logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Impressa XS90 - Ekspres działa w domu, ale nie w pracy. Co sprawdzić?

gdkj 29 Sie 2017 11:34 1701 4
REKLAMA
  • #1 16669492
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Witam.
    Ekspres do kawy Jura Impressa XS90, znajomy używa tego w pracy gdzie ekspres nie działa, po podłączeniu do prądu i wciśnięciu zasilania pojawia się odpowiedni komunikat na wyświetlaczu by po chwili zgasnąć i powrócić do stanu czuwania.
    I tak do woli. Ekspres u mnie za to działa wyśmienicie, stał koło tygodnia robił kawę i nie było problemu ani razu. Podobnie w innym miejscu, za to odwieziony do miejsca docelowego nie działa na żadnym gniazdku. Problem w tym że pomiar zasilania w firmie niczego złego nie wykazuje (230V) i jest tam masa innych urządzeń które sprawują się bez problemu. Obecnie szukam serwisówki do tego urządzenia żeby wiedzieć jak to rozebrać i obejrzeć zasilacz jednak mam przeczucie że niczego złego nie znajdę. Temat zakładam bo być może dla praktyków tego urządzenia to nie jest żadna tajemnica i zwrócą mi na coś uwagę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16669988
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Dobrym multimetrem sprawdzane napięcie ?
    Szczególnie chodzi mi o możliwość szybkiego reagowania na zmiany napięć?
    Bo jura i Siemens nie bardzo "lubią" nawet chwilowe wahania tyle ze Siemens informuje o tym na wyświetlaczu o wykrytych spadkach napięć A jura już nie..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 16670720
    gdkj
    Poziom 26  
    Nie ja mierzyłem co nie ma znaczenia bo dysponuję multimetrem który potrafi zmierzyć ale tylko maksimum a to nie ten przypadek natomiast mam dokładnie takie przeczucia. Sieć zasilająca jest zbyt miękka a ekspres za niemałe pieniądze robiąc szybki test min. grzałki dociąża gniazdko jak profesjonalne testery linii zasilania. Ale to tylko mój domysł. Niestety brak instrukcji serwisowej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16680275
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    A co z PE, może tam jest problem? Podłącz go na chwile przez przedłużkę bez bolca "uziemiającego". Spotkałem się z przypadkiem gdzie PE było uszkodzone i inne urządzenia generowały na grupie gniazd mocne zakłócenia. Wpadłem na to przez przypadek jak jeden z gości poskarżył się że "ogólnie to tu są jakieś jaja na budynku bo np. lodówka ich szczypie" :)
  • #5 16682340
    gdkj
    Poziom 26  
    Może i nie głupi pomysł.
    Pozdrawiam.

Ekspres stoi u mnie jakiś czas i cały czas działał aż do poniedziałku gdy nagle odmówił pracy, rozebrałem go i przejrzałem. Zasilanie na dwóch transformatorach (mały do panelu sterowania i większy do automatyki) kondensatory ok.
    Gdy nie działa po wciśnięciu power stuknie przekaźnikiem od zasilania transformatora automatyki ten poda zasilanie ale po sekundzie gdy wyświetlacz pokaże JURA wszystko gaśnie, przekaźnik się rozłącza a urządzenie wraca do czuwania.
    W ciągu tej jednaj chwili panel sterujący nie podaje sterowania do przekaźnika podającego zasilanie na silniki. Niestety brak serwisówki więc ciężko stwierdzić czy nie podaje bo źle działa czy któryś czujnik go zniechęca. Ekspres po złożeniu dalej nie działał jednak po jakiś czasie ożył i pracuje bez problemowo.
REKLAMA