkbench%2Bfor%2BSTM32%2Binstaller
    Pobrałem “system workbench for stm32”. Utworzyłem mój pierwszy projekt (“HelloWorld”) zgodnie z instrukcją zawartą na stronie: https://forbot.pl/blog/kurs-stm32-3-plytka-nucleo-konfiguracja-srodowiska-id4875

Niestety kiedy klikam “Run Configurations” i potem "Run", to pojawia się błąd, którego nie potrafię przeskoczyć:

Cytat:
    OpenOCD Problem
    OpenOCD child process termination
    Reasen:
    Unplugged target or STLink already in use or STLink USB driver not installed.
    Details:
    ‘’Unplugged target or STLink already in use or STLink USB driver not installed
    Open On-Chip Debugger 0.10.0-dev-00007-g58350bc-dirty (2018-01-12-12:21)
    Licensed under GNU GPL v2
    For bug reports, read
    http://openocd.org/doc/doxygen/bugs.html
    srst_only separate srst_nogate srst_open_drain connect_assert_srst
    Info : The selected transport took over low-level target control. The results might differ compared to plain JTAG/SWD
    adapter_nsrst_delay: 100
    adapter speed: 950 kHz
    Info : clock speed 950 kHz
    Error: open failed (no matching adapter found)
    in procedure ‘program’
    in procedure ‘init’ called at file “embedded:startup.tcl”, line 485
    in procedure ‘ocd_bouncer’
    ** OpenOCD init failed **
    shutdown command invoked’’

2) Co zrobić żeby to działało?

Mam Windows 10 Home, wszystkie porty USB 3.0. Próbowałem też restartować komputer. Szukałem też pomocy na anglojęzycznym forum: http://www.openstm32.org/tiki-view_forum_thread.php?comments_parentId=6921&forumId=7 bo te rozwiązania które udało mi się znaleźć w moim przypadku nie zadziałały, lub nie miały zastosowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17321339
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Z tego co wiem to pierwsza wersja ST-Link do działania z OpenOCD potrzebuje alternatywnych driverów opartych na WinUSB (można zainstalować za pomocą programu zadig). Wersja druga jest definitywnie mniej problematyczna, a jest też chyba wersja 2.1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17321362
    simw
    Poziom 27  
    Ocena: 288
    Wg mnie masz jakąś bardzo starą wersję firmware oraz oprogramowania.
    Tutaj znajdziesz wersję J31, chyba najnowszą:
    https://www.st.com/en/development-tools/stsw-link007.html

Tu natomiast prawdopodobnie najnowsza wersja ST-link Utility:
    https://www.st.com/en/development-tools/stsw-link004.html
    Też proponuję uaktualnić.

U mnie mam V2.J28.S7 STM32+STM8 Debugger
    Niemniej jednak ta u mnie działa poprawnie, ale i tak właśnie uaktualniłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17321395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 17321628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17322440
    skim
    Poziom 12  
    Dziękuję wam kochani za reakcję!

z3planety napisał:
    @skim Czy to jest chińska podróba ST-Linka?

Z racji tego, że pierwszy raz w życiu trzymam coś takiego w rękach, to nie wiem jak rozróżnić. Na opakowaniu są Chińskie znaczki. Ale wygląda łudząco podobnie do tego co widziałem na stronie producenta.

Freddie Chopin napisał:
    Z tego co wiem to pierwsza wersja ST-Link do działania z OpenOCD potrzebuje alternatywnych driverów opartych na WinUSB (można zainstalować za pomocą programu zadig).

Sprawdzę to i dam znać czy działa.

nowyARM napisał:
    Jest jeszcze ST-Link V2-1. Poza programowanie pełni też rolę konwertera USB-USART. Ponad można programować uC przez skopiowanie ikony do napędu mass storage.

A jaką ikonę mam tam przenieść?

Z racji tego, że kupiłem to wczoraj, to chyba zwrócę ten programator i kupię po prostu V2.1
  • REKLAMA
  • #7 17322470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17322677
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    W ten sposób obsługiwany jest tylko hex albo tylko bin - zawsze zapominam który, ale przy V2 i V2-1 widać że wrzuciło się "ten właściwy", bo diodka zaczyna mrugać na zielono i czerwono podczas wgrywania, a jak się wrzuci "nie ten właściwy", to nic się nie dzieje.
  • Pomocny post
    #9 17322731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17322750
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17345467
    skim
    Poziom 12  
    Panowie, bardzo dziękuję za waszą pomoc. Ostatecznie poddałem się i zamówiłem ST-Link/V2. Teraz mam innego rodzaju problem: podłączyłem JTAG i próbuję wgrać program z Atollic True Studio. Niestety bez względu na to czy ładuję swój własny program, czy program kogoś innego napisany typu "hello world" - zawsze pojawia się jeden i ten sam błąd:
    Klikam: Run - RunCofiguration i niestety pojawią tylko komunikat o następującej treści:
    Cytat:

Launching Nauka_z_ksiazka_1 has encontered a problem. Error starting process.
    Error starting process.
    Cannot run program "C:\Users\Jakub\Documents\AtollicTrueSTUDIOProjects\Nauka_z_ksiazka_1\Debug\Nauka_z_ksiazka_1.elf": Launching failed
    Cannot run program "C:\Users\Jakub\Documents\AtollicTrueSTUDIOProjects\Nauka_z_ksiazka_1\Debug\Nauka_z_ksiazka_1.elf": Launching failed

Z czego to może wynikać?
  • Pomocny post
    #12 17345492
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 17347118
    skim
    Poziom 12  
    Ok, co prawda nie do końca tego się spodziewałem, bo próbowałem klikać "Run", a nie "Debug", ale coś działa :)

Pragnę wszystkim pogratulować wiedzy oraz podziękować za zaangażowanie w rozwiązanie mojego problemu. W szczególności na początku odczułem dużą różnicę: na forum anglojęzycznym powiedzieli mi, że nie będzie działać. Na Polskim - znalazło się kilka pomysłów na obejście problemu. Ot taka nasza mentalność ;)

Zamykam temat i działam dalej. Dziękuję!
  • #14 17347119
    skim
    Poziom 12  
    Ok, co prawda nie do końca tego się spodziewałem, bo próbowałem klikać "Run", a nie "Debug", ale coś działa :)

Pragnę wszystkim pogratulować wiedzy oraz podziękować za zaangażowanie w rozwiązanie mojego problemu. W szczególności na początku odczułem dużą różnicę: na forum anglojęzycznym powiedzieli mi, że nie będzie działać. Na Polskim - znalazło się kilka pomysłów na obejście problemu. Ot taka nasza mentalność ;)

Zamykam temat i działam dalej. Dziękuję!

Dodano po 49 [sekundy]:

A pomimo że post wyżej już coś napisałem, to teraz system każe mi tutaj coś dopisać. Więc piszę. Wspaniały system :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął pracę z mikrokontrolerem STM32F103C8T6, korzystając z Arduino IDE i USB-RS232, ale postanowił przejść na programowanie za pomocą ST-Link. Zadał pytania dotyczące wyboru między ST-Link a ST-Link/V2 oraz aktualizacji firmware. Odpowiedzi wskazywały, że ST-Link/V2 jest bardziej niezawodny, a dostępne są również wersje 2.1. Użytkownik zaktualizował firmware, ale napotkał problemy z połączeniem. Wskazówki dotyczyły instalacji odpowiednich sterowników oraz możliwości przerobienia chińskiego ST-Link na CMSIS-DAP. Po zakupie ST-Link/V2 użytkownik miał problemy z wgrywaniem programów w Atollic True Studio, które zostały rozwiązane przez zmianę z "Run" na "Debug". Użytkownik podziękował za pomoc i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA