logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z programowaniem pilota. Stary odbiornik FAAC FIX. 1 zielona dioda, przycisk learn.

gebrauchtgetriebe 04 Maj 2024 13:54 2595 7
REKLAMA
  • #1 21069748
    gebrauchtgetriebe
    Poziom 3  
    Czy programował ktoś pilota do bramy FAAC FIX,

Płyta 452/455

Pilot reaguje ale tylko zatrzymuje bramę podczas programowania.

Problem z programowaniem pilota. Stary odbiornik FAAC FIX. 1 zielona dioda, przycisk learn. Problem z programowaniem pilota. Stary odbiornik FAAC FIX. 1 zielona dioda, przycisk learn. stary model z jedną zieloną diodą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21069884
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3612
    Ktoś na pewno programował ;) .
    Postępuj DOKŁADNIE wg instrukcji, tzn zdejmij zworkę, przyciśnij czerwony przycisk, trzymajac załóż zworke i dopiero puść, LEDa sie zaświeci, przyciskasz pilota, LEDa gaśnie , przyciskasz drugi raz, LEDa zaświeci i zgaśnie. Na koniec zdejmujesz i zakładasz zworkę (pewnie tego nie zrobiłeś).
    Podczas programowania brama owszem będzie startować i sie zatrzymywać, tak ma być.
  • REKLAMA
  • #3 21070463
    gebrauchtgetriebe
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedź jednak dokładnie tak zrobiłem i finalnie rozkodowałem wszystkie piloty.

Jutro przyjedzie ekspert to może się czegoś dowiem.
  • Pomocny post
    #4 21070721
    kotbury
    Pamięć pilotów kasuje się, długo trzymając przycisk (ponad 5 sekund). Przy dopisywaniu pilotów przycisk puszczasz tuż po założeniu zworki - cały czas idzie o czerwony przycisk na odbiorniku.
  • REKLAMA
  • #5 21071575
    gebrauchtgetriebe
    Poziom 3  
    Posiadam starszy model w którym niema czerwonej lampki.

Elektroniczna płytka z komponentami, w tym kondensatorami i przełącznikami.

Sterownik reaguje na pilota bo miga ale nie zapamiętuje go.

Postępowałem zgodnie z instrukcją i tak jak napisałeś.

Oczywiście drugi pilot działał dopóki go nie rozkodowałem.

Niestety nie mogłem znaleźć tego samego osprzętu w internecie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21071695
    kotbury
    Programowanie pierwszego kanału nie różni się w wersjach 1-lampkowych (jednokanałowych) i 2-lampkowych. Albo coś robisz nie tak i nie łapiesz co, albo radio jest uszkodzone.
    Jeszcze jedno - nie napisałeś, po co programujesz od nowa. Może być, że jesli masz nowe piloty - tylko z wyglądu przypominają Fixy ale nie są z zgodne z tym radiem - producent tego radia robił Fix-y jak i zestawy innego systemu, ale w takich samych obudowach i z identyczną elektroniką. Piloty Fix 2 kanałowe (spore, czarne) można poznać po jaskrawoniebieskiej LEDzie.
  • #7 21071869
    gebrauchtgetriebe
    Poziom 3  
    Ok teraz wszystko jest jasne.

Próbowałem zaprogramować pilot z czerwoną diodą.
    W opisie tego pilota było napisane że jest kompatybilny z moim osprzętem ale różni się tylko kolor.

Kupiłem inny pilot do bramy z niebieską lampką i połączyło bez problemu.

Dziękuje Panowie za porady i pomoc.
  • #8 21071877
    gebrauchtgetriebe
    Poziom 3  
    Brama FAAC FIX
    Sterownik z zieloną lampką LED, przyciskiem "learn" i zworką.

Programowanie pilota
    "musi być kompatybilny ze sterownikiem" - ja miałem problem z zaprogramowaniem ze względu na źle dobrany pilot.

Proces programowania:

Zdejmij czerwoną zworkę.
    Trzymaj czerwony przycisk "learn"
    Załóż zworkę po czym puść czerwony przycisk "learn"

Zaświeci się zielony LED - wciśnij pilot 1x
    Gdy zielony LED zgaśnie - wciśnij pilot 1x

Zdejmij zworkę.
    Załóż zworkę.

Płytka sterownicza FAAC FIX z zieloną lampką LED, przyciskiem learn i czerwoną zworką. Sterownik FAAC z zieloną diodą LED, przyciskiem learn i zworką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z programowaniem pilota do bramy FAAC FIX, model 452/455, który reaguje, ale tylko zatrzymuje bramę podczas programowania. W odpowiedziach podano szczegółowe instrukcje dotyczące procesu programowania, w tym konieczność zdejmowania i zakładania zworki oraz używania odpowiedniego pilota. Użytkownik odkrył, że pilot z czerwoną diodą, który próbował zaprogramować, nie był kompatybilny z jego odbiornikiem, co skutkowało problemami z zapamiętywaniem. Po zakupie pilota z niebieską diodą, programowanie przebiegło pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA