logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie czy audio wzmacniacz nie jest uszkodzony

Harahido 21 Sie 2017 11:09 567 2
REKLAMA
  • #1 16654132
    Harahido
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam,
    Mam na warsztacie układ ze wzmacniaczem audio klasy D, dokładnie mówiąc TPA2005D1. Schemat całego układu tutaj:
    Schemat
    Podłączyłem ten układ już tydzień temu i wszystko było okay. Schemat podłączenia to mikrokontroler -->wzmacniacz -->głośnik. Mikrokontroler generuje sinus o amplitudzie 3,3V i częstotliwości 1k Hz. Sprawdziłem na oscyloskopie - wszystko działa. Sprawdziłem rezystancja głośnika. Pokazuje 7Ohm, powinno być 8, ale to jest normalne.

Na koniec sprawdziłem też wyjście wzmacniacza na oscyloskopie. Niestety nie zobaczyłem tam niczego. Dlatego podejrzewam, że układ może być uszkodzony.
    Na początku sprawdziłem, czy nie ma zwarcia między masą układu a pinem zasilania. Nie ma połączenia, opór kilkanaście MOhm.
    Tutaj jest nota katalogowa wzmacniacza:
    Datasheet TPA2005D1

Macie jakiś pomysł jak mógłbym sprawdzić czy układ jest uszkodzony? Mam oscyloskop i multimetr do dyspozycji.
  • REKLAMA
  • #2 16654835
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2535
    Podłączając masę sondy oscyloskopowej nie tworzysz pętli masy?
    Przy braku sygnału na wyjściach powinieneś mieć połowę napięcia (względem masy), a dokładniej sygnał prostokątny o wypełnieniu 50%.
  • #3 16656488
    Harahido
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Podłączając masę sondy oscyloskopowej nie tworzysz pętli masy?

Tutaj jest wszystko okay.

Cytat:
    Przy braku sygnału na wyjściach powinieneś mieć połowę napięcia (względem masy), a dokładniej sygnał prostokątny o wypełnieniu 50%.

Dzięki o tym nie wiedziałem. Jak tydzień temu zaczynałem testy z tym wzmacniaczem, to jak dotknąłem palcem obudowy chipu to słyszałem szumy (nawet przy braku sygnału wejściowego). Teraz nie słyszę niczego.

Nie ma żadnego sposobu sprawdzenia czy układ nie jest np. przepalony? np. multimetrem między jakimiś pinami? Sprawdziłem między GND a pinem zasilania, tam jest wszystko okay.
REKLAMA