logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Umowa prosumencka Enea - pytania odnośnie danych technicznych

darkdude 19 Sty 2021 10:32 5148 13
REKLAMA
  • #1 19194469
    darkdude
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Po dwóch miesiącach oczekiwania otrzymałem do podpisania umowę prosumencką z Enei. I nie do końca mi się ona podoba.

Obecnie poziom mocy umownej mam ustalony na 9 kW, nowa umowa ma wpisane 12 kW. Te 9 kW jest z wystarczającym marginesem, włączając wszystkie odbiorniki elektryczne w mieszkaniu nawet się do tego nie zbliżę.
    Nie potrafię znaleźć informacji o ile wyższe będą opłaty stałe przy 12 kW. Warto wymuszać powrót do 9kW czy to będą groszowe różnice?

Planowany roczny zakup energii: 3000 kWh.... W 2020 zużyłem 2500 kWh, założyłem PV i zgodnie z logiką teraz będę zużywał więcej. Wysyłając "Wniosek prosumenta" dołączyłem informację o dopasowaniu mocy instalacji do zużycia w mieszkaniu oraz wniosek o obniżenie wysokości faktur prognozowanych do wysokości opłat stałych, powołując się na &32 ust .5 "Rozporządzenia Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną".
    Nie mam zamiaru płacić faktur według prognoz zużycia większego niż mam obecnie.
    Czy mam reklamować tą niepodpisaną jeszcze umowę, czy podpisać i ewentualnie reklamować pierwszą fakturę, która przyjdzie na podstawie tej umowy?
  • REKLAMA
  • #2 19194580
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Tylko z tego co wiem, to nie będziesz płacił już prognoz, a za rzeczywiste zużycie. Ja dostaję takie faktury. U siebie mam tak:
    Okres rozliczeniowy: System rzeczywisty i prognozowy
    Harmonogram: 2-miesięczny nieparzysty bez prognozy

Muszę sprawdzić jaki mam poziom mocy umownej w umowie, ale ostatnia faktura wyglądała tak:
    Umowa prosumencka Enea - pytania odnośnie danych technicznych
  • REKLAMA
  • #3 19195215
    darkdude
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź.

Okres rozliczeniowy mam w tej umowie 12-miesięczny.
    W kwestii prognoz, to wygląda tak, że zgodnie z "Rozporządzeniem Ministra Energii z dnia 6 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną" jeżeli okres rozliczeniowy jest dłuższy niż miesięczny, sprzedawca ma prawo do wprowadzenia cząstkowych faktur prognozowanych.

I teraz podobno Enea robiła tak: wpisywali do umowy prognozowaną wartość zużycia, z reguły 1000 - 2000 kWh większą od faktycznego zużycia z poprzednich lat i przysyłali co dwa miesiące faktury prognozowane liczone od tej zawyżonej wartości. W rezultacie przez pierwszy rok rozliczeniowy po założeniu PV rachunki były wyższe niż bez PV.
    To się oczywiście wiązało ze sporą nadpłatą na kolejny okres rozliczeniowy, która była następnie rozliczana w fakturach w kolejnym roku. Czyli tak de facto przez ponad rok prosument kredytował sprzedawcę.

Nie wiem czy tak faktycznie było i jak jest obecnie (dlatego pytam), ale instalator mówił żeby sprawdzić ile wpisali w prognozowane zużycie.

Swoją drogą, jeżeli energia ma być rozliczana w systemie 2-miesięcznym to po co wpisywać w umowę 12-miesięczny? Przy składaniu papierów pytałem na infolinii jak jest z 12-miesięczym okresem rozliczeniowym, odpowiedź była że jeżeli prosument nie wnioskuje o inny to Enea standardowo wpisuje w umowę właśnie 12 miesięcy.
  • REKLAMA
  • #4 19195275
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    darkdude napisał:
    Nie wiem czy tak faktycznie było i jak jest obecnie (dlatego pytam), ale instalator mówił żeby sprawdzić ile wpisali w prognozowane zużycie.

Ja mam instalację PV od czerwca, umowę prokonsumencką z ENEĄ od sierpnia chyba. I żadnej prognozowanej faktury. Do tej pory dostałem dwie, ta co podałem wcześniej to ostatnia, poprzednia za okres 19/06/2020 - 30/09/2020 na kwotę 35,04zł. Więc jak widzisz żadnych prognoz.
    darkdude napisał:

To jest okres rozliczania wyprodukowanej energii, która została "zmagazynowana" w sieci.
  • #5 19195357
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    speedy9 napisał:
    darkdude napisał:

Ja mam instalację PV od czerwca, umowę prokonsumencką z ENEĄ od sierpnia chyba. I żadnej prognozowanej faktury. Do tej pory dostałem dwie, ta co podałem wcześniej to ostatnia, poprzednia za okres 19/06/2020 - 30/09/2020 na kwotę 35,04zł. Więc jak widzisz żadnych prognoz.
    darkdude napisał:

To jest okres rozliczania wyprodukowanej energii, która została "zmagazynowana" w sieci.

To na pewno nie tak
    Okres rozliczania wyprodukowanej energii, która została "zmagazynowana" w sieci jest zapisany w ustawie o oze i tego przynajmniej na dzień dzisiejszy żaden operator nie zmieni
    Przy rozliczeniu półrocznym czy też rocznym prognozy mogą być i co niektórzy operatorzy je naliczają z tym że jak wysokość jest nieuzasadniona to można obniżyć
  • #6 19195541
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Moc PV nie może być większa niż moc umowna. Jaką masz instalację PV?
  • #7 19195698
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    speedy9 napisał:

Przez pierwszy rok też nie miałem prognoz ale od drugiego roku pojechali grubo, musiałem im lejce skrócić.
  • #8 19195786
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    U mnie w Tauronie też pojechali po bandzie, prognozy wzięli z sufitu po 350 zeta, prognozowali tak jak by nie było PV bo uwzględnili 64 kWh produkcji przez cały 2021 rok, zadzwoniłem o obniżenie do 120 zł, obniżyli do 135 zł.
    U mnie jest ten problem że nie mam na razie punktu odniesienia, instalacja działa dopiero od połowy sierpnia 2020, po całym 2021 będę wiedział jakie prognozy będą adekwatne dla poboru i produkcji w 2022.
  • #10 19197024
    darkdude
    Poziom 11  
    @fazik
    Instalacja 3,2 kWp, to się dalej nie zbliża do 9kW...

Odnośnie rozliczeń, podczas składania "Wniosku prosumenta" przez EBOK, powołałem się na &32 ust. 5 ww. rozporządzenia i na starcie wnioskowałem o zmniejszenie prognoz do wartości opłat stałych. Jako powód podałem dobranie mocy instalacji PV do zużycia energii w mieszkaniu.
    W związku z tym spodziewałem się prognozowanego zużycia w okolicach 0 kWh.

Teraz nie wiem czy reklamować tą umowę, którą mi przysłali, czy podpisać, zobaczyć jaka będzie pierwsza faktura prognozowana i ewentualnie dopiero wtedy się z nimi kopać...
  • #11 19197280
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Masz roczne rozliczenie więc zgodnie z cyt. ustawą mogą naliczać prognozy uwzględniając istotne zmiany w poborze
    energii elektrycznej, stałe opłaty to ok. 9,- o ile nie masz opłaty handlowej, dochodzi opłata mocowa ok. 12,- instalację masz 3,2 kw, planujesz pobrać 2,5 - 3 więc coś tam może i zabraknie więc te prognozy 25-50,- byłyby chyba ok. a to otrzymasz pewnie po podpisaniu
    co do mocy 9 czy 12 to różnicy w opłatach na dzień dzisiejszy nie ma
  • #12 19197301
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    darkdude napisał:
    W związku z tym spodziewałem się prognozowanego zużycia w okolicach 0 kWh.

W świetle opłaty mocowej sytuacja wygląda inaczej nie masz już zużycia 0kWh bo instalacja spasowana, tylko równa sie ilości energii odebranej. A to zupełnie co innego.
  • REKLAMA
  • #14 19713336
    Krzychooo
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Po moim przypadku widać, że nie pierwsza jest istotna, ale kolejne.
    Oczywiście nie zamierzam się poddawać.

Popełniłem post na ten temat, ale w innym dziale.
    Prosument - Faktura prognozowa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał umowę prosumencką od Enei, która zwiększa moc umowną z 9 kW do 12 kW, co budzi jego wątpliwości dotyczące wyższych opłat stałych. Zastanawia się, czy warto domagać się powrotu do 9 kW, biorąc pod uwagę planowane roczne zużycie energii na poziomie 3000 kWh. W dyskusji poruszono kwestie prognozowanych faktur, które mogą być wyższe w pierwszym roku po zainstalowaniu paneli fotowoltaicznych (PV), oraz różnice w opłatach mocowych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z Enei oraz innymi operatorami, wskazując na problemy z prognozowaniem zużycia energii oraz konieczność dostosowania umowy do rzeczywistego zużycia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA