logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

falownik ABB ACS310 sterownie komunikacja COMM i wejście analogowe AI1

ZBpon 27 Sie 2017 00:00 1266 1
REKLAMA
  • #1 16665383
    ZBpon
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z falownikiem jak w temacie sterującym wentylatorem
    Sterownie falownikiem: załączenie / wyłączenie itp oraz zadawanie obrotów realizowane jest poprzez komunikację Modbus ze sterownikiem
    W załączniku plik pdf z konfiguracją falownika
    Falownik w takiej konfiguracji pracuje prawidłowo i wszystko jest OK

Obecnie użytkownik chce mieć jeszcze dodatkowo ręczne sterownie obrotami
    z zadajnika napięciowego 0... 10 VDC który podłączyłem na wejście AI1
    (zwora skonfigurowana prawidłowo) i po zmianie źródła wartości zadanej
    parametr: 1103 z COMM na AI1 mam problem: falownik "widzi" wartość na wejściu analogowy AI ( w złaczniku 68.9 %) wylicza Hz (34.3 Hz) ale nie "przyjmuje" tej wartości i dalej sterowny jest po komunikacji częstotliwość wyjściowa = 25 Hz
    Jaki parametr lub inna przyczyna może powodować takie zachowanie falownika ?
    Załączniki:
    • DWL_new.pdf (74.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16667177
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Przeanalizuj znaczenie poszczególnych bitów słowa sterowania 2 (parametr 0302).
    W twoim przypadku jest ono równe 2003, czyli bit 17 FBLOCAL_REF jest równy 1, zatem masz "Tryb lokalny magistrali, Słowo Sterujące dla żądanego zadawania. Patrz przykład w bicie 16 FBLOCAL_CTL".
    Jeśli zmienisz go na 0, to wszystko powinno działać zgodnie z twoimi założeniami.
    By to uzyskać, musisz oczywiście zmienić program w sterowniku.
    Warto pomyśleć o wyborze rodzaju zadawania, tak by sterownik wiedział, czy ma ustawić bit 17 równy 0 lub 1.
REKLAMA