Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

G³owica silnika KIA SORENTO 2.5 CRDI 140KM - awaria i wymiana

bartixxxx2 25 Aug 2017 05:17 6651 0
    bartixxxx2
    Level 10  
    Witam wszytkich.

Awaria ̳owicy silnika KIA Sorento 2.5 CRDI 140 KM 2004r.

1. objawy
    - na zimnym silniku bia³y dym z wydechu o charakterystycznym lekkim zapachu glikolu ustêpuj±cy po nagrzaniu silnika.
    - Ubytek p³ynu ch³odniczego
    - Pojawienie siê p³ynu w uk³adzie ch³odniczki EGR oraz co za tym idzie w kolektorze dolotowym.
    - Pojawienie siê p³ynu po stronie kolektora wydechowego - bia³y osad z p³ynu

2. Prawdopodobne przyczyny awarii przy tych objawach to miedzy innymi usterki elementów :
    - uszczelka g³owicy
    - ch³odniczka EGR - nieszczelno¶ci
    - pêkniêcia g³owicy
    - pêkniêcia bloku
    - pêkniêcie obudowy turbiny (ch³odzona woda)

3. Próby naprawy samochodu w serwisach skoñczy³y siê wymiana 2 uszczelek 2 ch³odniczek EGR szlif i sprawdzenie g³owicy.
    Zapewnianie mnie ¿e g³owica jest szczelna i ze wszytko jest OK. Niestety nie by³o. Strata czasu i ok 5 tysiêcy PLN.

4. Diagnoza
    Poniewa¿ mam do zrobienia rozrz±d a w Sorento I to nie jest prosta sprawa. Postanowi³em ¿e zrobiê to sam. I przy okazji i tak wszytko trzeba rozebraæ, zdemontujê g³owicê silnika.
    Tak zrobi³em. G³owice zawioz³em do sprawdzenia i ewntualnego szlifu.
    Okaza³o siê oczywi¶cie ze jest pêkniêta w 4 dok³adnie tych samych miejscach . Mikro pêkniêcia wewn±trz g³owicy po stronie kolektora wylotowego . Przy kana³ach ¶rub .
    Prawdopodobna przyczyna to przegrzanie lub wada fabryczna.

Obecnie czekam na now± g³owice go³a zamiennik firmy AMC . Kupi³em j± na niemieckim EBay. Koszt to ok 2500 PLN
    W Polsce mo¿na dostaæ po regeneracji za jakie¶ 1500 spawane. Lub jaki¶ zamiennik za 2000 ale zdjêcia z allegro mnie nie przekona³y. Pe³no wiórów metalowych w kana³ach olejowych i na powierzchniach gniazd. Brak jakich kolwiek oznaczeñ u sprzedaj±cego.

Dlatego wybra³em t± ofertê.
    HYUNDAI KIA 2.5 CRDI D4CB
    AMC 908751
    KIA 221004A020 221004A030

Obecnie czekam na dostawê.
    G³owice pojad± do szlifiernii na sprawdzenie i uzbrojenie nowej. A potem monta¿.
    Niestety okaza³o siê ze koniki i hydrokompensatory te¿ trzeba wymieniæ. Do tego ¶ruby do g³owicy .
    Fachowcy wcze¶niej nie widzieli tego problemu. Elementy do ¶ci±gniêcia z Korei. D³ugo siê czeka ale warto bo mo¿na zaoszczêdziæ 50 %. ceny.

Wnioski niestety s± takie jak zawsze. Fachowcy zainteresowani s± zarabianiem kasy a nie naprawianiem aut. Ale pewnie s± jeszcze wyj±tki.

Pozostanie mi prze³o¿enie krócca wody ze starej g³owicy do nowej. Mo¿e kto¶ wie jak siê do tego zabrsc.?

Pozdrawiam
    Bart