Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwne poziome paski wzdłuż ekranu Samsung SyncMaster 795DF

simon_82k 03 Aug 2005 17:52 5783 2
  • #1
    simon_82k
    Level 12  
    Od dłuższego czasu na moim monitorze pojawiają się dziwne poziome paski wzdłuż ekranu, a póżniej po jakimś czasie znikają i wszystko wraca do normy. Paski czasem np dochodzą tylko do pewnej części ekranu, a czasami mogą dojść do drugiego końca. Nie zasłaniają one ekranu ale zmieniają kolory. Zawsze sięgają do jakiegoś elementu, który otworzyłem na komputerze. np do otworzonego okienka i za każdym razem wychodzą z prawej strony ekranu.
    Wykluczyłem wirusy - podłanczałem monitor do innego omputera i paski też tam się pojawiły
    Co to może być?? Monitor kupiłem nie cały rok temu. A problem się pojawia co jakiś czas już od pół roku
  • Helpful post
    #2
    lisek
    Service technician RTV
    Czy jak popukasz delikatnie w monitor to znikają?

    - sprawdz +5 V na torze wideo czy nie zaniżone gdy masz ten Swój objaw
    wtedy wina zaniż.nap.do 4,5V wytwarzanego przez (D623 D624) chyba UF4004 z 6,3v wywal jedną zobacz ile masz jak za dużo dobierz za tę wyjętą > nową ale Schotki

    - wg.Samsunga
    Quote:
    Application Date : Improved corrective action applied form 18th of October 2004. Manufacturing Date Action
    Jumper Wire '04. April ~ '04. August, 19th October. 2004~ IC106 Screw Torque Bead Core End of August. 2004 ~ 18th October. 20004 Jumper Wire+Torque


    czyli
    1. usuń alumin.samoklejąca przekładkę na wzm. wideo i jego radiatorze / wszystko wyczyść do sucha i bez silikonu Skręć .....oraz
    2. przemyj Izopropylenem styki na gn.wtyk. płytki wideo tam gdzie wchodzi kabel RGB < powstaje tam dodatkowa oporność oraz
    3. zamknij dławik JP102(zewrzyj)

    powinno być OK.!
  • #3
    simon_82k
    Level 12  
    Nie wiem co jest z tymi samsungami. Oddałem go do serwisu no i chodziło wszystko OK przez dłuższy czas. Później powoli problem powracał. No to oddałem go jeszcze raz do serwisu.
    Teraz znowu niby wszystko OK.
    Ale to chyba nic pewnego bo z doświadczenia wiem że po dłuższym czasie problem powraca
    Pożyjemy i zobaczymy :)