logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody LED do listwy zasilanej akumulatorem 12V 55Ah do oświetlenia 5m x 2m?

wrzostek331 21 Sie 2017 21:41 1608 15
REKLAMA
  • #1 16655541
    wrzostek331
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich Forumowiczów.
    Chciałbym zrobić listwę LED (nie smd) zasilaną akumulatorem samochodowym 12V 55Ah.
    Zależy mi na jasnym oświetleniu terenu o powierzchni około 5m x 2m.
    Listwa miałaby stać na tyczce wysokości około 1,5m.
    Służyłaby do oświetlania stanowisk wędkarskich w nocy.
    Chciałbym zapytać jakich diod i w jakiej ilości użyć, oraz jak je połączyć?
    Wiem że potrzebne będzie lutowanie szeregowe i równoległe.
    Prosiłbym o "łopatologiczny" schemat.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16655584
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    Nie lepiej zamiast kombinować z akumulatorem, który źle znosi głębokie rozładowanie, diodami i ich lutowaniem, przetwornicą, dźwiganiem kilogramów i rozkładaniem sprzętu pomyśleć o porządnej latarce?
  • REKLAMA
  • #3 16655610
    wrzostek331
    Poziom 9  
    Już o tym myślałem, ale posiadam prawie wszystkie elementy do wykonania tego oświetlenia.
    Sprawny akumulator, tyczka z regulowanym trójnogiem, części do odbłyśnika + obudowa itd.
    Nie wiem tylko jakie diody, w jakiej ilości i jak je polutować, żeby wszystko działało jak należy,
    dlatego proszę o pomoc.
    Jeśli chodzi o konkretną latarkę to też trzeba parę ładnych groszy na nią wyłożyć, a ja chce zrobić tanim, domowym
    sposobem dobre oświetlenie wędkarskie.

Dodano po 23 [minuty]:

Czy mógłbym prosić Kolegów o szybką odpowiedź, ponieważ muszą tę lampę zbudować do tego weekendu,
    a tylko jutro będę mógł zrobić zakupy w sklepie elektronicznym. Mieszkam z dala od takich sklepów (48km).
    Dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #4 16656042
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Zacznijmy od tego jakie natężenie oświetlenia Cię interesuje oraz jak długo na naładowanym akumulatorze to ma działać. Uwierz mi, że kombinowanie z pojedynczymi LED nie ma sensu. Wyjdzie drogo, czasochłonnie. Kup sobie 2 naświetlacze LED 10W 12V i będziesz miał spokój. Czas świecenia przy sprawnym, naładowanym akumulatorze wyniesie około 20 godzin.
  • REKLAMA
  • #5 16656116
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Zacznijmy od tego, że akumulator samochodowy się do takich zastosowań nie nadaje.
    Jeżeli akumulator ma być regularnie głęboko rozładowywany to żelowy a najlepiej pakiet LiIon.
  • #6 16656148
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    Barton-wlkp napisał:
    Zacznijmy od tego, że akumulator samochodowy się do takich zastosowań nie nadaje.
    Nadaje się, choćby dlatego, że autor tematu go ma i nie musi kupować. :) Ewentualne głębokie rozładowanie akumulatora nie ma większego znaczenia o ile zostanie naładowany niezwłocznie po powrocie z wędkowania.
    Natomiast zamiast budować samemu naświetlacz, polecam wykorzystanie pomysłu kolegi teskot:
    teskot napisał:
    Kup sobie 2 naświetlacze LED 10W 12V i będziesz miał spokój

np. http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Naswietlacz-LE...-12V-DC-900lm-Halogen-Bialy-Cieply-3000K/1708
  • #7 16656196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16656469
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    [quote="vodiczka"]
    Barton-wlkp napisał:
    ...Ewentualne głębokie rozładowanie akumulatora nie ma większego znaczenia o ile zostanie naładowany niezwłocznie po powrocie z wędkowania...

O nieodwracalnym zasiarczeniu akumulatora kolega słyszał. A o zwarciu nim wywołanym?
    Tradycyjny akumulator ołowiowy nie powinien być wyładowany poniżej 10,5V bo może to prowadzić do nieodwracalnych zmian.
  • #9 16656903
    wrzostek331
    Poziom 9  
    Dziekujemę wszystkim za cenne rady i wskazówki. Co koledzy powiedzą na taśmę led + odpowiedni odbłyśnik, podłączoną do tego akumulatora, bo jeszcze taki mi pomysł do głowy przyszedł?
  • #10 16656940
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16656999
    vodiczka
    Poziom 43  
    Barton-wlkp napisał:
    Tradycyjny akumulator ołowiowy nie powinien być wyładowany poniżej 10,5V bo może to prowadzić do nieodwracalnych zmian.
    Zgoda ale wcześniej kolega napisał coś innego:
    Barton-wlkp napisał:
    Jeżeli akumulator ma być regularnie głęboko rozładowywany to żelowy....
    Proszę regularnie rozładowywać żelowy poniżej 10,5V i zobaczyć co z tego wyniknie.
    Nie wiem co kolega rozumie przez "głębokie rozładowanie" - ja rozumiem, że jest to maksymalne dopuszczalne rozładowanie czyli nie niżej niż do 10,8V (1,8V na celę)

Powtarzam - autor tematu ma zbędny akumulator więc grzech go nie wykorzystać a doświetlanie łowiska przez 10 godzin 20W lampą LED (ew. 2x10W) nie rozładuje akumulatora nawet do 11,5V jeżeli ma on przynajmniej 36Ah rzeczywistej pojemności.
  • #12 16659909
    wrzostek331
    Poziom 9  
    Tak dla testu kupilem taśme białej led 1,5mb. żeby zobaczyc ile daje światła, stwierdziłem, że w sumie ok.
    Pociąłem ją na odcinki po 30cm i utworzyłem z tego pole taśmy led o powierzchni 30cm x 5cm. Zrobiłem z cienkiej sklejki obudowę na kształt sztabki złota. Mniejsze pole obudowy (tył) 32cm x 6cm, większe (otwarte, wylot światła) 39cm x 13cm. Środek mojej obudowy wykleiłem niepotrzebnym lustrem, które dociąłem w 5 kawałkach (tył, lewa i prawa strona, góra i dół) na wymiar. W ten sposób utworzyłem odbłyśnik z każdej strony. Na tylne lustro przykleiłem wcześniej pocięte taśmy led, wszystko polutowałem, przykryłem moją obudowę dociętą szybą, aby nic nie dostało się do środka i nie zepsuło mojej pracy i uszczelniłem. Podłączyłem do mojego akumulatora i wszystko działa jak należy. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Musze jedynie dodać regulator napiecia 12v, żeby regulować jasność swiatła. Co do żywotności akumulatora to się okaże po najbliższym wypadzie na ryby, a to już w ten weekend. Dam znać jak sprawdził się mój wynalazek. Dzieki za wszystkie rady i podpowiedzi.
  • #13 16660331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16666664
    wrzostek331
    Poziom 9  
    Lampa sprawdziła się w stu procentach. Świeciła 10h bez przerwy i można powiedzieć, że akumulator tego nawet nie odczuł. Znakomicie oświetlone stanowisko wędkarskie. Temat do zamknięcia.
  • #15 16666718
    Sinister
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z jakimi diodami kupiłeś te listwy? 5050, 2835? Sam zrobiłem podobne oświetlenie w garażu, używane jest w tej chwili od ponad roku. Spełnia swoje wymagania 100%. Jednak trzeba mieć na uwadze kilka aspektów. Nie rozładowywać kwasowego aku poniżej tej granicy 10,8V. Brat rozładował i aktualnie aku ma mniej niż połowę swojej pierwotnej pojemności. Warto zastanowić się nad układem przeciw głębokiemu rozładowaniu.

http://elportal.pl/pdf/k07/04_02e.pdf

Jest to układ za parę złotych, a umożliwi bezpieczną pracę, jeśli kiedyś zapomnisz zmierzyć napięcie w celu sprawdzenia. Za grosze do tego układu możesz podpiąć jakiś woltomierz. Do 100mA ciągnie, nie zauważysz szybszego rozładowywania.

Akumulatory Li-Ion są troszkę bardziej problematyczne.

Mógłbyś wrzucić jakieś fotki z wykonaniem?

@U.P.

Osoby nowe nie wiedzą, że taka opcja istnieje. Większość for (przynajmniej na takich na jakich ja bywałem) nie ma takiej możliwości. Ot nawet dlatego.
  • #16 16666780
    vodiczka
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    A co rączki związali i nie da się kliknąć w odpowiednią zakładkę? Zamknij a nie czekasz aż zrobi to moderator.
    Sinister napisał:
    Osoby nowe nie wiedzą, że taka opcja istnieje. Większość for (przynajmniej na takich na jakich ja bywałem) nie ma takiej możliwości. Ot nawet dlatego.
    Sinster chyba ma rację, kilkakrotnie zamykałem swoje tematy a ostatnio nie znalazłem zakładki i prosiłem moderatora o zamknięcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć listwę LED zasilaną akumulatorem 12V 55Ah do oświetlenia obszaru 5m x 2m na stanowiskach wędkarskich. W odpowiedziach podkreślono, że akumulator samochodowy nie jest idealny do głębokiego rozładowania, sugerując alternatywy, takie jak akumulatory żelowe lub Li-Ion. Wskazano na możliwość użycia gotowych naświetlaczy LED 10W 12V, co uprościłoby projekt. Użytkownik zdecydował się na taśmę LED, którą podzielił na odcinki i umieścił w obudowie z lustrem, co poprawiło efektywność oświetlenia. Zastosowanie regulatora napięcia 12V oraz ewentualnie układu przeciw głębokiemu rozładowaniu akumulatora zostało również zasugerowane. Ostatecznie, użytkownik potwierdził, że jego rozwiązanie działało przez 10 godzin bez zauważalnego wpływu na akumulator.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA