logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela

marlenn0 27 Sie 2017 11:07 29598 4
REKLAMA
  • #1 16665741
    marlenn0
    Poziom 2  
    Witam!
    Niestety nie znam marki urządzenia, ale problem dotyczy płyty gazowej, 4 palnikowej. Osobno są pokrętła od gazu, a osobno guzik wywołujący iskrę. Oto zdjęcie płyty, może komuś wpadnie do głowy co to za model:
    Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela

Wczoraj podczas mycia nagle iskrownik sam zaczął strzelać (mniej więcej 2 razy na sekundę). Oczyściłam wszystko, przetarłam na sucho, wysuszyłam suszarką, wcisnęłam kabelki, ale problem nie zniknął. Samoistnie strzelają iskrowniki tylko przy dwóch palnikach, pozostałe dwa są spokojne.
    Gdy wyjmuję guzik wywołujący iskrę to wtedy częstotliwość strzelania się zmniejsza (1 raz na 2 sekundy). Gdy włożę guzik na swoje miejsce to znowu strzela częściej.
    Częstotliwość strzelania w obu przypadkach i tak jest mniejsza niż przy zapalaniu, więc to nie kwestia zacięcia się guzika.
    Zostawiłam do wyschnięcia na noc, ale od rana jest to samo.

Nie znam się na tym, proszę o pomoc. Co mogę z tym zrobić?
    Jeżeli potrzeba to porobię więcej zdjęć z bliska.
  • REKLAMA
  • #2 16665754
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Zapewne zawilgotniał przełącznik i występuje przejście przez jego styk ,zapewne jak odepniesz przewody to problem ustąpi . Możesz spróbować go wysuszyć lub przemyć w środku jakimś preparatem wypierającym wilgoć.
  • REKLAMA
  • #3 16665849
    marlenn0
    Poziom 2  
    Próbowałam odpiąć przewody, ale nie da się, musiałabym je wyrwać? Przemyłam, osuszyłam. Przełącznik wygląda w ten sposób:
    Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela Płyta gazowa - iskrownik - iskrownik ciągle strzela

Czy o coś innego chodziło?
  • REKLAMA
  • #4 16666116
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Jeśli wypięta została wtyczka od przełącznika powinien przestać działać iskrownik jeśli nie to może zwierać w tej wtyczce lub zwarte są te przewody do iskrownika .
REKLAMA