logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację

Szafamoto 20 Sie 2017 18:21 6375 12
REKLAMA
  • #1 16652952
    Szafamoto
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, niedawno podłączyłem internet od multimedii. Zdarza mi się grać w jedną grę online i niestety zdarzają się duże skoki pingu do 5000-10000 ms, zakładam, że jest to wina tego że gubi bardzo dużo pakietów ale nie jestem od tego specjalistą dlatego postanowiłem poprosić o pomoc w celu ustalenia faktycznej przyczyny problemu.

Co wiem o sieci:
    30Mb/s , kabel koncentryczny rozdzielacz na tv i internet.
    Router multimedii arris tg2492s

oto screeny z programu winmtr oraz pingplottera, dodatkowo postanowiłem zrobić tracert na 1 serwer multimedii po drodzę,

Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację

Robiłem więcej testów ale zapisywałem je do pliku textowego ale większośc wygląda w ten sposób,
    router 30% straty,
    10.141.0.1 ~90%
    i kolejny serwer mm też około 90%

Będę wdzięczny za pomoc, mam nadzieję, że zamieszczone informację są wystarczające.

Pozdrawiam Grzegorz.

Edycja:
    Dodam jeszcze, że router znajduje się w odległości 50cm od laptopa, i podłączenie go kablem ethernetowym niczego nie zmienia w wykresach.
    System komputera win 8,1 64bit

W momencie scięć pomimo, że gra przestaje łączyć, na teamspeaku słyszę normalnie na bierząco.
  • REKLAMA
  • #2 16653076
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Pokaż wykres po kablu.

192.168.0.1 to twój router ?
    model router ?
  • REKLAMA
  • #3 16653209
    Szafamoto
    Poziom 7  
    Router jak napisałem w pierwszym poście to

Arris TG2492S
    jest własnością multimedii i nie mam możliwości się na niego zalogować, jedyne co mogę przez ebok to ustawić hasło WiFi i kanał, ale zmiana kanałów nie zmienia sytuacjii.

Tak 192.168.0.1 to raczej mój router bo co innego? Jak już napisałem nie mogę się na niego zalogować.

oto zdjęcie z pracy na kablu ok 10 min

• REKLAMA
  • #4 16653227
    bogiebog
    Poziom 43  
    Uruchom cmd.exe, wpisz

ping -t 192.168.0.1

czy ten ping też traci pakiety podobnie jak w ping ploterze ?

Dodano po 33 [sekundy]:

Uruchom komputer w trybie awaryjnym + obsługa sieci, czy to coś zmienia ?
  • #5 16653392
    Szafamoto
    Poziom 7  
    Ping -t na router nie wykazuje straty ping średnio 1-6ms maksymalnie 20ms, trochę mi zajęło uruchomienie w trybie awaryjnym ale udało mi się w końcu i niestety nic to nie zmienia, krótki test myślę, że pokazuje to co trzeba.

• REKLAMA
  • #6 16653753
    bogiebog
    Poziom 43  
    Szafamoto napisał:
    Ping -t na router nie wykazuje straty ping średnio 1-6ms maksymalnie 20ms,

Widocznie pakiety trace z ping plotera są blokowane/ignorowane.

Spróbuj wiele okien cmd.exe "ping -t xxx" gdzie xxx to kolejne routery z traceroute-a aż znajdziesz wąskie gardło.
  • #7 16654011
    Szafamoto
    Poziom 7  
    ok zrobiłem, z drugiego laptopa mam nadzieję, że to nie problem.
    wrzucę zdjęcie ale opiszę najpierw.

1 po routerze nie wiem co to będzie jakaś skrzynka na klatce czy coś nie znam się. Request time out.
    na każdym kolejnym co jakiś czas są straty od 2 począwszy, chociaż wydaje mi się, że nie było dopóki nie zacząłem pingować koło 9 serwera ale to może mi się wydawać, postaram się popołudniu zrobić to lepiej na moim laptopie z myszką bo touchpad to dla mnie skaranie boskie. Wstawię też, porównanie z 2 komputerów coby móc też wykluczyć winę komputera.

Co to znaczy wąskie gardło? I czy jestem w stanie za pomocą ping plottera lub czegoś innego stwierdzić który serwer nie odpowiada w danym momencie? Ponieważ nie każda strata pakietów odpowiada freezowi w grze ale jestem w stanie zlokalizować która, grając.

wrzucam symetrycznie wykonane ping -t, tutaj laptop nr 2, po WiFi Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację

Tutaj laptop nr 1, połączony kablem, Wysoka utrata pakietów, Multimedia, proszę o weryfikację
  • Pomocny post
    #8 16654393
    bogiebog
    Poziom 43  
    "ping -t" zrób bez grania (np do pierwszych 5 routerów z listy traceroue), przerywa na którymś routerze ? tzn jakie % straty są na danym routerze, zapisujesz wyniki.

potem testujesz ping w czasie grania, i patrzysz na których przerywa i porównujesz z wynikami bez grania.

Dodano po 2 [minuty]:

Widzę ping pada najpierw na x.193 routerze, zatem tam jest wąskie gardło.

Użyj wireshark-a aby ustalić packets per second PPS w czasie grania
    https://ask.wireshark.org/questions/43285/how-to-count-packets-per-second
  • #9 16656081
    Szafamoto
    Poziom 7  
    Te zdjęcia które wrzucałem są z wyłączoną grą, ogólnie testowanie podczas grania jest ciężkim tematem bo nie za bardzo mam czas na grę ale udało mi się ustalić, że nawet jeżeli mam straty pakietów na pierwszych serwerach to nie skutkowało to lagiem, tzn nie były synchroniczne, i tak szukając spróbowałem pingować ostatni widoczny adres(bo później jest 5 niewidocznych i odbiorca) i idealnie się zgrywa, 1 adress wcześniej już nie ma straty w momentach lagów. Czy to może być winny ten router? Jest to na pewno poza siecią szkieletową multimedii w takim wypadku czy jest możliwość omijania takiego punktu czy to samemu czy prosząc multimedię o pomoc.

Ogólnie rzecz ujmując, pingplotter nie pokazuje już takich strat i początkowe serwery przestały mieć czerwone paski, może coś poprawili bo już zgłaszałem to w multimedii.
  • Pomocny post
    #10 16656165
    bogiebog
    Poziom 43  
    Szafamoto napisał:
    est to na pewno poza siecią szkieletową multimedii w takim wypadku czy jest możliwość omijania takiego punktu czy to samemu czy prosząc multimedię o pomoc.

Jedynie przez przekierowanie pakietów przez swój VPN server (np vpnonline pl), ale to nie gwarantuje sukcesu.
  • #11 16656305
    Szafamoto
    Poziom 7  
    A czy jeżeli ping -t wykazuje stratę w czasie lagu tu, a na 1 wcześniej nie to mogę uznać za pewnik, że to ten router jest winowajcą czy nie jest to pewne?
  • Pomocny post
    #12 16656327
    bogiebog
    Poziom 43  
    Pewnik - nie, ale uprawdopodobnia podejrzenie,
    zadaniem routera jest routowanie pakietów dalej a nie odpowiadanie na pingi.

Podobnie z traceroute-em, routery nie muszą wysyłać zawiadomień o wygaśnięciu TTL-a w pakiecie, większość tak robi ale to nie jest obowiązkiem routera.
  • #13 16683781
    Szafamoto
    Poziom 7  
    Udało mi się problem rozwiązać, faktycznie nie była winna multimedia ale jeden z routerów na trasie. Skorzystałem z OpenVPN i z serwerów firmy mydevil.net i wszystko działa jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wysoką utratą pakietów i skokami pingu (5000-10000 ms) podczas gry online po podłączeniu internetu od Multimedia. Router Arris TG2492S, będący własnością dostawcy, nie pozwala na pełną konfigurację. Po przeprowadzeniu testów ping i traceroute, użytkownik zauważył, że straty pakietów występują na różnych routerach w trasie. Po dalszych testach i użyciu OpenVPN, problem został rozwiązany, a przyczyną okazał się jeden z routerów na trasie, a nie Multimedia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA