logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion G6 - Jakie podzespoły wymienić dla lepszej wydajności?

Przemek52o 25 Sie 2017 01:04 1041 7
REKLAMA
  • #1 16661891
    Przemek52o
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam

Posiadam laptop HP Pavilion G6 mam go już dosyć długo (jakieś 3 jak nie 4 lata). Zaczęły się z nim problemy jakiś czas temu a mianowicie po update Windows'a (z 8 na 10). Jednym z nich był brak sterowników pod ten że nowszy system ale rezultatem tego był spadki wydajności i blue screeny (przy samym starcie albo po obciążeniu go). Z tym sobie poradziłem mimo to przez te kilka lat przeszedł kompleksowe czyszczenie (z kurzu w środku i zmiana pasty) ale wydajność z biegiem czasu spadała.
    I stąd moje zapytanie do was jakie podzespoły wybrać do niego (o ile da się wymienić na nowsze i bardziej wydajne)
    Dodam jeszcze, że "roboty" się nie boje (dlatego nie chce kupować nowego/innego, a chce się po męczyć i po majstrować przy tym)
    Podzespoły fabryczne to :
    Procesor: dwu rdzeniowy Intel Pentium 2020m @ 2,40 Ghz
    Układ Graficzny: (zintegrowany z procesora Intel) , ATI Radeon HD 7600m
    Pamięci RAM: 2048 MB (Kingston) , 4096 MB (A-Data)
    Płyta Główna: Hewlett-Packard 183E
    (Dodaje również plik tekstowy wygenerowany przez "CPU-Z")
    Załączniki:
    • Pavilion G6 (HP).txt (46.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16662096
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Co do procesora - https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_G2, szukaj jakiegoś core i5 typu 2430M lub lepszych, nie wiem jaki masz budżet. Pamięć - widzę że masz 2 sloty, więc najlepiej wymień to 2 GB na 4 tej samej firmy i będą działały w dualu, dodatkowe 2 GB i dual dodadzą kopa. Oczywiście procek jest najistotniejszy więc na nim się skup, grafikę zostaw. Nie napisałeś nic o dysku, a jeżeli jest stary to może i mieć już bad sektory itp, to też bym wymienił na SDD i będziesz mieć niemal rakietę.
  • REKLAMA
  • #3 16662173
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    borg18 napisał:
    Pamięć - widzę że masz 2 sloty, więc najlepiej wymień to 2 GB na 4 tej samej firmy i będą działały w dualu, dodatkowe 2 GB i dual dodadzą kopa.

Napisał kolega tak jakby autor miał dokupić 4GB.

Jeśli chodzi o sam pomysł to moim zdaniem bez sensu.
    Mam osobistą awersję do wszystkich laptopów Hp. Uważam ze gra jest nie warta świeczki.
    Lepiej odłożyć i kupić coś wydajniejszego.
  • #4 16662178
    Przemek52o
    Poziom 7  
    borg18 napisał:
    [...], nie wiem jaki masz budżet. [...] Nie napisałeś nic o dysku, a jeżeli jest stary to może i mieć już bad sektory itp, to też bym wymienił na SDD i będziesz mieć niemal rakietę.

Dziękuje za porady :D

Co do budżetu to wygląda to tak że lapka chce sobie zrobić ale tylko tak żeby mieć faun i zaciesz że z "awionetki zrobiłem prom kosmiczny" i nie chcę go ograniczać raczej będę działać tak że zbiorę kasę i wymienię to co mogę a potem kolejne.

A co do dysku to jak na swój wiek nie wymieniał bym go mam w pc (też 2,5 cala w gnieździe na 3,5 cala zamontowany i jest on o wiele gorszy od tego mimo to jest nowszy) dużo gorszy.

A w przyszłości co radzisz (jaką grafikę) włożyć do niego ?

Dodano po 11 [minuty]:

Montrres napisał:

Napisał kolega tak jakby autor miał dokupić 4GB.

Tak, o to chodziło właśnie mam aktualnie(6GB) 2GB i 4GB różnych firm. (borg18) Koledze chodziło żebym wymienił z 2GB na 4GB przy czym to właśnie dodatkowe 2GB da kopa.
  • REKLAMA
  • #5 16662258
    borg18
    Poziom 12  
    Jeżeli nie grasz to grafiki nie wymieniaj, często ta dedykowana jest montowana w płytę wiec... sensu to nie ma, a przy wymianie procka dostajesz lepsza zintegrowaną grafikę ;) Z pamięciami chodzi o o że jeżeli będą te same kości po zadziała dual i dołożenie tych 2 GB doda mocy
  • REKLAMA
  • #6 16662273
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 715
    Przemek52o napisał:
    Tak, o to chodziło właśnie mam aktualnie(6GB) 2GB i 4GB różnych firm. (borg18) Koledze chodziło żebym wymienił z 2GB na 4GB przy czym to właśnie dodatkowe 2GB da kopa.

Nie da.

Dodano po 1 [minuty]:

borg18 napisał:
    Z pamięciami chodzi o o że jeżeli będą te same kości po zadziała dual i dołożenie tych 2 GB doda mocy

Tylko tyle, że trzeba trochę samozaparcia by tę moc ujrzeć.
  • #7 16662857
    borg18
    Poziom 12  
    Troszkę się czepiasz, a konfig 4 i 2 to dziwny konfig, uważam ze dodanie 2 GB w obecnych czasach przy obecnych systemach i aktywacja kanału dual doda mocy, wiadomo nie dużo ale doda. Wymiana procka da więcej, czy SSD. Wymiana owych 3 da bardzo dużo.
  • #8 16710433
    Przemek52o
    Poziom 7  
    Dobra dziękuje wszystkim za porady
    Temat zamykam
    Dziękuje wszystkim za udział i pomoc mi :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa HP Pavilion G6, który po aktualizacji systemu z Windows 8 na 10 zaczął wykazywać problemy z wydajnością, w tym spadki wydajności i blue screeny. Po przeprowadzeniu czyszczenia i wymiany pasty termoprzewodzącej, użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących wymiany podzespołów w celu poprawy wydajności. Rekomendacje obejmują wymianę procesora na model Intel Core i5 (np. 2430M), zwiększenie pamięci RAM do 8 GB (wymiana 2 GB na 4 GB tej samej firmy dla aktywacji dual channel) oraz rozważenie wymiany dysku na SSD, co znacząco poprawiłoby ogólną wydajność. Wymiana karty graficznej nie jest zalecana, chyba że użytkownik planuje gry, ponieważ zintegrowana grafika w nowszym procesorze może być wystarczająca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA