logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica silnika KIA SORENTO 2.5 CRDI 140KM - awaria i wymiana

bartixxxx2 25 Sie 2017 05:17 8145 0
REKLAMA
  • #1 16661937
    bartixxxx2
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam wszytkich.

Awaria Ģłowicy silnika KIA Sorento 2.5 CRDI 140 KM 2004r.

1. objawy
    - na zimnym silniku biały dym z wydechu o charakterystycznym lekkim zapachu glikolu ustępujący po nagrzaniu silnika.
    - Ubytek płynu chłodniczego
    - Pojawienie się płynu w układzie chłodniczki EGR oraz co za tym idzie w kolektorze dolotowym.
    - Pojawienie się płynu po stronie kolektora wydechowego - biały osad z płynu

2. Prawdopodobne przyczyny awarii przy tych objawach to miedzy innymi usterki elementów :
    - uszczelka głowicy
    - chłodniczka EGR - nieszczelności
    - pęknięcia głowicy
    - pęknięcia bloku
    - pęknięcie obudowy turbiny (chłodzona woda)

3. Próby naprawy samochodu w serwisach skończyły się wymiana 2 uszczelek 2 chłodniczek EGR szlif i sprawdzenie głowicy.
    Zapewnianie mnie że głowica jest szczelna i ze wszytko jest OK. Niestety nie było. Strata czasu i ok 5 tysięcy PLN.

4. Diagnoza
    Ponieważ mam do zrobienia rozrząd a w Sorento I to nie jest prosta sprawa. Postanowiłem że zrobię to sam. I przy okazji i tak wszytko trzeba rozebrać, zdemontuję głowicę silnika.
    Tak zrobiłem. Głowice zawiozłem do sprawdzenia i ewntualnego szlifu.
    Okazało się oczywiście ze jest pęknięta w 4 dokładnie tych samych miejscach . Mikro pęknięcia wewnątrz głowicy po stronie kolektora wylotowego . Przy kanałach śrub .
    Prawdopodobna przyczyna to przegrzanie lub wada fabryczna.

Obecnie czekam na nową głowice goła zamiennik firmy AMC . Kupiłem ją na niemieckim EBay. Koszt to ok 2500 PLN
    W Polsce można dostać po regeneracji za jakieś 1500 spawane. Lub jakiś zamiennik za 2000 ale zdjęcia z allegro mnie nie przekonały. Pełno wiórów metalowych w kanałach olejowych i na powierzchniach gniazd. Brak jakich kolwiek oznaczeń u sprzedającego.

Dlatego wybrałem tą ofertę.
    HYUNDAI KIA 2.5 CRDI D4CB
    AMC 908751
    KIA 221004A020 221004A030

Obecnie czekam na dostawę.
    Głowice pojadą do szlifiernii na sprawdzenie i uzbrojenie nowej. A potem montaż.
    Niestety okazało się ze koniki i hydrokompensatory też trzeba wymienić. Do tego śruby do głowicy .
    Fachowcy wcześniej nie widzieli tego problemu. Elementy do ściągnięcia z Korei. Długo się czeka ale warto bo można zaoszczędzić 50 %. ceny.

Wnioski niestety są takie jak zawsze. Fachowcy zainteresowani są zarabianiem kasy a nie naprawianiem aut. Ale pewnie są jeszcze wyjątki.

Pozostanie mi przełożenie krócca wody ze starej głowicy do nowej. Może ktoś wie jak się do tego zabrsc.?

Pozdrawiam
    Bart
    Załączniki:
    • Głowica silnika KIA SORENTO 2.5 CRDI 140KM - awaria i wymiana 20170811_124954.jpg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA