logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WBE3412 A+ X - 13 stopni w lodówce i od nowości słabo chłodziła

hemisys 22 Sie 2017 21:05 2604 6
REKLAMA
  • #1 16657595
    hemisys
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam, w 2010 zakupiłem najprostszy model dwukomorowej zamrażarko lodówki Whirlpool. Żadnych funkcji nie chciałem, wszystko miało być jak najprostsze, jak najmniej awaryjne, tak więc nawet pokrętło temperatury mam mechaniczne.

Po lewej stronie na ściance wewnątrz jest czujnik temp, który powinien odsłonić "OK" przy odpowiednio niskiej temperaturze (taki mechanizm, jak na niektórych butelkach z piwem). Nigdy tego w moim modelu nie widziałem, a dzisiaj po 7 latach temp. chłodzenia wynosi 13°C przy ustawieniu maksymalnego chłodzenia. Musze przyznać, że nie odbiega wiele od temperatur uzyskiwanych w 2010.

Chciałbym się dowiedzieć, czy moja przeoczona wada konstrukcyjna jest do naprawienia. Czy można zrobić jakąś regulację temperatury chłodzenia?

PS
    Zamrażalnik działa wzorowo.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16669520
    hemisys
    Poziom 13  
    Trochę podzwoniłem i serwisanci chcą wymieniać termostat. Czy jako złota rączka mógłbym san sobie go wymienić? Potrzebował bym jedynie typu i miejsca z którego mógłbym zamówić. Albo może pokombinować z tym "drutem", który łapie temperaturę?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wsparcie.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

ok troszkę się douczyłem o lodówkach, tylko ciagle nie wiem jak działa czujnik termostatu i dlaczego jest poza komorą lodówki (chyba??). I czy aby na peno to termostat?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16671592
    hemisys
    Poziom 13  
    Przeprowadziłem małe testy, można zmienić temperature w zakresie 12°C do około 15/16°C. Czy w związku z tym, można podejrzewać, że do wymiany jest termostat?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 16671930
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16672180
    hemisys
    Poziom 13  
    No wiesz decydować się na wydatek rzędu 1000 zł podpierając się argumentem "nie pytaj dlaczego"? No, ale i tak dziękuje tobie bardzo za odpisanie.

Dodano po 15 [godziny] 19 [minuty]:

Podzwoniłem ponownie, i chciałbym poprosić was o informację "jak zewrzeć/ominąć termostat" żeby poznać wydajnośćlodówki?

Chodzi o ten termostat
    https://north.pl/karta/termostat-do-lodowki-whirlpool-wbe3412-a-x,9IV-ZY-CMMP-EYX.html
  • #6 16673775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16673909
    hemisys
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Musiałem nieczytelnie w pierwszym poście się wyrazić. Zamrażarnik działa i to wzorcowo, choć nie mierzyłem temp, ale założyłbym się że z -17 będzie. Dziś włożę term i sprawdzę.

Chłodziarka włącza się i wyłącza w sposób zupełnie normalny, ani za długo ani za krótko cykl nie trwa, ani odgłosów niepokojących nie ma.

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Whirlpool WBE3412 A+ X, która od zakupu w 2010 roku chłodziła słabo, osiągając temperaturę 13°C przy maksymalnym ustawieniu. Pomimo sprawnego działania zamrażarki, użytkownik zastanawia się nad możliwością naprawy, w tym wymiany termostatu. W odpowiedziach serwisanci sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności w układzie chłodzenia, co może prowadzić do konieczności wymiany całego urządzenia. Użytkownik poszukuje również informacji na temat omijania termostatu w celu przetestowania wydajności lodówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA