logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KDL 40Z5500 - Brak odbioru MUX 2, pomimo wysokiej jakości sygnału.

bolokarolo09 31 Sie 2017 08:23 1611 9
REKLAMA
  • #1 16672735
    bolokarolo09
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Moja sprawa wygląda następująco. Posiadam telewizor Sony KDL 40Z5500 z wbudowanym tunerem dvb-t. Mieszkam w Krakowie w odległości 12 km od nadajnika Chorągwica. Mieszkam w kamienicy i na dachu mam sporą antene zbiorczą kierunkową na nadajnik Chorągwice. W ustawieniach technicznych pokazuje mi siłę sygnału jako najwyższą możliwą. Pomimo tego odbieram jedynie MUX 1, MUX 3, oraz płaatny zakodowany MUX 4. Wszystko wskazuje na to iż moj telewizor nie "łapie" niższych czestotliwości niż 500 mhz. MUX 1 nadaje na kanale 25 częstotliwość 506 MHz, natomiast MUX 2 na kanale 23 częstotliwość 490 MHz.

Użyłem również anteny pokojowej Vivanco 40 DB, i gdy udało mi się znaleźć jej położenie aby była ustawiona na nadajnik w Chorągwicy i jakość sygnału była najwyższa problem wyglądał identycznie jedynie możliwość oglądania MUX 1 i MUX 3.

Przy automatycznym autoprogramowaniu znajduje mi własnie wszystkie te 3 MUXY plus stacje radiowe jakość ich odbioru jest wzorowa. Programowanie ręczne w tym modelu telewizora jedynie moge przeprowadzać po kanałach i wszystkie niższe niż kanał nr. 25 są pomijane.

Co mi doradzicie, żebym mógł odbierać MUX 2 ? Czy to może być wina tunera w telewizorze ?

Pozdrawiam ! :sm9:
  • REKLAMA
  • #2 16672834
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4482
    POKRYCIE KANAŁÓW CATV - S1-S20
    POKRYCIE KANAŁÓW HYPER - S21-S41
    POKRYCIE KANAŁÓW UHF - E21-E69
    POKRYCIE KANAŁÓW VHF - E2-E12

To dane techniczne ze strony Sony. Jak widać TV ma pełne pokrycie pasma.

Teraz DVB-T

Nazwa obiektu: RTCN Kraków / Chorągwica
    Współrzędne geograficzne obiektu: 20°04’55″E; 49°57’31″N

MUX-1
    Kanał: 25
    Częstotliwość: 506 MHz
    Moc: 100 kW
    Polaryzacja: H (pozioma)
    Charakterystyka: ND (dookólna)

Twój TV nie powinien mieć problemów z odbiorem tegoż MUX-a. Więc albo uszkodzona jest głowica, płyta główna w telewizorze albo coś zakłóca częstotliwość na kanale 25.
    Nikt nie grzebał w TV w menu serwisowym? Kanał 25 nie jest zablokowany, pomijany w menu? Aby można było wykluczyć uszkodzenie TV, należałoby sprawdzić odbiór tegoż kanału na innym odbiorniku lub dekoderze DVB-T.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 16673535
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    Piotr2608 napisał:
    coś zakłóca częstotliwość na kanale 25

@Piotr2608 - autor tematu mux-1 na k.25 odbiera poprawnie. Ma problem z odbiorem mux-2 na k.23.
    bolokarolo09 napisał:
    Programowanie ręczne w tym modelu telewizora jedynie moge przeprowadzać po kanałach i wszystkie niższe niż kanał nr. 25 są pomijane

Są pomijane, czy nie da się ich wybrać? Przywróć ustawienia fabryczne i ponownie skonfiguruj odbiornik do odbioru tv w Polsce.
  • #4 16673683
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Sądząc z objawów, wiele wskazuje na przesterowanie głowicy. Spróbuj podłączyć po prostu kawałek przewodu (linka 0.75 - 1.5 mm² o długości np. 1 m) do środkowego styku gniazda antenowego w odbiorniku i jeszcze raz przeskanuj. Wynalazki w rodzaju 40 dB wzmacniacz w odległości 12 km od nadajnika 100 kW to z reguły totalna bzdura. Ponadto nie wiemy nic o ukształtowaniu terenu.
  • #5 16674321
    bolokarolo09
    Poziom 2  
    Więc tak zacznę od ostatniej odpowiedzi.
    adamjk napisał:
    Ponadto nie wiemy nic o ukształtowaniu terenu.
    no więc sprawa wygląda tak ze kamienica znajduje się stosunkowo blisko kopca krakusa który może jest przeszkodą która powoduje te problemy.

Piotr2608 napisał:
    Aby można było wykluczyć uszkodzenie TV, należałoby sprawdzić odbiór tegoż kanału na innym odbiorniku lub dekoderze DVB-T.
    właśnie wyprobowalem dekoder DVB-T "Manta Tuner DVB-T DVBT010" i podczas autoprogramowania wynik jest taki sam czyli MUX 1 / kanał 25 (TTV, 506 MHz), MUX 3 / kanał 47 (TVP, 682 MHz), MUX 4 / kanał 33 (Płatny, 570 MHz) i nadal pojawia sie problem nie odbierania niższych częstotliwości. Przy ręcznym sterowaniu juz od kanału 24 czyli od częstotliwości 496 MHz pokazuje się brak sygnału.

_kli_ napisał:
    Są pomijane, czy nie da się ich wybrać? Przywróć ustawienia fabryczne i ponownie skonfiguruj odbiornik do odbioru tv w Polsce.
    wykonywałem tę operację juz kilkukrotnie i bez zmian.

Jutro jeszcze sprawdzę odbiór na antenie wewnętrznej lecz nie widze juz żadnych nadzieji. Czy ukształtowanie terenu jest tak niekorzystne czy ściany kamienicy ograniczają aż tak sygnał ...

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam ! :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 16674506
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    bolokarolo09 napisał:
    kamienica znajduje się stosunkowo blisko kopca krakusa który może jest przeszkodą która powoduje te problemy

Skoro dociera sygnał na k.25 i 50, to tym bardziej na k.23. Może źródłem problemu jest oddalony o kilkaset metrów nadajnik mux-3 na Krzemionkach? Trzeba by porobić pomiary.
    bolokarolo09 napisał:
    na dachu mam sporą antene zbiorczą

Skoro zbiorcza, to sprawdź jak wygląda sytuacja z odbiorem mux-2 u sąsiadów. W tej okolicy Krakowa teoretycznie powinien być osiągalny sygnał z nadajnika w Rabce (mux-2/k.36).
  • #8 16675409
    bolokarolo09
    Poziom 2  
    _kli_ napisał:

Skoro zbiorcza, to sprawdź jak wygląda sytuacja z odbiorem mux-2 u sąsiadów.

Sąsiad nie korzysta z TV jednak poprosiłem go zeby sprawdził i ma taką samą sytuacje brak MUX 2.
  • #9 16675422
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4482
    Jeśli tak wygląda sprawa a antena jest zbiorcza, to nie pozostaje Ci nic innego jak zgłosić problem do administratora budynku aby rozwiązał ten problem.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #10 16675431
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5403
    bolokarolo09 napisał:
    Sąsiad nie korzysta z TV jednak poprosiłem go zeby sprawdził i ma taką samą sytuacje brak MUX 2.

Pozostaje to zgłosić administracji - skoro to antena zbiorcza, to sami nie możecie przy niej majstrować (a to tu upatruję problemy, a bez wiedzy i miernika DVB-T nic nie zrobicie bo będziecie działać na ślepo).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sony KDL 40Z5500 z wbudowanym tunerem DVB-T i ma problem z odbiorem MUX 2, mimo wysokiej jakości sygnału. Mieszka w Krakowie, 12 km od nadajnika Chorągwica, z anteną zbiorczą kierunkową. Odbiera jedynie MUX 1 i MUX 3, a MUX 2 na kanale 23 (490 MHz) nie jest dostępny. Użytkownik próbował również anteny pokojowej Vivanco 40 DB oraz dekodera DVB-T Manta Tuner DVB-T DVBT010, ale problem pozostał. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie ustawień telewizora, ewentualne uszkodzenie głowicy, a także wpływ ukształtowania terenu na sygnał. Wskazano na konieczność zgłoszenia problemu do administratora budynku, ponieważ antena jest zbiorcza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA