logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejście z RJ11 na RJ45 i odwrotnie, bez zmiany kabli - Funbox, router, mesh

mr_laska 10 Paź 2020 18:35 780 10
  • #1 18969739
    mr_laska
    Poziom 9  
    Hej,

Krótko i na temat:
    3 piętrowy dom
    Internet Orange wchodzi na parterze poprzez Rj11.
    Kabel RJ11 jest pociągnięty na piętro 2 i tam jest Funbox.
    Z funboxa RJ45 do routera
    Router wraz ze wzmacniaczami na piętrach 1 i 0 tworzy mesh w całym domu.
    Problem: dekoder Orange rwie sygnał na poziomie 0 bo mesh już nie wyrabia. (do neta w telefonie ok, ale tv już nie).

Myslalem o ustawieniu Funboxa na poziomie 0, dzięki czemu dekoder będzie miał mocny sygnał. Wykorzystać RJ11 żeby puścić internet do góry i pozostawić router i wzmacniacze mesha bez ruszania.
    Nie wiem jak przejść z RJ45 na RJ11 a potem u góry z powrotem do routera z RJ11 na RJ45.

Nie chcę kłaść nowych kabli, i kupowac nowych urządzeń jeśli tylko nie jest to niezbedne. Zastanawiam się czy są jakieś sposoby bezstratnego przejścia z RJ11/RJ45 i czy by to działało.

Internet musi być mocny na piętrach 1 i 2 dlatego chciałbym pozostawić ustawienie routera i mesha w spokoju bo teraz pokrycie jest ok.
  • #2 18969751
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Przewód telefoniczny nie nadaj się do transmisji ethernet. Co to dokładnie za przewód, YTKSY?
  • #3 18969759
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18969767
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Przejść się nie przejdzie bo ilość kabli się nie zgadza 6/8

Jak masz możliwość to podłącz tv do Internetu kablem, jak nie możesz to puść po 230 v u mnie się to doskonale sprawdza, co prawda prędkość będzie niższa niż po lanie ale i tak 80-100Mb/s poleci.
    Im więcej meszy routerów i innych bezprzewodowych elementów tym większy problem.
    Jak cię interesuje to to się nazywa POWERLINE
  • #5 18969781
    mr_laska
    Poziom 9  
    Muszę sprawdzić, teraz mnie tam nie ma.

A gdybym wyszedł z FunBoxa wyjściem telefonicznym i u góry wrzucił modem DSL z wyjściem na RJ45 do routera?
  • #6 18969789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18969796
    mr_laska
    Poziom 9  
    sasiadstar napisał:
    cię interesuje to to się nazywa POWERLINE

Myślałem o tym, ale ktoś mnie uprzedził i zadecydował o meshu

Dodano po 3 [minuty]:

Chociaż w sumie ten powerline nie kłóci się z niczym. Muszę się zastanowić :)
  • #8 18969810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18970409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18972008
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18972215
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z zasięgiem internetu w trzykondygnacyjnym domu, gdzie sygnał RJ11 z Funboxa na parterze jest przesyłany na drugie piętro. Z Funboxa sygnał RJ45 jest kierowany do routera, który z wzmacniaczami tworzy sieć mesh. Problemem jest słaby sygnał dekodera Orange na poziomie 0, co wpływa na jakość transmisji telewizyjnej. Użytkownik rozważa przeniesienie Funboxa na parter, aby poprawić sygnał dekodera, ale nie chce kłaść nowych kabli ani kupować nowych urządzeń. Odpowiedzi sugerują, że RJ11 nie nadaje się do transmisji ethernet, a także że można rozważyć użycie technologii Powerline jako alternatywy. Wskazano również, że na jednej linii telefonicznej można używać tylko jednego modemu, co może być problematyczne w kontekście usług telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA