logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak danych po rozpoczęciu formatu dysku podczas odzyskiwania systemu - co robić?

MrDoimer 26 Sie 2017 15:48 690 11
REKLAMA
  • #1 16664593
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Witam,

Uruchomiłem na laptopie recovery "Odzyskiwanie czystego obrazu systemu" i po kliknięciu "Ok" przez ok. 7-8 sek. Zaczął formatowac dysk. Teraz po podpięciu dysku do PC pod Windowsem widać pusty dysk. Pod Linuxem nie potrafi zamontować. DMDE odzyskuje ładnie dane.
    SA szansę naprawić to czy pozostaje odzysk Danych?
  • REKLAMA
  • #2 16664597
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Załącz screen z DMDE z widoku okna partycje, po wybraniu dysku z urządzeń fizycznych.
  • #3 16664892
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Proszę:
    Brak danych po rozpoczęciu formatu dysku podczas odzyskiwania systemu - co robić?
  • REKLAMA
  • #4 16664917
    mati211p
    Wykonaj pełny skan, zaznacz dodatkowo RAW. Zapisz wyniki do pliku, bez wyłączania DMDE po tym przejdź do okna partycje i załącz ponownie screen. Sporo już zdążył nabroić, bo poprzednia partycja teraz nie widoczna, w całości partycję już może być teraz ciężko przywrócić.

EDIT: Nie doczytałem, pisałeś, że DMDE odzyskuje dane. W takim razie albo próba odtworzenia $MFT jeśli nic nie ma na nowej partycji (została tylko sformatowana), lub odzysk danych - chyba szybciej pójdzie, bo w takim przypadku po pełnym skanie znalazło by pełną strukturę danych. Rozumiem, że $Noname 01 to ta pusta w tej chwili?
  • #5 16664967
    MrDoimer
    Poziom 38  
    mati211p napisał:
    Rozumiem, że $Noname 01 to ta pusta w tej chwili?

Tak, to był dysk C: .

Już leci Full Scan 9% jak narazie.

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

• REKLAMA
  • #6 16665429
    mati211p
    Na NTFS 1 będą dane ze strukturą katalogów. Po zapisaniu wyników skanowania wejdź na NTFS 1 i przejdź do okna partycje, pokaż screen. Jeśli nie masz dysku by wykonać kopię posektorową celem spróbowania przywrócenia partycji to lepiej, gdy odzyskasz dane poprzez DMDE.
  • #7 16666740
    MrDoimer
    Poziom 38  
    mati211p napisał:
    Na NTFS 1 będą dane ze strukturą katalogów.

Że tak powiem - o kant stołu tą "strukturę" można potłuc. Na C:\ nie ma "Users", a po wejściu w Program Files pokazuje już foldery o alfanumeryncznej nazwie. Do tego i tak nie mogę użyć DMDE Free ze względu na ograniczenia. Jakby jeszcze było mało teraz DMDE wywala błąd krytyczny.

Zdjęcia ogólnie odzyskują się, ale w DMDE nie mogę znaleźć "moich" zdjęć. W innym programie leci skan i te zdjęcia na podglądzie są. Problem w tych, że łącznie zdjęć JPEG znajduje ponad 55 tys.
    Obstawiam, że jest tam ok. 5-6 tys. moich zdjęć. Czy przychodzi Ci do głowy jakiś pomysł dzięki którym mógłbym je sensownie "wyciągnać" z tego chaosu?
    Jedyne co przychodzi mi na myśl to odnaleźć próbkę każdego zdjęcia z każdego folderu i na podstawie rozdzielczości posortować je programem. Jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16667037
    mati211p
    W samym DMDE nie wiem czego już na tej partycji próbowałeś, jeśli brakuje katalogów to z zachowaniem struktury może być ciężko. Jutro po 15 zdalnie musiałbym zerknąć na to jak DMDE to widzi.
  • #9 16667051
    MrDoimer
    Poziom 38  
    mati211p napisał:
    Jutro po 15 zdalnie musiałbym zerknąć na to jak DMDE to widzi.

Ok, byłoby super.

mati211p napisał:
    W samym DMDE nie wiem czego już na tej partycji próbowałeś

Teoretycznie niczego prócz kilkukrotnej rekonstrukcji danych.
    Ale w DMDE ze względu na darmową wersję nie odzyskam wszystkich danych. Ew. mogę się "pobawić".
    Inny program odzyskał mi 57tys. plików JPEG. DMDE widzi ich 59 tys.
    Na pierwszy rzut oka widzę tam sporo swoich zdjęć tylko dalej nie wiem jak mogłbym je posegregować :/
  • #10 16667063
    mati211p
    W tym rzecz, że pliki po sygnaturach odzyskane nigdy nie będą posiadać nazwy oryginalnej pliku i katalogu z którego pochodzi. Jeśli nie ma plików w katalogu $Root/Users ani $Root/$Fxxx to informacja ta będzie utracona. Znaczy to też, że na nowo utworzonej partycji zostało już coś zapisane. Inaczej $MFT dawnej partycji było by praktucznie ok, a więc i struktura danych. W DMDE masz jeszcze szukanie pliku/katalogu po nazwie jeśli znasz.
  • #11 16667082
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ogólnie 90% folderów ze zdjęciami była w katalogu "Obrazy" tj. Users->Kowalski->Pictures.

mati211p napisał:
    Jeśli nie ma plików w katalogu $Root/Users

Teoretycznie dopiero teraz znalazłem, że struktura jest, ale jest ok. 8 folderów Users gdzie w każdym "Pictures" ma jasnoniebieską ikonkę = puste w środku.
    Ale wydaje mi się, że to przez to, że nie puściłem pełnej rekonstrukcji - a rozumie, że za każdym odpaleniem programu rekonstrukcja musi być żeby można było działać coś w plikach?
  • #12 16667120
    mati211p
    Teoretycznie skan powinien załatwić opcję wszystkie znalezione+rekonstrukcja, ale warto kliknąć w nią. Albo będzie niebieski katalog Users w którym dane będą, albo będzie się znajdował nawet nie w Root a $Fxxx itd. Ponadto część danych możesz mieć w jednym Users a drugą część w drugim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uruchomił proces odzyskiwania systemu na laptopie, co spowodowało sformatowanie dysku, a po podłączeniu go do PC z systemem Windows dysk wydaje się pusty. Pod Linuxem nie można go zamontować, ale DMDE skutecznie odzyskuje dane. Użytkownik pyta o możliwość naprawy dysku lub konieczność pełnego odzysku danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody skanowania i odzyskiwania danych, w tym wykonanie pełnego skanu w DMDE oraz poszukiwanie plików po sygnaturach. Użytkownik napotyka trudności w odnalezieniu swoich zdjęć wśród dużej liczby odzyskanych plików, co komplikuje proces ich segregacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA