logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUNAI LH850-M32 - brak reakcji na zasilanie, niskie napięcie na katodzie D614

21 Sie 2017 17:48 1368 7
REKLAMA
  • #1 16654909
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16655147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 16655260
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Ale pojawił się inne modele. I być może zasilacze w nich też były naprawiane.
    Ponadto, wbrew temu co mówisz, jest jeszcze jeden temat, który być może jest nawet rozwiązaniem twojego problemu. Spróbuj znaleźć. I oczywiście przełożyć to, porównując schemat tam opisanej części zasilacza, z twoim przypadkiem. One w gruncie rzeczy są bardzo podobne.
    endlesik napisał:
    Reasumując, nie zgadza się napięcie na części pierwotnej/gorącej zasilania.. ale przepraszam, ale nie jestem w stanie wyciągnąć żadnych nowych wniosków, oprócz tego, że moje podejrzenia przeszły na mostek prostujący, który daje zbyt wysokie napięcie

Może dlatego, że "podstawowych podstaw" nie znasz?
    Poproszę o najprostszy wzór na napięcie, jakie będzie na kondensatorze C610 i przybliżone obliczenia.
    endlesik napisał:
    lub T602, drugi transformator, którego działania do końca nie rozumiem (kolejny filtr liniowy?)

Raczej dławik, a nie transformator.

Proszę też dokładnie posprawdzać wszystkie diody po wtórnej stronie przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #5 16655631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16655677
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    endlesik napisał:
    No.. w zasadzie to nie ma za bardzo co tu liczyć, napięcie kondensatora C610 (w stanie ustalonym) jest równe potencjałowi w węźle połączonym z mostkiem, a potencjał na wyjściu mostka (D609---D610) najwyższą wartość ma 230V, tyle ile Vmax zasilania z sieci. Dławik, ani zabezpieczenia przepięciowe raczej nie mogą podnosić napięć, co najwyżej lekko obniżyć, a rezonansów tam żadnych również nie widzę. Mam nadzieję, że dobrze myślę. Sprawdziłem nawet w symulatorze obwodów i również - po naładowaniu wyszło 227V z groszami.

Zerknij do książek, czy gdziekolwiek indziej i poczytaj o prostownikach dwupołówkowych. ;)
    O tych najprostszych, na jednej diodzie, też sobie poczytaj. Bo na razie bzdury opowiadasz.
  • #7 16655770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19053293
    daneczek76
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ja dziękuję koledze który napisał o diodzie shottky D539 wymieniłem tv działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje naprawić telewizor FUNAI LH850-M32, który nie reaguje na zasilanie, a LED standby nie świeci. Po odłączeniu zasilania pojawia się szpilka napięciowa, a napięcie na katodzie diody D614 jest znacznie niższe od oczekiwanego (3.4-3.7V zamiast 34V). Użytkownik sprawdził wiele elementów w sekcji zasilania, w tym tranzystory, diody i kondensatory, ale nie znalazł uszkodzeń. Po wymianie diody shottky D539 telewizor zaczął działać. W dyskusji poruszono również kwestie związane z mostkiem prostującym i dławikami w obwodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA