logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgemma Star 2S - Nie rusza software

Tomy@ 02 Wrz 2017 16:08 18522 8
REKLAMA
  • #1 16677219
    Tomy@
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam
    mam problem z moim tunerem Zgemma Star 2S, a mianowicie zwieszał mi się dzisiaj parę razy i po restarcie miał kłopot z ponownym uruchomieniem. Obecnie za nic w świecie nie chce uruchomić bootowania, stoi na czerwonej kontrolce i nic nie rusza.

Wykluczyłem zasilacz bo jest sprawny, kondesatory wyglądają też w porządku. Nie jest to stary sprzęt bo ma może pół roku .
    Przez ten czas byłem z niego bardzo zadowolony, chodził na OpenATV 5.3 bez zarzutu .
    Macie może jakieś pomysły co mogło nawalić ? Czy naprawa będzie opłacalna ?
    W załączniku fotka wnętrza. Będę niezmiernie zobowiązany za jakieś sugestie.

Zgemma Star 2S - Nie rusza software
  • REKLAMA
  • #2 16677762
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Tomy@ napisał:
    kondesatory wyglądają też w porządku.

Wyglądać można przez okno.
    Tomy@ napisał:
    Nie jest to stary sprzęt bo ma może pół roku .

To jest gwarancja.
    Tomy@ napisał:
    Będę niezmiernie zobowiązany za jakieś sugestie.

Naprawiaj, problem to nie usterka.
  • REKLAMA
  • #3 16678885
    matrix5
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Kolego idź do jakiegoś dobrego serwisu , boks jest do naprawy w 100% choć jest to starsza wersja płyty głównej to można ją naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 16699031
    bratek_44
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    tu masz wszystko , jtag i bootloader wgrywasz i hula. miałem taki sam problem.

.sat-universe.com/showthread.php

wejdz na ta strone i poczytaj
  • REKLAMA
  • #5 16699393
    matrix5
    Poziom 16  
    bratek_44 napisał:
    tu masz wszystko , jtag i bootloader wgrywasz i hula. miałem taki sam problem.

Jeśli to jest problem z bootloaderem to tak ,jeśli nie to zapomnij o jtag . Niestety większość na forach nie radzi sobie z jtag bo problem jest w innym miejscu.
  • #6 16699618
    bratek_44
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    tak zrozumiałem
  • #7 16701244
    Tomy@
    Poziom 9  
    Dzięki za info w temacie, jestem gotów spróbować reanimować go Jtag -iem.
    Podpowie ktoś jaki rodzaj Jtag muszę kupić ? Myślę o czymś takim "Moduł uruchomieniowy ATMEGA64 "
    Pozostaje jeszcze kwestia programu.
  • #8 16703986
    matrix5
    Poziom 16  
    Tomy@ napisał:
    Dzięki za info w temacie, jestem gotów spróbować reanimować go Jtag -iem.
    Podpowie ktoś jaki rodzaj Jtag muszę kupić ? Myślę o czymś takim "Moduł uruchomieniowy ATMEGA64 "
    Pozostaje jeszcze kwestia programu.

Kolego wszystkie opisy masz w internecie ze zdjęciami jak użyć jtag w boksach zgemma , oby w twoim przypadku wystarczył tylko jtag :) , jeśli nie to zostaje ci serwis bo boks jest do odratowania.
  • #9 16705017
    Tomy@
    Poziom 9  
    Wyczytałem gdzieś na necie, że warto spróbować nawet kilkanaście razy zrobić flash poprzez usb długo trzymając przycisk Power.
    Warto też w celu bezpośredniego przejścia do update zmienić w katalogach instalacyjnych plik noforce na force.

Po kilkunastu bez skutecznych próbach, pozostawiłem go z wsuniętym pendrivem na ok 15 minut, po czym tuner nagle wstał i zaczął ładować pliki image.
    Soft poprawnie się zainstalował i póki co jest wszystko ok.
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem Zgemma Star 2S, który przestał się uruchamiać i utknął na czerwonej kontrolce. Po wykluczeniu problemów z zasilaczem i kondensatorami, użytkownik poszukiwał sugestii dotyczących naprawy. Odpowiedzi sugerowały, że problem może być związany z bootloaderem lub innymi usterkami, a naprawa jest możliwa. Użytkownik rozważał użycie JTAG do reanimacji urządzenia. Po kilku próbach flashowania przez USB, tuner w końcu się uruchomił i poprawnie zainstalował oprogramowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA