logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 741 - Dioda nie świeci przy programowaniu pilota RX Multi 433-900

P_B_K 03 Wrz 2017 12:35 4692 8
  • #1 16678559
    P_B_K
    Poziom 2  

Witam, próbuję zaprogramować nowy pilot do bramy przesuwnej faac 741. W tym celu należy wcisnąć przycisk S1 do momentu zaświecenia diody. Niestety dioda się nie świeci po jednokrotnym, kilkukrotnym wciśnięciu, przytrzymaniu. Będę wdzięczny za podpowiedź, co to może powodować. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 16678947
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    Witam,
    Zakładam, że masz pilota FAAC.
    dip SWITCH odbiornika nastawiłeś na odbiór pilotów GENIE a nie FAAC (przekreślona pozycja na obrazku).
    Jeżeli masz pilota FAAC FIX (polski system), to radio MULTI tego systemu kodowania nie rejestruje.
    Jeżeli masz pilota FAAC RC (na 433MHz) lub FAAC SLH (na 433 lub 868MHz),
    to ustaw dip SWICH zgodnie z rysunkiem poniżej.
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #3 16679321
    P_B_K
    Poziom 2  
    Witam,
    Dziękuję za odpowiedź. Mam pilota liftmaster 433,92 mhz także ustawienie dip switch wygląda na prawidłowe. Problem w tym, że po wciśnięciu S1 dioda się na świeci. Pozdrawiam.
  • #4 16679701
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Może źle podłączyłeś zasilanie. Próbowałeś z zewnętrznym źródłem prądu?
  • #5 16679786
    P_B_K
    Poziom 2  
    Dzięki, będę próbował, ale podejrzewam, że zasilanie jest skoro inny pilot (ten wcześniej zaprogramowany przy montażu napędu) działa. Dam znać jak to wyszło, może będzie pomocne innym użytkownikom. Pozdrawiam
  • #6 16679891
    Marek J.
    Jesteś od bardzo niedawna na forum więc wyjaśnię...
    Widzisz, to jest właśnie brak kompletnej informacji. Gdybyś napisał , że masz już piloty które pracują z tym zainstalowanym wcześniej podczas montażu odbiornikiem, to nie byłoby odpowiedzi o ustawieniach i podłączeniu zasilania, lecz o błędnej procedurze nauki lub uszkodzeniu odbiornika.
    Z Twojego zapytania wynika, że sam podłączyłeś odbiornik, aby mógł on obsługiwać piloty LM.
    Postaraj się uściślić zapytanie o ww fakty.
  • #7 17501149
    no_fear
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Szkoda (chyba ?) zakładać nowy temat...

Jest sobie napęd bramy garażowej Hormann ProMatic 2 (garaż mój, indywidualny).
    Podpiąłem RX MULTI 433 - 900MHz po to aby napęd działał z pilotem FAAC FIX 2 (takim pilotem otwieram bramę wjazdową na osiedle).

Cel oczywisty - jednym pilotem chcę otwierać bramę na osiedle (przycisk nr 1) oraz bramę mojego garażu (przycisk nr 2).

Pilota (szt 1) FAAC FIX 2 zakodowałem, działa - otwiera i zamyka obydwie bramy.
    Niby jest OK.

ALE jakim cudem innymi pilotami FAAC FIX 2 (których nie dodawałem do pamięci) również mogę otworzyć mój garaż ?
    Sąsiad, swoim pilotem (przyciskiem nr 2), może otworzyć mój garaż 8-O

Ktoś może / potrafi wytłumaczyć dlaczego ?
  • #8 17501687
    Marek J.
    Być może w czasie programowania swojego pilota sąsiad również nacisnął swojego? Wykasuj i wgraj ponownie. Jeżeli nie pomoże, to niestety piloty mają taką samą sekwencję kodu stałego, a ten odbiornik nie przyjmuje dalszej zmiennokodowej transmisji.
  • #9 17503084
    no_fear
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Przełączyłem dip SWITCH na inną opcję, wykasowanie pamięci, dodanie pilota/pilotów -> i działa tak jak powinno :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z programowaniem pilota do bramy przesuwnej FAAC 741, ponieważ dioda nie świeci podczas próby programowania. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego ustawienia dip switch odbiornika, który powinien być skonfigurowany do odbioru pilotów FAAC. Inna sugestia dotyczy możliwości błędnego podłączenia zasilania. Użytkownik potwierdza, że inny pilot działa, co sugeruje, że zasilanie jest prawidłowe. W dalszej części dyskusji poruszono również kwestie związane z programowaniem pilotów FAAC FIX 2 oraz problem z otwieraniem bramy przez inne piloty, co może być spowodowane tym samym kodem stałym. Ostatecznie, zmiana ustawień dip switch i ponowne programowanie pilota rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA