logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WBE 3411 A+W - Lodówko-zamrażarka termostatem chłodziarki i co sprawdzić?

masveri 22 Paź 2024 11:01 660 11
REKLAMA
  • #1 21272653
    masveri
    Poziom 2  
    Witam.
    Dostało mi się ostatnio lodówko-zamrażarkę Whirlpool (jak wrócę do domu podam dokładnie model). Lodówka miała iść na elektrośmieci, bo właściciele i tak chcieli wymienić na nową, żeby pasowała do kuchni, więc myślę, wezmę.
    Z lodówką jest taki problem. Chłodziarka dobija tylko do temperatury około 10 st, 11 st, zamrażarka do -18 st, -20 st i kompresor wyłącza się. Po odpięciu termostatu chłodziarki (znajdującego się w panelu oświetlenia) i podłączeniu przewodów bezpośrednio ze sobą, z ominięciem termostatu, chłodziarka nabiła bez problemu 1 st, zamraża -28 st, po czym odłączyłem ją. Kupiłem nowy termostat chłodziarki (gdyż pomyślałem, że stary jest uszkodzony), po jego podłączeniu sytuacja wygląda podobnie jak na starym.

Nie jestem specem od lodówek, więc proszę o wyrozumiałość i jak najmniej krytyki. Lubię po prostu czasem coś podłubać, więc stwierdziłem, a co tam, spróbuję naprawić, może akurat będzie lodóweczka na piwko do garażu albo na wędzonki :D.

Proszę o porady, co jeszcze można sprawdzić, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
    Poniżej zamieszczam poglądowe foto termostatu, jaki zakupiłem.

Termostat lodówki z przewodem kapilarnym
    Termostat lodówki z widocznym przewodem i złączami
  • REKLAMA
  • #2 21272847
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Kupiłeś szrotowy termostat , jest , tego pełno więc reklamuj.
    To nie nie jest wina sprzedającego tylko producenta a zamienników nikt poza chńczykami nie produkuje.
    Lodówka jest w porządku i nic więcej z nią nie kombinuj!!!!!
  • REKLAMA
  • #3 21272872
    masveri
    Poziom 2  
    Dobra. Tak też zrobię. A czy istnieją jakieś uniwersalne termostaty, które można zawiesić po prostu na ściance wewnątrz lodówki, podpiąć kable, ustawić temperaturę i żeby śmigało? Czy musi być konkretnie taki z kapilarą wpuszczoną w ten kanał itd?
  • #4 21272900
    kecajk49
    Poziom 38  
    Kapilara musi być w kanale , światło jest też potrzebne i fajnie żeby jeszcze nie było nieboszczyka po porażeniu prądem więc poszukaj i nie kombinuj.
  • #5 21273638
    masveri
    Poziom 2  
    Nieboszczyka nie będzie :D. Tutaj jeżeli cokolwiek robię to przy wyłączonym prądzie.
    Jutro zareklamuję termostat i poszukam czegoś lepszego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jeszcze takie pytanie do bardziej znających temat. Lodówka od temperatury w środku 14 st - chłodziarka i 6 st - zamrażalnik, osiągnęła w 2 godz. 35 min temp. - 1 st - chłodziarka i - 29 - zamrażalnik. Temperatura otoczenia około 15 - 16 st. Dobry czas? Zapomniałem sprawdzić modelu....
  • #6 21273649
    kecajk49
    Poziom 38  
    Daj spokój lodówce bo problemem jest termostat.
    Nieboszczykiem to może zostać użytkownik przy nie zabudowanych elementach znajdujących pod napięciem.
  • #7 21275602
    masveri
    Poziom 2  
    A więc, sprawdziłem jeszcze 2 różne termostaty, droższy i tańszy, taka sama sytuacja. Agregat wyłącza się, jak nabije w chłodziarce około 9 st. Co może być jeszcze powodem takiego stanu rzeczy?
  • REKLAMA
  • #8 21275627
    kecajk49
    Poziom 38  
    TERMOSTAT i tylko termostat !!
    Co ty tam jeszcze testowałeś , podaj jakie tam sprawdzałeś.
    Te fotki są bezwartościowe na nich są podane zakresy temperatur więc nic nie odczytam ale zachowanie wskazuje że są złomowe jak ten zdemontowany.
  • #9 21275649
    masveri
    Poziom 2  
    Takie testowałem
    Zdjęcie tabliczki znamionowej urządzenia z oznaczeniem A13 0705 H+ E025 WHIRL. Kompaktowy przełącznik elektryczny z widoczną tabliczką znamionową Urządzenie elektryczne z widoczną tabliczką znamionową. Zdjęcie metalowego elementu elektrycznego z jasną plastikową osłoną. Zbliżenie na wnętrze tabliczki urządzenia elektronicznego trzymanej w dłoni.
    A tu jeszcze tabliczka z urządzenia, bo wcześniej nie podawałem modelu.
    Tabliczka znamionowa lodówko-zamrażarki Whirlpool WBE3411 A+W.
  • #10 21275791
    kecajk49
    Poziom 38  
    Fotki nic warte , opis jest po przeciwnej stronie , te volty i ampery mnie nie interesują.
    Wyglądają na nowe ale to nadal jest złom , tylko nowy.
    Są problemy z nabyciem sprawnych.
    Jeśli zakupione to oddaj i szukaj SPRAWNEGO dalej
    Problemem jest brak sprawnego termostatu.
    Złom to już z tej lodówki wymontowałeś a sprawnego nadal nie znalazłeś
  • #11 21275809
    masveri
    Poziom 2  
    Ok. To zwracam w takim razie. Innych opisów na termostacie nie ma, tylko te, co są na fotce. No nic, spróbuję jakiś inny jeszcze znaleźć. Zobaczę, co z tego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #12 21275839
    kecajk49
    Poziom 38  
    Spokojnie bo opisy sa tylko popatrz !!! Bez paniki !!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył lodówko-zamrażarkę Whirlpool WBE 3411 A+W, która miała problemy z osiąganiem odpowiednich temperatur. Chłodziarka osiągała tylko 10-11°C, a zamrażarka -18 do -20°C. Po ominięciu termostatu chłodziarki, temperatura spadła do 1°C, a zamrażarka osiągnęła -28°C. Użytkownik wymienił termostat, ale problem pozostał. W dyskusji podkreślono, że problemem może być uszkodzony termostat, a użytkownik został zachęcony do reklamacji zakupionych części. Wskazano również, że kapilara termostatu musi być umieszczona w odpowiednim kanale, a użytkownik powinien unikać niebezpiecznych działań przy podłączonym prądzie. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania sprawnych termostatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA