logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknąca woda z kranu.................

Veb68 03 Wrz 2017 14:43 9504 10
  • #1 16678827
    Veb68
    Poziom 2  
    Witam

Jestem laikiem i pokonał mnie kran w kuchni...

Posiadam kran z rączką(lewo prawo) i od jakiegoś czasu kapie mi z niego. Doszedłem już do tego że z ciepłej wody ,gdy ją odłączę nic nie kapie. Kran jest nowy ok 2 miesiące użytkowania ,znalazłem już na internecie że może to być wina głowice. Przed momentem ją wymontowałem i nie ma w niej nic niepokojącego. Lecz gdy ją odkręciłem to w otworze w którym się znajdowała są 3 dziury przez które leci woda i z tej dolnej cały czas delikatnie leci woda więc to chyba będzie ta przyczyna a miałem wszystko pozakręcane. Dlaczego? Jak się pozbyć tego problemu?

Z Góry dziękuję i Pozdrawiam
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 16678865
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Głowica, uszczelki głowicy nie dolegają do otworów, oraz możliwość pęknięcia korpusu. Skąd leci woda?
  • #3 16679101
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Zacznijmy od tego, że wszyscy używacie nazewnictwa potocznego i nie wiem co nazywacie kranem! Kran to jedno przyłącze, jeden kurek, jeden króciec. Bateria to połączenie kilku kranów. W przypadku baterii zlewozmywakowych, bateria to połączenie kranu dla wody ciepłej i zimnej.
    Co to za bateria?
    Veb68 napisał:
    miałem wszystko pozakręcan
    Jak rozumiem miałeś zakręconą wodę w instalacji?
    Veb68 napisał:
    to chyba będzie ta przyczyna
    Podejrzewam że skapuje Ci woda z wylewki.
    Jeśli woda kapie z wylewki, to najprawdopodobniej winna jest uszczelka od głowicy. Uszczelki się nie wymienia. Wymienia się całą głowicę. Weź, idź do Castoramy i kup.
    https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie.../akcesoria-do-baterii/glowice-do-baterii.html
    Radiokiller napisał:
    a koszt takiej to tyle samo co nowy kran jeżeli w ogóle znajdziesz odpowiednie.
    Koszt głowicy to max 5 dych. Koszt baterii zlewozmywakowej to minimum 100zł. Nadal się opłaca.
  • #4 16679107
    Veb68
    Poziom 2  
    Kurcze tylko głowica jest chyba ok. Zastanawia mnie to czemu ta woda prze z tej dolnej dziury kiedy mam wode całkowicie zakręcona w całym mieszkaniu...?
  • #5 16679118
    telecaster1951
    Masz 3 dziury. Ciepła, zimna i wyjście na wylewkę. Bez założonej głowicy, z dwu dziur będzie się lało. Zawsze.
    Czemu kapie? Bo spływa. W rurach i wylewce masz nadal wodę.
    Veb68 napisał:
    Kurcze tylko głowica jest chyba ok.
    Po czym poznajesz? Wystarczy drobna rysa na uszczelce, zerwany gwint, wyszczerbiona ceramika.
    Najprawdopodobniej głowica przepuszcza pomiędzy ciepłą wodą a wylewką.
    Inną opcją jest pęknięcie bloku baterii.
  • #6 16681969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16683056
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Pewnie prościej jest skorzystać z gwarancji. Zwykle w sklepie dają coś na czas trwania "naprawy" (żeby kobieta z domu Cie nie wywaliła :-)). Ale ja bym osobiście zaczął od kupienia nowej głowicy (tylko weź starą ze sobą do sklepu). Kilka razy to przerabiałem i skoro już dało się wyjąć bezboleśnie głowicę to warto zainwestować kilka złotych.
  • #9 16687033
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Veb68 napisał:
    Kran jest nowy ok 2 miesiące użytkowania

Może tu jest odpowiedź? Tak krótki czas eksploatacji może świadczyć o podłej jakości głowicy lub złej obróbce mechanicznej gniazda w którym ona tkwi. Pęknięcie korpusu mało prawdopodobne, chociaż w Imperium Kleju na Gorąco nie takie rzeczy widziano. Proponuję kupić głowicę (starą wziąć na wzór). Jak nie pomoże, bateria do wyrzucenia (reklamacji). Na wątpliwe pocieszenie dodam, że też kiedyś skuszony niską ceną baterii nadziałem się na identyczną usterkę. Niespełna rok i złom.
  • #10 16687156
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przy montażu baterii jako uszczelki zakup gumowe uszczelki w których jest wprasowana siatka metalowa która zatrzyma nieczystości które znajdują się w wodzie.Zamontowanie takich uszczelek pozwoli na dłuższą exploarację głowicy w której zamontowane są płytki ceramiczne.
  • #11 16687870
    telecaster1951
    kierbedz4 napisał:
    Przy montażu baterii jako uszczelki zakup gumowe uszczelki w których jest wprasowana siatka metalowa która zatrzyma nieczystości które znajdują się w wodzie.Zamontowanie takich uszczelek pozwoli na dłuższą exploarację głowicy w której zamontowane są płytki ceramiczne.
    Sitka są przecież na wejściu większości baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cieknącym kranem w kuchni, który jest nowy i ma około 2 miesięcy. Po odłączeniu ciepłej wody, problem ustępuje, co sugeruje, że przyczyną może być uszczelka głowicy. Użytkownik wymontował głowicę, ale nie zauważył widocznych uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że woda może spływać z wylewki, a przyczyną może być uszkodzenie uszczelki lub pęknięcie korpusu baterii. Zaleca się wymianę głowicy, co jest tańszą opcją niż zakup nowej baterii. Wskazano również na możliwość skorzystania z gwarancji, jeśli problem nie ustąpi po wymianie głowicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA