logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel Ethernet czy kabel telefoniczny RJ11

ZEROpl 30 Sie 2017 07:16 7731 6
  • #1 16670915
    ZEROpl
    Poziom 9  
    Witam jestem w posiadaniu routera fun box od Orange. W umowę mam na internet o przesyłie 80MB a faktyczna szybkość to 24-26. Już przy samym montażu technik zaznaczył że związku z tym że mój dom jest dość daleko od źródła na 80 raczej liczyć nie można, natomiast podkreślił że wymiana kabla między gniazdkiem telefonicznym a routerem może poprawić prędkość łacza.

W tej chwili od gniazdka do routera pociągnie jest stary płaski kabel telefoniczny myślę że spokojnie ma około 20 lat. Mój problem polega na tym że po pierwsze gniazdko i router są w dwóch różnych pokojach w odległości około 15 metrów.
    Drugi z kolei i najważniejszy problem to że niewiem zupełnie czy wymiana kabla na lepszej jakości ( jak tak to jaki? ) w ogóle pomoże? Czy lepiej przenieść router z nowym kablem telefonicznym bliżej gniazdka i zainwestować w kabel Ethernet dobrej jakości i przeciągnąć go do komputera ( jeśli tak to jaki kabel zainwestować) ?

Za pomoc z góry dziękuję jeśli nie podałem jakiś ważnych parametrów z góry przepraszam jestem laikiem w tej dziedzinie
  • #2 16670925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16670959
    ZEROpl
    Poziom 9  
    I właśnie tu jest problem ze zupełnie nie wiem jakie kable musiałbym kupić aby mieć pewność że ewentualny brak rezultatów nie jest spowodowany złej jakości kablami
  • #4 16671053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16671087
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Przeczytaj dokładnie umowę, pewnie jest napisane "do 80MB, nie mniej niż 25" (chyba).Miałem taką samą umowę i te 25 zawsze było, chociaż jestem blisko źródła. Teraz mam światłowód 100MB i gwarantowane 50MB. U Ciebie niski transfer wynika chyba z umowy, a nie w kabelkach. Kiedyś miałem umowę "neostrada 40MB" i zawsze miałem 35 do 42MB.
  • #6 16673302
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    W umowie zawsze jest do. A gwarantowana nie zdziwiłbym się gdyby była niższa. Sprawdź jak kolega @szpoak radził na krótkim przewodzie RJ11 ale nie spodziewał bym się przepaści pomiędzy wynikami na starym i nowym przewodzie, 15m to nie jest jeszcze taka ogromna odległość, musiałbyś mieć na prawdę końcówki patyną pokryte żeby tak stłumić transmisję.
  • #7 16675568
    ZEROpl
    Poziom 9  
    Rzeczywiście racja z umową . Spróbuje jeszcze na krótszym przewodzie ponieważ ten ,który aktualnie jest pociągnięty od gniazdka routera jest potwornie stary może będzie choć lekka poprawa .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Fun Box od Orange i doświadcza niskiej prędkości internetu (24-26 MB) w porównaniu do umowy na 80 MB. Technicy sugerowali, że wymiana starego kabla telefonicznego RJ11 może poprawić prędkość. Użytkownik zastanawia się, czy lepiej wymienić kabel na lepszej jakości, czy przenieść router bliżej gniazdka i użyć kabla Ethernet RJ45. W odpowiedziach podano, że warto przetestować połączenie na krótszym przewodzie, a także zasugerowano zakup zaciskarki do RJ11 i RJ45 oraz dobrej jakości skrętki. Wskazano, że umowa może zawierać klauzulę "do 80 MB", co może wpływać na rzeczywistą prędkość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA