Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Leon 1.9 TDI 130 km - Mruga check przy rozruchu.

lukjar7 01 Sep 2017 23:32 1482 8
    lukjar7
    Level 13  
    Witam.
    Auto raz odpala a raz nie. W czasie gdy nie chce odpalić mruga mu check w czasie kręcenia. Wtedy zrywa połączenie vcds jak gdyby ginęlo zasilanie. Mierzylem na ecu w czasie kręcenia i trzy plusy są jak i dwie masy. Co ciekawe, gdy odepne wiazke od pompowtryskow przy głowicy wtedy podczas kręcenia check nie miga. Któraś pompka ma zwarcie ? Ale ono spowodowałoby to że aż ecu by się wylaczalo? Czy ecu uwalone? Jak udaje się odpalić to 3 pompowtrysk ma najwyższe bipy około 70. Korekcie mocno w plusie około 2 I w 18 bloku nie ma zera tylko jakieś śmiecie. Proszę o podpowiedź
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podejrzyj oscyloskopem co dzieje się na linii CAN w trakcie pracy rozrusznika. Nie raz spotkałem się z siejącymi mocno rozrusznikami. Zmierzyłeś napięcie w trakcie rozruchu? Akumulator był podmieniany? Wiązka w głowicy sprawna, piny na pompkach podoginane, żadnych błędów wtrysku? Jak mruga kontrolka, to błąd jakiś musi widzieć.
    lukjar7
    Level 13  
    1. opcja rozrusznika jest prawdopodobna bo w momencie jak kluczykiem puszcze rozrusznik to auto potrafi odezwać tak jakby chciało odpalić ale brakuje mu pędu.
    2. Napięcie w czasie rozruchu nie spada poniżej 11 V, podejrzewałem akumulator i podpinałem drugie auto na lejce i rozrusznik kręcił jak sieczkarnia i auto nie odpalało.
    3. Wiązka w głowicy sprawna, brak przetarć i przebić do masy, konektory pompek poodginane.
    4. Błędy były od trzeciego pompowtrysku, bip był długi.
    5. kontrolka Check mruga bo ecu włącza się i wyłącza, zresztą w leone 1 i dieslu check nie mruga raczej tylko kontrolka świec żarowych

Siedzę teraz i myślę czy rozrusznik nie sypie jakiś śmieci, bo co mogłoby wpływać na takie wariacje ecu, szczególnie gdy puszcze kluczyk z rozruchu to auto próbuje zaskoczyć. Co sadzisz Paweł ?
    T5
    Admin of Cars group
    Zasada jest prosta. Świecący check- awaria osprzętu.
    Mrugający check oznacza problemy z układem zapłonowym. Czyli w tym przypadku, wiązka w głowicy, pompowtryskiwacze.
    lukjar7
    Level 13  
    T5 ja wszystko rozumiem, ale powiedz mi jedno.
    Check po przekreceniu zapłonu ale przed uruchomieniem święci się co informuje nas że Ecu jest żywe. Łącze się vcdsem i przy próbie rozruchu check zaczyna mrugać i zrywa połączenie z vcdsem. Zazwyczaj w czasie występowania usterki połączenie z ecu jest i wyskakują błędy, a tu zero błędów. Jakby ecu wlaczalo i wylaczalo cyklicznie.
    Dodano po 3 [minuty]:
    Dodam że dwie próby na dziesięć auto odpali i pracuje równo. Tylko są odczyty z trzeciej pompki gorsze i dopóki odpalone będzie zachowywać się właściwie.
    Pawel wawa
    Zobacz, czy jak włączysz rozrusznik na krótko, plus z aku do automatu bezpośrednio to czy będzie odpalał. Wyeliminujesz usterkę stacyjki.
    lukjar7
    Level 13  
    Pawel wawa wrote:
    Zobacz, czy jak włączysz rozrusznik na krótko, plus z aku do automatu bezpośrednio to czy będzie odpalał. Wyeliminujesz usterkę stacyjki.

o tym samym pomyślałem na początku, zrobiłem tak ale nie pomogło to, nawet podmieniałem kostke stacyjki.

Dlatego dokopałem się do sterownika silnika:
    - sterownik ma dwie stałe masy na 4 i 5 Pinie
    - 15 po zapłonie idzie na pin nr 37
    - wtedy sterownik wysyła mase na przekaznik ( ktory byl mostkowany na krotko), ktory zamykajac sie, daje plus na pin 1 i 2 z lini 30

Myślalem, ze brakuje ktoregos z tych sygnalow w czasie rozruchu, dlatego wbijalem sie igiełka w kable i podczas rozruchu patrzylem i 3 plusy i 2 masy sa non stop(mierzone żarówką 50W) a sterownik miga checkiem jakby go resetowalo.

W tym momencie odpiąłem wiązkę pompowtryskow w glowicy i ponowilem probe rozruchu:

Check palil sie caly czas (Ecu jakby sie nie wylaczalo) i migala kontrolka swiec zarowych co jest normalne, bo sterownik widzial przerwe na kablach od pompowtryskiwaczy,

Postanowilem podpiąc wtyczke pompowtryskiwaczy i zachowanie jak poprzednio, check miga w momencie samego rozruchu i rwie polaczenie z VCDS-em,

Ciekawi mnie jeszcze opcja rozrusznika, ktora wydaje sie byc prawdopodobna, bo w czasie krecenia rozrusznikiem auto nie odpala, gdy puszczam stacyjke z pozycji rozruchu to auto jakby probuje sie odezwac,

Jesli rozrusznik syfi, bo jak rozumiem wysyla jakies piki do instalacji elektrycznej auta, co nalezy zrobic ? wyczyscic komutator i nowy szczotkotrzymacz? czy wymiana wirnika na drugi ?
    Pawel wawa
    lukjar7 wrote:
    Jesli rozrusznik syfi
    To wymieniam, ten na szrot bo tylko poskładasz 5 razy, na wymieniasz się w nim części a efekt może być mizerny.

Dodano po 7 [minuty]:

To by dało się na siłę wytłumaczyć, że po odpięciu kostki z głowicy nie resetuje się. Po pierwsze rozrusznik ma łatwiej kręcić (pokonuje tylko kompresje), po drugie, mniej buja silnikiem (ewentualność uszkodzenia wiązki).
    lukjar7
    Level 13  
    jeden pompowtryskiwacz wrócił z regeneracji i rozwiązało to problem