logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S4 mini i9195 - Bootloop i próba reanimacji ODIN/Wipe

januszjh 21 Sie 2017 12:50 2403 7
REKLAMA
  • #1 16654347
    januszjh
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Witam
    Mam problem z Samsungiem i nie wiem jak go naprawić. Objaw: bootloop. Przez Odina wgrywałem TWRP, Clockwork - niby pomyślnie, ale wciąż jest Samsungowy Recovery. Wgrywałem soft 1-plikowy zgodny z CSC i wersją androida - po automatycznym restarcie włącza się recovery (powinna się wtedy dokończyć instalacja). Po resecie dalej bootloop. Wipe cache i wipe data kończy się komunikatem błędu
    E:format_volume: make_extf4fs failed on /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/userdata
    Repartycjonowanie + soft 4 plikowy w Odninie wzorowo, a w praktyce ciągle nic. Jakby była to tylko symulacja. Wersja softu i SCS się nie zmienia w Recovery, chociaż próbowałem różnych wersji oprogramowania. Czy może dałby radę plik PIT z innym układem partycji, kosztem ilości pamięci, ale żeby telefon działał?
    A może jest zablokowany bootloader? Jak to sprawdzić? Jak odblokować?
  • REKLAMA
  • #2 16654376
    tonk
    Spec od GSM
    emmc ci pada do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 16654380
    januszjh
    Poziom 17  
    Jaki koszt?
  • REKLAMA
  • #4 16654387
    tonk
    Spec od GSM
    Okolo 150zl, ale to moze byc roznie w zaleznosci od serwisu
  • #5 16654390
    januszjh
    Poziom 17  
    A gdybym nową kostkę sam dostarczył to jaki koszt samej usługi przylutowania?

Dodano po 1 [minuty]:

150zł to mi się nie kalkuluje. Bo za części (głównie wyświetlacz) dostanę 250zł, a sprawne kosztują 350, czyli 100zł różnicy.
  • REKLAMA
  • #6 16654478
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    Najpierw zobacz ile kosztuje ta "kostka" , następnie zobacz jak ja wylutowac, wlutowac i zaprogramować.
  • #7 16654486
    januszjh
    Poziom 17  
    Kostkę mogę mieć za 20zł. Pytałem się o samą usługę - wylutowanie, zaprogramowanie, wlutowanie. Czy nie można zaprogramować pamięci już po jej wlutowaniu? Np. uruchomienie download mode z karty SD, Odin i ogień.
    Dochodzi jeszcze sprawa zapisania adresu IMEI i MAC w /EFS bo inaczej będzie tylko tablet.

Czy jest możliwe odzyskanie danych użytkownika? Pewnie się da - tylko kwestia ceny. Jakie to są z kolei koszty? Sam ich nie wyceniam na więcej niż 150zł, a spodziewam się że to 500+ i marne szanse na satysfakcjonujący rezultat, więc dlatego była próba czyszczenia partycji /data i wgrywania softu 4-plikowego, a zaczęło sie od próby wgrania alternatywnego Recovery w celu zrobienia backupu.
  • #8 16660605
    januszjh
    Poziom 17  
    Aha - cena sprawnej płyty głównej to 106zł z wysyłką + pół godziny na wymianę. Efekt chyba pewniejszy niż lutowanie emmc i zabawa w odzyskiwanie IMEI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z Samsungiem S4 mini i9195, który utknął w bootloopie. Próbował wgrać alternatywne recovery (TWRP, Clockwork) oraz oprogramowanie 1-plikowe, jednak po restarcie wciąż uruchamia się oryginalne recovery. Wykonane operacje wipe cache i wipe data kończą się błędem. Użytkownik rozważa wymianę pamięci eMMC, której koszt wynosi około 150 zł, oraz możliwość samodzielnego dostarczenia komponentu. Pojawia się również kwestia programowania pamięci po wlutowaniu oraz odzyskiwania danych użytkownika, co może być kosztowne. Alternatywnie, użytkownik rozważa wymianę płyty głównej, co wydaje się bardziej pewne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA