logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby

erminsterio 25 Sie 2017 20:32 9159 20
REKLAMA
  • #1 16663322
    erminsterio
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z konfiguracją mach3 wzorowałem się na tej instrukcji podanej w załączniku. I taak gdy wejdę w diagnostykę to mogę za pomocą klawiatury ruszyć osią X i Y ale mam duży problem z krańcówkami, tak jakby wg ich nie było i nie działały czy ktoś wie jak to ustawić ?
    Nie wiem też gdzie za bardzo mogę ustawić skok śruby ?
  • REKLAMA
  • #2 16663536
    wniedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    krańcówki konfigurujesz w menu Config-->Ports and Pins, zakładka Input Signals, odpowiednio X++, X--, Y++,Y--, Z++,Z--.
    Skok śruby ustawiasz w menu Config-->Motor Tuning, dla każdej osi osobno, wartość "Steps per" określa ilość kroków silnika krokowego na jednostkę posuwu.
  • #3 16664018
    erminsterio
    Poziom 6  
    No właśnie mam problem z krańcówkami ustawiłem je w taki spoób: Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby
    Ale krańcówki tak jakby nie działały wogule na to nie reaguje...
    Co do skoku śruby na osi X mam śrubę trapezową 12x4 a na Y kulową o skoku 10 i nie wiem dlaczego wybrało mi że silnik X ma 400 kroków a silnik Y 833,3 kroki wiec coś jest nie tak
  • REKLAMA
  • #4 16664141
    wniedzie
    Poziom 14  
    no to może coś z podłączeniem tych krańcówek? Jaki model urządzenia? To jakaś markowa produkcja czy samoróbka?
    Jeśli chodzi o skok, to wszystko zależy od rodzaju silnika i od sposobu sterowania (pełny krok czy pół kroku?). Przy skoku śruby 4mm i typowym silniku krokowym (200 kroków na obrót) masz 50 kroków/mm przy sterowaniu pełnym skokiem i 100 kroków/mm przy połowie kroku. odpowiednio dla śruby 10mm nasz 20 kroków/mm i 40 kroków/mm. oczywiście to wszystko przy założeniu, że nie masz jeszcze jakiegoś przełożenia pomiędzy silnikiem a śrubą.
  • REKLAMA
  • #5 16664591
    erminsterio
    Poziom 6  
    Krańcówki pozbierane na wolnym czasie zrobi ich zdjęcie
    Podpięte są jako NO i sprawdziłem miernikiem i ewidentnie krańcówka sprawna bo sygnał idzie
    Jako sterowników używam Tb6600 4A a silnik 2,3 V i 2,2 A
    ustawione są na 1/8 kroka i dlatego tak sie zdziwiłem że przy osi X mach wybrał że silnik 400 kroków a przy Y 833,33 i coś mi sie to nie podobało,
    Ale właśnie coś jest nie tak z tymi krańcówkami gdyż system ich tak jakby wg nie widział bo dojedzie do krańcówki a silnik mógłby jeszcze jechać i jechać
  • #6 16665556
    wniedzie
    Poziom 14  
    erminsterio napisał:
    Podpięte są jako NO i sprawdziłem miernikiem i ewidentnie krańcówka sprawna bo sygnał idzie

Jeśli podpinasz je bezpośrednio do portu LPT, to o ile mnie pamięć nie myli, powinny zwierać do masy. Jeśli u Ciebie zwierają do plusa, to spróbuj to zmienić.
  • #7 16665981
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16667705
    erminsterio
    Poziom 6  
    Krańcowki mam podpięte jako NC i wpiąłem je odpowiednio do os X -12 oś Y-13 oś Z-15 a przycisk Stop to pinu 10
    W machu mam ustawione tak :Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby
    a krańcówkę podpiąłem :Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby
    Ale jakby wg nie reaguje na to silnik dojedzie do krańcówki i mógłby jeszcze jechać i jechać

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

I takie jeszcze jedno pytanko czy ktoś może podpowiedzieć jak poprawnie ustawić ? Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby
  • #9 16668045
    wniedzie
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o krańcówki, to kończą mi się pomysły. Wszystko wygląda prawidłowo. Możesz jeszcze spróbować przestawić w BIOSie tryb portu równoległego z SPP na EPP lub ECP i zaktualizować sterowniki do portu (płyty głównej).

erminsterio napisał:
    I takie jeszcze jedno pytanko czy ktoś może podpowiedzieć jak poprawnie ustawić ?

Homing będzie ci działać, jeśli masz dodatkowe krańcówki (czujniki) do wykrycia pozycji startowej. Możesz do tego wykorzystać krańcówki, ale wtedy nie będą działały już jako krańcówki.
  • REKLAMA
  • #10 16668075
    erminsterio
    Poziom 6  
    Tak jak krańcówki tak samo nie działa przycisk stopu
    może być coś w płytce ? bo już mi się pomysły kończą .... a maszyna ciągle nie działa poprawnie

Dodano po 4 [minuty]:

Spróbowałem wyłączyć w machu X++ i X-- i zamiast tego włączyć X home gdy klikam bazowanie maszyna jedzie w drugą stronę ale to i tak nie ważne bo gdy sam kliknę krańcówkę to i tak się nic nie dzieje maszyna jedzie dalej
    I nie wiem dlaczego ale gdy wyłączę i włączę program to zawsze mi przestawi tak jakby kierunki tzn. w diagnostyce gdy maszyna jedzie od zera do przodu to wartości się odejmują ale gdy tylko zmienię w ustawienia pinów Dir low activ z aktywnego na nieaktywny albo odwrotnie to już wszystko jest poprawnie ale to ogólnie też tak nie powinno być
  • #11 16668196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16668206
    erminsterio
    Poziom 6  
    Ale gdy kliknę w machu jako przełaczenie raz mam aktywne raz nie to wtedy działa
    Sterownik Tb6600 i płyta ta co wyżej na zdjęciu

Dodano po 1 [minuty]:

ustawiłem mu sam zero i puściłem przykładowy napis to ładnie wszystko idzie tylko nie rozumie dlaczego te krańcówki nie działają ani stop

Dodano po 10 [minuty]:

Tak samo gdy w sygnały wejściowe dam auto ustawianie moge klikać i klikać krańcówki i nic sie nie dzieje
  • #13 16668240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16668668
    erminsterio
    Poziom 6  
    Co masz na myśli mówiąc żeby sprawdzić przewód LPT ? chodzi ci żeby miernikiem przelecieć po pinach ?
    Taak zaznaczyłem wcześniej ale nic to nie zmienia

Dodano po 15 [godziny] 17 [minuty]:

Przeleciałem miernikiem po pinach i kabel jest napewno dobry może jakieś inne pomysły ??
  • #15 16669834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 16670817
    el2010tmp
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Podłączyłeś obydwa zasilania ?
    5V przez usb do zasilania buforów wyjściowych i 12V pod zaciski zasilające (niezbędne do pracy transoptorów wejściowych i przetwornika f/U).
  • #18 16670903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16671148
    erminsterio
    Poziom 6  
    No tak LPT i USB podłączone do kompa

Dodano po 44 [sekundy]:

12V do płytki ? nie tego nie podłączałem

Dodano po 2 [minuty]:

To tutaj 12V mam podpiąć ? Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

Panowie jesteście genialni wszystko już działa prawidłowo i tak jak el2010tmp powiedział nie było napięcia na płytce bo byłem pewny że to jest wyjście do wrzeciona a nie zasilanie tyle tygodni męki i kombinowania przez taką błachostkę naprawdę wielkie dzięki
  • #20 16783794
    Pawełstolat
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam
    Znalazłem taki sam problem z tą płytką na forum cnc i tam koledze nie pomogło podanie 12v na zaciski dodam, że i mi nie pomogło po podaniu 12v na zacisk krańcówki nie daja znaku nic a nic....
    ma ktoś jeszcze jakieś pomysł ??
    pozdrawiam
  • #21 17647415
    Pawełstolat
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, na niedziałające wejścia na tej płytce pomogło podanie zasilania na transoptory wedle schematu, na płytce tego zasilania nie było...
    pozdrawiam
    Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby Mach3 - Problemy z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problemy z konfiguracją Mach3, szczególnie z krańcówkami i ustawieniem skoku śruby. Krańcówki nie reagują, mimo że są podłączone jako NO lub NC. Użytkownik sprawdził ich działanie miernikiem, ale system ich nie widzi. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują ustawienia w menu Config-->Ports and Pins oraz Motor Tuning. Użytkownik używa sterowników Tb6600 i silników krokowych, a także śrub trapezowych i kulowych. Problemy mogą wynikać z niewłaściwego podłączenia lub braku zasilania dla transoptorów. Po podłączeniu 12V do płytki, problemy zostały rozwiązane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA