logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie 100v strefowe, głośnik sufitowy gra dużo głośniej niż reszta

ktelenga 06 Mar 2022 12:11 339 2
REKLAMA
  • #1 19917593
    ktelenga
    Poziom 1  
    Witam

Proszę o poradę czy jest możliwość zdiagnozowania problemu bez ściągania głośnika.
    Nie znam się na temacie, wszystkie porady mile widziane.

Instalacja 100v w domu, wzmacniacz HQM2120BC - 6 strefowy, podłączone do niego 7 głośników: 6 VK 1050 ( a więc na pewno 100v, bez możliwości zmiany trybu pracy) oraz jeden sufitowy, prawdopodobnie mocniejszy, niestety nieznanego pochodzenia. Nie potrafię ściągnąć go z sufitu do oceny i rozpoznania bez uszkodzenia świeżo wykończonego sufitu. Jeśli po objawach jest możliwa diagnoza to skłaniałbym się w tą stronę.

Głośnik sufitowy od 1 nastawy potencjometru gra głośniej niż każdy VK 1050, nie jest podłączony jako MASTER pod wzmacniacz. Czy moje domysły mogą się sprawdzić i głośnik ( o którym jak już mówiłem nie mam pojęcia jaki to model ) nie jest ustawiony na tryb 100v, bądź w ogóle nie ma takiego trybu?
  • REKLAMA
  • #2 19917791
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    ktelenga napisał:
    Głośnik sufitowy od 1 nastawy potencjometru gra głośniej niż każdy VK 1050, nie jest podłączony jako MASTER pod wzmacniacz. Czy moje domysły mogą się sprawdzić i głośnik ( o którym jak już mówiłem nie mam pojęcia jaki to model ) nie jest ustawiony na tryb 100v, bądź w ogóle nie ma takiego trybu?

Być może 100V ale o większej mocy. Bez wyprucia go z miejsca instalacji się nie dowiesz.
  • #3 19919576
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    ktelenga napisał:
    Czy moje domysły mogą się sprawdzić i głośnik ( o którym jak już mówiłem nie mam pojęcia jaki to model ) nie jest ustawiony na tryb 100v, bądź w ogóle nie ma takiego trybu?

Całkiem możliwe. Co więcej warto to szybko sprawdzić, bo 8Ω to 10 razy za nisko dla tego wzmacniacza, i może szybko przejść do krainy wiecznego spoczynku. Choć piszą że ma zabezpieczenie zwarciowe, ale po co kusić.

Niestety bez wyjęcie głośnika ciężko będzie zdiagnozować problem. Chyba że masz pociągnięty do niego osobny kabel, to można by zmierzyć jego rezystancję, albo impedancję (puścić sinus 1kHz miernikiem mierząc napięcie i prąd na linii), da to jakiś pogląd.
REKLAMA