logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana właściciela domu a rozliczenie prosumenta z Eneą - co z nadwyżką energii?

Lisciasty 21 Sie 2017 21:46 10113 14
REKLAMA
  • #1 16655559
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam,

Orientuje się ktoś jak to jest przy zmianie właściciela domu, jeśli chodzi o rozliczenie prosumenta?
    Do tej pory dom, działka i umowa z Eneą były na teścia, teraz dom został podarowany żonie,
    co mogą wymyślić w temacie wyprodukowanej nadwyżki energii?
  • REKLAMA
  • #2 16655652
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16655676
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6548
    Erbit napisał:
    ...
    Możesz też się dowiedzieć w biurze obsługi ale lepiej zrobić to pisemnie - nie telefonicznie.

Przepisanie właściciela w energetyce zgłosić należy niezwłocznie a nie czekać wiele miesięcy. Po wielu miesiącach dopiero mogą wynajdywać powody (słuszne) aby "uprzyjemnić życie".
  • REKLAMA
  • #4 16738082
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Enea nadal duma nad rozwiązaniem przepisania mikroinstalacji, póki co niczego nie wymyślili :]
  • #5 16738832
    amalino
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    W Enerdze miałem podobną sytuację(zmiana właściciela z ojca na matkę). Początkowo energia zgromadzona w magazynie przepadła w momencie przepisania na nowego właściciela. Po mojej interwencji udało się pozytywnie załatwić sprawę.
  • REKLAMA
  • #6 16825998
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Chyba doczekaliśmy się umowy :> Podpowiedzcie proszę, jaki wariant rozliczenia wybrać, półroczny czy roczny?
    Przypominam, że jest to Enea, o ile ma to jakieś znaczenie.
  • #7 16826070
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 846
    Lisciasty napisał:
    Chyba doczekaliśmy się umowy :> Podpowiedzcie proszę, jaki wariant rozliczenia wybrać, półroczny czy roczny?
    Przypominam, że jest to Enea, o ile ma to jakieś znaczenie.
    Ja bym wybrał roczny.
  • #8 16901636
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Użerania z Eneą ciąg dalszy.
    "uprzejmie informujemy, że nadwyżka wyprodukowanej energii elektrycznej przypisana jest do danego Kontrahenta"

Zaś trzeba będzie in wyciągać z gardła kilowatogodziny :(
  • #9 16901739
    amalino
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Miałem podobną sytuację w Enerdze. Zmarł mój ojciec, na którego był licznik i instalacja pv. Nowym właścicielem została moja mama, licznik został na nią przepisany. Początkowo Energa nie chciała przepisać energii zgromadzonej w magazynie. Po wymianie maili i argumentacji, że energia pobrana została przepisana na nowego właściciela a energia oddana nie została przepisana udało się pozytywnie załatwić tą sprawę.
  • #10 16901862
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Hm no zobaczymy co się tutaj da zrobić, jutro żona idzie się wykłócać, może coś wskóra :]
  • REKLAMA
  • #11 16902084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16902516
    Lisciasty
    Poziom 21  
    No właśnie trzeba będzie pisać, żona wyszła dopiero co z BOA (biura olewania abonenta), generalnie spuścili ją na drzewo,
    powiedzieli że w ustawie jest napisane że wyprodukowana energia się nie przenosi na kolejnego właściciela.
    Muszę pogrzebać w ustawie i pomyśleć, co im tam nawypisywać...
  • #13 16928249
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Myślę że prawnie to przepis licznika powinien być powiązany z całością instalacji, bo umowa z poprzednim użytkownikiem licznika dotyczyła całości instalacji, a nie samego licznika.
    Umowa z nowym użytkownikiem powinna być po prostu kopią umowy z poprzednim, jeśli nic w instalacji nie zostało zmienione.
    Sądzę że najprostszym sposobem na zmianę właściciela jest tzw. przepisanie licznika, a w przypadku instalacji fotowoltaicznej przepisanie zobowiązań umowy z poprzednim użytkownikiem, chyba że umowa była na czas określony, który się zakończył.
    Trzeba by popatrzeć w aktualne prawa odnośnie przejmowania zobowiązań, np. finansowych podczas przejęcia jakiejś firmy. Instalacja prosumencka to umowa między firmami (działalność gospodarcza), właśnie z uwagi na rozliczenia finansowe i podatki.

Nie jestem pewny, ale sądzę że wystarczyło by przejecie działalnosci przez nowego użytkownika sporządzone notarialnie i drogą oficjalną dostarczone dostawcy kopie i dostawca energii musiał by do tego się stosować, a jeśli nie to byłby to powód do zaskarżenia dostawcy o niedotrzymanie warunków umowy, co wiąże się ze sporymi odszkodowaniami.
  • #14 19536685
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Ma ktoś może jakieś doświadczenia w związku z przepisaniem licznika na innego użytkownika, jak z magazynem czy przechodzi na nowego czy przepada ?
    Jak jest obecnie, przepisywał ktoś ?.
  • #15 19569584
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Nikt nic nie wie jak jest obecnie ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z przepisaniem umowy prosumenta na nowego właściciela domu, w kontekście nadwyżki energii wyprodukowanej przez instalację fotowoltaiczną. Użytkownicy podkreślają, że zmiana właściciela powinna być zgłoszona niezwłocznie, aby uniknąć problemów z rozliczeniem. Wspomniano o doświadczeniach z firmą Enea oraz Energa, gdzie w przypadku zmiany właściciela, nadwyżka energii mogła przepaść, ale po interwencjach udało się to wyjaśnić. Użytkownicy sugerują, aby wszelkie komunikacje z dostawcą energii prowadzić na piśmie, najlepiej listem poleconym, oraz zwrócić uwagę na zapisy w umowach dotyczących przejęcia zobowiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA