astroludek napisał: muza nie ma znaczenia nie pokazuje i już
wcześniej pisałeś co innego, że "(wszystkie belki swieca po kolei jak się zmienia poziom przyciskami) ale w trakcie grania już nie pokazuje dynamicznych zmian w rytm muzyki"
z wcześniejszych opisów wynika, że panel wyświetlacza jest sprawny
a może w tym "rytmie muzyki" na danym kanale nie ma dźwięków 400 Hz?
czy próbowałeś zamienić miejscami te cinche żeby mieć pewność że to nie jest wina nagrania?
koledzy prawidłowo sugerują możliwość zestarzenia się elementów
ten korektor ma zapewne jakieś 15 lat albo więcej i bardzo możliwe, że "umiera śmiercią naturalną"
w końcu był jakiś powód aby go poprzedni właściciel wystawił na sprzedaż
pucowanie tylko w tym pomogło jak widać
jeśli nie rozumiesz w czym problem to tym bardziej nie masz szans samodzielnie naprawić ten sprzęt
najlepszym wyjściem wydaje się znaleźć serwis, który bezpłatnie znajdzie usterkę i określi szacunkowy koszt naprawy
sam ocenisz wtedy czy "aż tak bardzo" przeszkadza Ci brak jednego słupka w panelu wyświetlacza
chyba, że jesteś muzykiem bo akurat 440 Hz (i/lub 432 Hz) to częstotliwości używane do strojenia instrumentów (dźwięk "A")
kto wie czy wcześniej nie nadużywał tego kanału jakiś muzykalny muzyk
zajrzyj jeszcze tutaj:
1.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1892454.html
2.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1302092.html#6899998
cytat z poz. 2: "... przestał wyświetlać słupek poziomu 63Hz na lewym wyświetlaczu,odpowiedzialny był za to układ IC904 (AN6914).Kupiłem zamiennik tego układu we Wrocławiu dosłownie za nieco ponad złotówkę i korektor działa do dzisiaj" (post z roku 2009)
ja mam 20 letni zestaw technicsa
najlepiej chodzi tylko tuner i odtwarzacz CD (!), reszta stopniowo się sypie
korektor znudził mi się już po 2 latach użytkowania więc go wymieniłem na ten wspomniany kompakt
(w tamtych czasach królowały jeszcze magnetofony w Polsce)
w sklepie ten odtwarzacz był droższy od korektora więc kupiłem kompakt używany
kupiłem taniej tylko z tego powodu, że właściciel zgubił gdzieś logo "Technics" z obudowy
aż się dziwię, że laser do dzisiaj działa choć ani DVD ani MP3 nie odsłucham
najbardziej szwankuje mi wzmacniacz, ale on już sporo przeszedł w swoim życiu