logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór żeliwnego pieca do palenia drewnem o mocy 13-17 kW bez sterowników

also 21 Sie 2017 17:26 5286 51
Najlepsze odpowiedzi

Jaki prosty piec na drewno o mocy 13–17 kW wybrać, jeśli ma być bez sterowników i najlepiej żeliwny?

Do drewna lepiej nie brać kotła żeliwnego, tylko kocioł dolnego spalania z palnikiem szamotowym, np. MPM DS albo droższy Kalvis [#16657985][#16671498] Camino jest żeliwny, ale jest przystosowany raczej do węgla, ma małą powierzchnię wymiennika i przy drewnie będzie się szybko brudził oraz zapychał [#16654908][#16657663][#16657985] Jeśli możesz, dołóż ochronę powrotu, np. zawór 4D lub 3D, a najlepiej także bufor około 1000 l; bufor działa nie tylko z podłogówką, ale również z grzejnikami [#16658853][#16659514][#16671400] Przy takim układzie kocioł pracuje na 70–85°C, rzadziej trzeba palić i nie przegrzewa pomieszczeń [#16658853][#16671400] Nie pal mokrym drewnem, bo skraca to żywotność każdego kotła, zwłaszcza stalowego [#16658024][#16671751]
REKLAMA
  • #1 16654872
    also
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Witam
    Jaki byście proponowali piec do palenia drewnem najlepiej żeliwny z dużym gardłem o mocy 13 do 17 ... Szukam pieca normalnego bez bajerów , sterowników itd.
  • REKLAMA
  • #2 16654908
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Jak ma być żeliwny to szukaj Camino.
  • #3 16656813
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Jak ma być do drewna to dolne spalanie i szamot.
  • #4 16657364
    also
    Poziom 15  
    @Camino przystosowany jest do węgla raczej
    @gersik szamot nie bo nie marży mi się przerabianie całej instalacji ...

Natomiast pieców z stali nie chcę nawet znać bo przepalają się po 7 czy 8 latach, albo się dehermetyzują, przeciekają ....
  • #5 16657663
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    Po co ci żeliwny kocioł do drewna? Żeby ogrzewać atmosferę? Żeliwny jest do koksu i ew. do węgla.
    Camino ma małą powierzchnię wymiennika i będzie bardzo trudny w czszczeniu. Realnie zapchaszgo sosem z drewna po połowie sezonu.
    Kup dolniaka z palnikiem szamotowym zamontuj ochronę przed zimnym powrotem i będzie ok.
  • #6 16657964
    also
    Poziom 15  
    andrzej lukaszewicz dlaczego ogrzewać atmosferę ? Możesz to rozwinąć ?

Dolniak z palnikiem szamotowym ? A jak z trwałością i kosztami użytkowania, napraw ?
    Masz taki ?
  • #7 16657985
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    also napisał:
    andrzej lukaszewicz dlaczego ogrzewać atmosferę ? Możesz to rozwinąć ?

Bo kocioł żeliwny ma zwykle małą powierzchnię wymiennika i słabo odbiera ciepło ze spalin. Węgiel i koks paląc się oddaje ciepło głównie przez kontakt, natomiast drewno oddaje ciepło głównie w postaci gorących spalin (drewno to aż w 70% części gazowe). Dlatego potrzebny jest duży wymiennik, żeby zdążył odebrać ciepło ze spalin. Inaczej strata kominowa będzie wysoka, będziesz ogrzewał atmosferę i miał duże zużycie opału. Po drugie żeliwo ma taką "chropowatą" powierzchnie, więc łatwo przyczepiają się do niego sadze i inne syfy i niezwykle trudno się je czyści ze względu na żeberka.
    Nic nie zyskasz kupując kocioł żeliwny a nawet dużo stracisz (na opale głównie).

also napisał:
    Dolniak z palnikiem szamotowym ?

Na przykład MPM DS albo litewski Kalvis (świetny ale dość drogi).

also napisał:
    A jak z trwałością

Trwałość zależy od wielu czynników, ale jeśli nie będziesz go kisił 40 stopniami na piecu albo zamontujesz ochronę powrotu (np. zawór 4d) to myślę, że dekadę posłuży.

also napisał:
    kosztami użytkowania

To zasypowiec - wiele się tam zepsuć nie może. Najwyżej trzeba co jakiś czas sznur w drzwiczkach albo szamot wymienić - ale to groszowe sprawy.

Dodano po 1 [minuty]:

also napisał:
    Natomiast pieców z stali nie chcę nawet znać bo przepalają się po 7 czy 8 latach, albo się dehermetyzują, przeciekają ....

To masz problem bo oprócz camino to chyba na rynku już nic żeliwnego nie ma a tym bardziej przeznaczonego do drewna.
  • #8 16658012
    also
    Poziom 15  
    Jest VIADRUS z żeliwnym wkładem ...
  • #9 16658022
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    also napisał:
    Natomiast pieców z stali nie chcę nawet znać bo przepalają się po 7 czy 8 latach, albo się dehermetyzują, przeciekają

A głupotki waść opowiadasz. Ja mam blaszany KOT-STAL 13 lat i jakoś jeszcze mi nie cieknie. A jak się sezon zaczyna, to przepuszczam przez niego wszystko - włącznie z mokrym drewnem liściastym.
  • REKLAMA
  • #10 16658024
    also
    Poziom 15  
    robokop ,ale nie ma co porównywać starych z nowymi. Znajomy ma z sasa i działa mu z 20 lat . Mi średnio wytrzymuje 8 lat . Albo się przepalają rurki ( jak to było z przed ostatnim) ,albo przecieka jak to jest z ostatnim . Próba pospawania migomatem kończy się przedłużeniem żywotności o dwa czy 3 miesiące .

Mokre drzewo = zajechanie pieca ..

ps.
    Drzwiczki do komina ( wyczystkowe) wytrzymują mi z 4 lata . 10 lat temu wymienione zostały na żeliwne i są jak nowe ...
  • #11 16658027
    robokop
    Mokre tak, tak samo oszczędność - trzymanie na piecu zbyt niskiej temperatury, bo piec za duży.... U mnie jeden, u sąsiada już drugi się kończy - ale ma automatykę, i podłogówkę. A razem żeśmy CO robili.

Nie ma co kolego planować zakupu na 30 lat - takiego sprzętu już nie ma. Nawet kuchnię kaflową trzeba było raz na kilka lat rozebrać w drobny mak i poskładać na nowo ze świeżą gliną.
  • REKLAMA
  • #12 16658028
    also
    Poziom 15  
    To w jaki sposób kontrolujesz temperaturę otoczenia ?
    Nie da się równocześnie utrzymywać wysokiej temperatury na piecu bez jej wzrostu w pomieszczeniu . Chyba że ktoś ma zasobnik ... ale tu znowu wymóg ogrzewania podłogowego ...
  • #13 16658030
    robokop
    also napisał:
    To w jaki sposób kontrolujesz temperaturę otoczenia

Nie dopuszczam żeby temperatura na piecu spadła poniżej 60-70 stopni. Jak się robi cieplej, to piec pali się krócej i tyle.
  • #14 16658031
    also
    Poziom 15  
    A jak w nocy np. mrozy są ? to wstajesz o drugiej czy trzeciej nad ranem i rozpalasz?
  • REKLAMA
  • #15 16658032
    robokop
    Na noc, jak są mrozy to ładuję piec węglem - jak go przymknę, to 8 godzin będzie się spokojnie palić - wisi mi w sumie czy jak wstanę, to będę miął 18 czy 23 stopnie - jak się żonka nieraz rozpędziła to i do 26 potrafiła nagrzać.
  • #16 16658033
    also
    Poziom 15  
    Czyli przez te 8 godzin stopniowo temperatura na piecu ci spada ... bo blokując ograniczasz mu moc ?

A grzejniki jakie masz ? Żeliwne czy normalne ?
  • #17 16658034
    robokop
    Grzejniki mam aluminiowe, bez podłogówki. Krążenie grawitacyjne, wspomagane pompką.
  • #18 16658035
    also
    Poziom 15  
    dzięki za wyjaśnienie, poświecenie mi czasu :)
    życzę dobrej nocy - bo widzę że jest już dość późno,a pewno też masz swoje obowiązki
  • #19 16658853
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jak masz możliwość do rozważ kociol dolnego spalania i choćby 1000 litrowy bufor. Wtedy spalasz optymalnie drewno z temp. na kotle 70-85 stC a za buforem regulujesz dowolnie temperaturę zaworem 3d. Idealne rozwiazanie gdy masz podlogówkę gdyz mozna zakumulowac duzo energii i odbierac gdy kociol nie pracuje i rzadziej tez w nim palić zwłaszcza w okresach przejsciowych sezonu grzewczego.
  • #20 16659028
    also
    Poziom 15  
    Nie mam ogrzewania podłogowego dlatego bufor nie wchodzi w grę .. a przy grzejnikach chyba nie miałoby to sensu bo ich powierzchnia musiałaby być dość znaczna ( przy niskich temperaturach na buforze)

BUfor to jest super sprawa ,ale warunek to podłogówka oraz z 2000 litrów i mamy kilka dni spokoju:)

Jak już jesteśmy przy podłogówce to nie boli was głowa , albo jakieś inne objawy ? bo to takie jakby źródło wodne pod podłogą :)
  • #21 16659514
    Xantix
    Poziom 41  
    also napisał:
    aki byście proponowali piec do o mocy 13 do 17

Na pewno taka moc Ci jest potrzebna? Jaką masz powierzchnię do ogrzania? Dom ocieplony?

also napisał:
    Nie mam ogrzewania podłogowego dlatego bufor nie wchodzi w grę

Brak podłogówki nie ma nic do tego.

also napisał:
    a przy grzejnikach chyba nie miałoby to sensu bo ich powierzchnia musiałaby być dość znaczna ( przy niskich temperaturach na buforze)

Poniżej 45 stopni w buforze są szczątkowe ilości ciepła. Jeśli teraz palisz tak, że na piecu masz max. 60 stopni to wystarczą stare grzejniki.

also napisał:
    BUfor to jest super sprawa ,ale warunek to podłogówka

Żaden warunek. Bufor świetnie współpracuje także z grzejnikami.

also napisał:
    oraz z 2000 litrów i mamy kilka dni spokoju:)

Pod warunkiem, że masz dobrze ocieplony budynek. Jak masz nieocieploną "chawirę" to wtedy 2 tony w ciągu doby wystudzisz.

Dodano po 4 [minuty]:

also napisał:
    Nie da się równocześnie utrzymywać wysokiej temperatury na piecu bez jej wzrostu w pomieszczeniu

Da się. Wystarczy albo piec odpowiednio dobrany do wymaganej mocy grzewczej, albo zainstalowany zawór 4 d - wtedy na piecu jest gorąca woda, a do grzejników leci chłodniejsza.

also napisał:
    Chyba że ktoś ma zasobnik ... ale tu znowu wymóg ogrzewania podłogowego ...

Nie wiem czemu uparłeś się, że do zasobnika potrzebna jest podłogówka. Oczywiście, że nie. Natomiast jest wymóg zasobnika, jeśli masz podłogówkę i montujesz kocioł stałopalny.
  • #22 16661004
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    also napisał:
    Nie mam ogrzewania podłogowego dlatego bufor nie wchodzi w grę

Trochę dokładniej opisz swój dom - to podpowiemy co najlepiej zastosować. Wiele mitów krąży po sieci ... m.in. o buforach. A one naprawdę przedłużają żywotność pieców i podnoszą komfort cieplny. Ale trzeba to umiejętnie poskładać.

O mokrym drewnie do palenia to nawet nie będę wspominał - zgroza !
  • #23 16661403
    also
    Poziom 15  
    W domu standardowo grzejniki ( nowe ) , rurki miedziane , zero ogrzewania podłogowego . Dom docieplony 20 cm styropianem , stolarka okienna nowa , to samo drzwi . Powierzchnia domu - nigdy nie liczyłem :) Ponad 150 m2 gdzieś tak powierzchni użytkowej ... podpiwniczony ..

Piec jaki ostatnio mieliśmy to 17 KW przy paleniu drewnem to pewnie jakieś 14 KW i było według mnie za dużo ... W okresie zimy piec na pełnej mocy pracuje powiedzmy przez 1 godzinę później z 4 czy 5 godzin spoczynek i znowu 1 godzina pracy... Oczywiście zależy od temperatury na zewnątrz ... ale czasem jak się paliło to nawet do 28 stopni wewnątrz domu dobijało :)
  • #24 16662334
    wnoto
    Poziom 34  
    Mimo wszystko dopytam o to drewno ... dlaczego używasz mokrego ? I co znaczy dla Ciebie mokre ?
  • #25 16663771
    also
    Poziom 15  
    Drzewo o wilgotności max. 20% to granica ...
  • #26 16664259
    wnoto
    Poziom 34  
    also napisał:
    Piec jaki ostatnio mieliśmy to 17 KW przy paleniu drewnem to pewnie jakieś 14 KW i było według mnie za dużo ... W okresie zimy piec na pełnej mocy pracuje powiedzmy przez 1 godzinę później z 4 czy 5 godzin spoczynek i znowu 1 godzina pracy... Oczywiście zależy od temperatury na zewnątrz ... ale czasem jak się paliło to nawet do 28 stopni wewnątrz domu dobijało :)

Jakie wtedy temperatury wody na grzejniku były ?
  • #27 16664296
    also
    Poziom 15  
    Podobne lub zbliżone do temperatury na piecu . To jest proste centralne ogrzewanie grawitacyjne ..., bez sterowników czy innych unowocześnień ...
  • #28 16664356
    Xantix
    Poziom 41  
    Dobór mocy pieca możesz uzyskać za pomocą tej strony:
    www.cieplowlasciwie.pl
    Wpisujesz dane budynku i w kilka minut masz gotowy wynik.
  • #29 16670795
    also
    Poziom 15  
    Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły jaki piec wybrać ?
    Czy w piecu z spalaniem górnym można palić tradycyjnie od dołu czy nie ? - bo nie pozwala na to jego budowa ---- ciąg ..

Pytam ponieważ w piecu z spalaniem górnym jest taki problem - że trzeba wyciągać popiół po każdym rozpalaniu ( co powoduje kurz , człowiek się brudzi ), nie da się również dołożyć drewna bez przesuwania rozżarzonego żużlu ...

Natomiast w piecu z spalaniem dolnym , dorzucić mogę drewna w dowolnym momencie, a czyścić raz w tygodniu ,a nie codziennie jak w górniakach ...
  • #30 16671400
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Sam sobie odpowiedziałeś jaki kocioł jest lepszy. Niestety dolniaki są droższe i niestety częściej wybierane sa kotły górnego spalania.
    Przeciętny kocioł GS kosztuje 2,5 tys , a DS 4 tys. Te 1,5 tys zaoszczędzisz po 2-3 sezonach na opale spalając go bardziej efektywnie i nie marnując cennego czasu w kotłowni.
    Z reguły kocioł DS wymaga też wyższego komina i mocniejszego ciagu.
    also napisał:
    BUfor to jest super sprawa ,ale warunek to podłogówka oraz z 2000 litrów i mamy kilka dni spokoju:)

Na pewno nie na kilka dni . W okresie przejściowym zamiast nieefektywnie "przepalać" co jakiś czas palisz normalnie na 100% mocy kotła, ale np. co drugi dzień. I przy zastosowaniu prostych rozwiązań nie przegrzewasz bezsensownie pomieszczeń do wspomnianych 28 stopni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór żeliwnego pieca do palenia drewnem o mocy 13-17 kW, preferując modele bez sterowników. Użytkownicy sugerują, że piec żeliwny, choć trwały, może być mniej efektywny w przypadku drewna ze względu na małą powierzchnię wymiennika ciepła. Zamiast tego, polecają piece dolnego spalania, takie jak MPM DS, które są bardziej efektywne i łatwiejsze w obsłudze. Wskazano również na znaczenie używania suchego drewna (max. 20% wilgotności) oraz na korzyści z zastosowania bufora ciepła w systemach grzewczych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi trwałości pieców oraz metodami suszenia drewna.
REKLAMA