logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HQM2250BC - Przerywane buczenie w głośnikach 100V, jak rozwiązać?

alarmlomza 25 Sie 2017 09:50 1200 6
REKLAMA
  • #1 16662145
    alarmlomza
    Poziom 7  
    Witam serdecznie.

Mam problem z nagłośnieniem zamontowanym w firmie. Zamontowałem wzmacniacz dla klienta 250W model: HQM2250BC
    Do tego 7 głośników firmy HQM 30 W. Wszystko to jest napięciowe na 100V. Działa cudnie. Dźwięk bardzo ładny. Niestety co parę minut, lub co parę godzin włącza się straszne buczenie w głośnikach które trwa dosłownie 1,5 sekundy. Gra muzyka i nagle we wszystkich 7 głośnikach słychać mega głośnie BUUUUUUUUUUUU i zaraz znowu jest ok. Nie raz te buczenie powtarza się co kilka chwil a potem znowu pół dnia jest spokój.
    Uziemiłem wzmacniacz poprzez kabel - z tyłu wzmacniacza była śrubka do uziemienia i drugi koniec kabla uziemiony do szafy rackowej - bo wzmacniacz stoi w szafie rackowiej. Proszę szanownych kolegów o pomoc lub jakąś podpowiedź co jeszcze można z tym faktem zrobić. Nadmienię że nie raz potrafi grać cały dzień bez żadnego zabuczenia. Źródłem dźwięku jest tablet albo pendrive z mp3. Na każdym źródle to się dzieje

model głośników
    http://hqm.pl/p-hqm-512tw
    model wzmacniacza
    http://hqm.pl/p-hqm2250bc
    Dzięki z góry
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16662169
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Skąd pewność co do jakości uziemienia racka?
    Niech zrobią jeden dzień testu, muzyka tylko z pendrive.
    Tablet - odłączyć.
    Kabel - wzmacniacz <> jack - odłączyć.

p.s. Czasami ktoś jacka palcem nie tyka jak idzie mp3 przełączyć? (skoro piszesz że tablet codziennie nie używany, mniemam że jack wisi sobie luzem....)
  • REKLAMA
  • #3 16662198
    alarmlomza
    Poziom 7  
    Nikt nie dotyka jacka bo siedzi on caly czas w tablecie, natomiast pendrive wsadzony jest w szafie rackowej.
    Szafa rackowa ma takie sruby ze znakiem uziemienia. Do tego przykrecilem wzmacniacz, natomiast sama szafa chyba nigdzie nie jest uziemiona bo nie idą z niej żadne kable
  • REKLAMA
  • #4 16662826
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Rozumiem że tablet jest cały czas "pod ładowarką"?
    Jednak niech zrobią ten test - odłączając tablet całkowicie na 1-2 dni.
  • #5 16663925
    alarmlomza
    Poziom 7  
    Tablet został zakupiony 4 dni po instalacji systemu po to aby grało radio. Przed tabletem nagłe buczenia również występowały.
  • REKLAMA
  • #6 19978223
    morgangrimes
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam identyczny wzmacniacz. Również u mnie zaczęły występować opisane w tym temacie problemy. Czy udało się rozwiązać wspominaną zagadkę?
  • #7 19978704
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 751
    Uziemienie, jakieś przebicie podejrzewam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłośnieniem w firmie, gdzie zainstalowano wzmacniacz HQM2250BC oraz 7 głośników HQM 30W w systemie 100V. Co pewien czas w głośnikach pojawia się głośne buczenie trwające około 1,5 sekundy, które występuje losowo. Użytkownik uziemił wzmacniacz, ale nie ma pewności co do uziemienia szafy rackowej, w której się znajduje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testów, odłączając tablet oraz sprawdzając jakość uziemienia. Pojawiają się również spekulacje o możliwych przebiciach elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA