logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup systemu audio do pokoju o pow. 30m² w granicach 1200PLN

WIN8.1 24 Sie 2017 09:25 1128 6
REKLAMA
  • #1 16660329
    WIN8.1
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów

Noszę się z zakupem systemu audio do pokoju 28m². Muszę zmieścić się w budżecie do 1200PLN. W żadnym razie nie może być to audio używane, dlatego proszę się nie rozpisywać nad zaletami tego typu sprzętu. Tak, będzie ono lepsze, ale muszę mieć "funkiel nówka nieśmigane" i koniec :D Najlepiej ze sklepów stacjonarnych, nie ofert aukcyjnych. Ważne, żeby audio (Hi-Fi, kolumny/kolumna) miało tuner FM + ew. stacje CD. Chciałbym uzyskać jak najlepszy dźwięk w tym przedziale cenowym. Nie będę robił dyskotek, ale miło jest posłuchać czystego, nieskazitelnego dźwięku podczas relaksu w pokoju lub na dworze... i tu dochodzimy do kolejnego ważnego aspektu użytkowania. Mianowicie miło byłoby gdyby sprzęt był łatwy w przenoszeniu i miał swój własny akumulator wystarczający na pracę z dala od źródła zasilania przez jakiś czas. Jeśli nie jest to osiągalne przy zachowaniu dobrych parametrów, to ważne, żeby był łatwy w przenoszeniu. Natomiast w razie braku mobilności kosztem b. dobrego dźwięku, spróbuję się z tym pogodzić ;) . Rozważałem następujące propozycje:
    - LG FH6 (kolumna Mono, w przyszłości w razie potrzeby można dokupić drugie takie urządzenie i utworzyć system grający Stereo)
    - Sony MHC-V11 (to samo co wyżej)
    - Sony GTK-XB7 (najlepiej gdyby sprzęt miał własny tuner FM, więc jest to propozycja awaryjna)
    - 2x Blaupunkt MB6 (2 głośniki tworzące efekt Stereo)
    - LG CL44/45 (wieża Hi-Fi z 2 głośnikami + Subwoofer)
    - Philips FX 25/55 (to samo co wyżej)
    Co myślicie o takich wynalazkach jak Manta SPK5008? Warto rozważać takie urządzenia? Wyglądają trochę tandetnie i nie wiem jak z jakością dźwięku w takim sprzęcie. Bardzo proszę o pomoc w wyborze audio w najlepszym stosunku cena/możliwości. Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16660655
    mrx2000
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    WIN8.1 napisał:
    Natomiast w razie braku mobilności kosztem b. dobrego dźwięku, spróbuję się z tym pogodzić ;)

Skoro tak to proponuję zastanowić się nad tym:
    https://saturn.pl/rtv-i-telewizory/wieza-panasonic-sc-pmx70eg-k

Musisz iść do sklepu posłuchać ;) - myślę, że Cię zaskoczy ten niepozorny sprzęt. Czystość dźwięku, nawet przy dużej głośności, cichy mechanizm tacki i cichy napęd, szybkie wyszukiwanie utworów w porównaniu z innymi sprzętami, wejście USB, Bluetooth. Zresztą poczytasz sobie w ofercie.

Ewentualnie jest jeszcze droższy taki sam model i wyposażony jeszcze w DAB+

Kolorystyka: czarny, srebrny i chyba widziałem też srebrno-czarny.

Sam się przymierzam do zakupu ;) i uważam że w tym przedziale cenowym ciężko jest znaleźć coś lepiej grającego.
  • REKLAMA
  • #3 16666610
    WIN8.1
    Poziom 8  
    Mam pytanie: jak połączyć dwie kolumny przenośne typu Blaupunkt MB/PA aby grały Stereo. Głośniki Sony mają taką możliwość, bo jest w nich tzw. Party Chain, a w LG jest jego odpowiednik. Wiem, że przez Bluetooth jest taka możliwość, bo są specjalne aplikacje, ale jak to zrobić fizycznie, aby działało np. podczas odsłuchu FM?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16667168
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Do 1200 zł. tylko DENON D-M40 bo nic lepszego nie kupisz.
  • REKLAMA
  • #5 16669474
    WIN8.1
    Poziom 8  
    Dobra, zmiana decyzji. Mam do wyboru Manta SPK 5026 Nike2, SPK5025 Nike. Co będzie lepsze? Macie jakieś inne propozycje, bo musi być to kolumna przenośna najlepiej z funkcją radia i dobra mocą. Dużo nie chce do tego dopłacać w porównaniu z tymi modelami wyżej. Max 150 PLN
  • #6 16670041
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    WIN8.1 napisał:
    Mam do wyboru Manta SPK 5026 Nike2, SPK5025 Nike. Co będzie lepsze?
    Do czego ? Do BUM BUM BUM ? Obie się nadają :D

WIN8.1 napisał:
    musi być to kolumna przenośna najlepiej z funkcją radia i dobra mocą.
    Z tą "dobrą mocą" to nie patrz na te 6000W bo to jest PMPO czyli moc z kosmosu :D
    6000W PMPO to będzie jakieś 2x60W RMS
  • #7 16670102
    WIN8.1
    Poziom 8  
    Wiem jak jest z PMPO. Ta Manta 1-sza ma co najwyżej 2x30W. Tak, chce zrobić BUM BUM 😃 Nie no, mówiłem że chodzi mi o mobilność i ku niej zmierzam, bo z tymi kolumnami mam ją w miarę zapewniona. Szkoda tylko że nie połączę ich aby grały Stereo, bo z tego co się orientuję to można to zrobić jedynie przez BT, a w Sony np. przez PatryChain

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego systemu audio do pokoju o powierzchni 28m² w budżecie do 1200 PLN, z wymogiem posiadania tunera FM i ewentualnie odtwarzacza CD. Preferuje sprzęt łatwy w przenoszeniu, z akumulatorem, aby móc korzystać z niego z dala od źródła zasilania. W odpowiedziach polecane są modele takie jak Panasonic SC-PMX70EG-K oraz Denon D-M40, które oferują dobrą jakość dźwięku. Użytkownik rozważa również kolumny przenośne Manta SPK 5026 Nike2 i SPK5025 Nike, jednak z uwagą na ich moc i funkcjonalność. Pojawia się również temat łączenia kolumn w trybie stereo, co jest możliwe głównie przez Bluetooth.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA