logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Universum V 1035 - nie działa po imprezie, spalone rezystory

Przjaciel 31 Sie 2017 17:38 1389 5
REKLAMA
  • #1 16673744
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam!
    Posiadam wzmacniacz Universum V 1035, który na ostatniej imprezie dostał po garach, bo całą noc chodził na full (z pilnowaniem przesteru) i od tamtej pory nie działa.
    Podczas imprezy padł prawy kanał na zasadzie że chodził OK, ale przepinaliśmy wzmacniacz w inne miejsce więc go wyłączyłem i po ponownym załączeniu ten kanał tak jakby nie wystartował już wogóle.
    Dzisiaj chciałem go uruchomić, aby zdiagnozować usterkę, ale wzmacniacz jedynie miga diodą w gałce głośności z częstotliwością około trzy razy na sekundę. Nie zapala się żadna inna dioda, wzmacniacz na nic nie reaguje, oba kanały milczą (nie ma nawet szumu własnego końcówki). Rozebrałem go aby zajrzeć do bezpieczników (wszystko sprawne), ale zauważyłem że jest spalonych pięć rezystorów, jeden w gasiku wzbudzeń lewego kanału (ten układ rezystor kondensator na wyjściu końcówki) tak że jego środek zrobił się brązowy oraz cztery przy przednim panelu: R246, R247, R248 i R249. Ze wszystkich czterech zeszła politura (widać czarną ścieżkę oporową). Reszta elementów w stanie nienagannym, ścieżki nie naruszone, na oko brak zimnych lutów.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam Michał.

P.S. Jakby ktoś miał schemat (ja nie znalazłem) to byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 16673831
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Przjaciel napisał:
    wzmacniacz Universum V 1035, który na ostatniej imprezie dostał po garach, bo całą noc chodził na full (z pilnowaniem przesteru) i od tamtej pory nie działa.

A tyle się pisało, że wzmacniaczy domowych nie powinno się katować na imprezach... :(
    Sprawdź czy na wyjściach samego STK nie ma stałego napięcia (ogólnie do pomierzenia - od zasilacza do końcówki).
    Jak zasilacz działa a na wyjściu STK masz stałe napięcie to hybryda do śmieci...
  • REKLAMA
  • #3 16674446
    Przjaciel
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    A tyle się pisało, że wzmacniaczy domowych nie powinno się katować na imprezach... :(

Przyznaję, wziąłem to co miałem pod ręką, bez większego przemyślenia.

Trochę przy nim posiedziałem. Do STK dociera jałowo 37.5V idealnie symetryczne, na zasilaczu preampów jest symetryczne 19V. Na obu pinach wyjściowych końcówki mocy jest 0.02V względem masy. Jedyne co doszedłem to to że jak odepnę jedną z wtyczek (dokładnie to CN4) to mruganie ustaje, ale wzmacniacz nadal nie wykazuje reakcji na nic. Wtyczka ta idzie do panelu przedniego, do układu scalonego selektora wejścia. Wychodzi na to że w tej okolicy muszę szukać usterki.
  • REKLAMA
  • #4 16675668
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Zaraz... a co ma ta wtyczka i cały panel przedni do niedziałania wzmacniacza?
    Moim zdaniem (bez schematu, ale z praktyką) masz kłopot z układem który zabezpiecza STK i tam powinieneś sprawdzić wszystkie elementy (skoro schematu brak: najprościej)
  • REKLAMA
  • #5 16686032
    Przjaciel
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    Moim zdaniem (...) masz kłopot z układem który zabezpiecza STK

:/ Nie znalazłem żadnego układu zabezpieczającego końcówkę mocy, oprócz dwóch bezpieczników 2.5A na jej wyjściu (jeden na jeden kanał). Oba są sprawne. Zasilanie końcówki idzie bezpośrednio z mostka prostowniczego, sygnał z przedwzmacniacza a wyjścia głośnikowe są podłączone tylko poprzez bezpieczniki.
    Napięcie zasilania na nogi STK dociera, na jego obu wyjściach są 0.02V co wskazywało by że hybryda jest sprawna. To 0.02V dociera do samych wyjść głośnikowych, ale jak podłączę kolumnę to jest idealna cisza, tak jakby STK nie pracował.
    Musiałem sobie zrobić ostatnio przerwę z racji wyjazdu, ale siądę dzisiaj do niego z miernikiem i będę mierzył co się da, szukając czegokolwiek, bo albo coś przeoczyłem, albo jest jeszcze coś, o czym jeszcze nie wiem.
  • #6 16697676
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Trochę to trwało, ale znalazłem usterkę.
    Wszystkiemu był.winien ten układ scalony będący selektorem wejścia w przednim panelu. Sam scalak powodował zwarcie co cyklicznie wyłączało i załączało stabilizator napięcia zasilający układy logiczne oraz diodę w gałce głośności. Dodatkowo ten układ utrzymywał ciągle hybrydę w trybie mute lub stanby, przez co nie wydawała z siebie żadnego dźwięku pomimo sprawności całego układu.
    Scalak wart grosze, a tyle zamieszania wprowadził. :)
    Dzięki za pomoc, temat zamykam.
REKLAMA