logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Passat B5 - podłączenie dodatkowego gniazda USB pod zapalniczkę

pablo102425 03 Wrz 2017 21:39 10971 8
REKLAMA
  • #1 16679650
    pablo102425
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witajcie, posiadam VW Passata B5 z 2000roku. W środku przy desce rozdzielczej mam 1 gniazdo zapalniczki, niestety przy dalszej podróży, włączeniu wideorejestratora a także jakiejś nawigacji czy yanosika w telefonie zaczyna się problem z małą ilością wejść do ładowania. Wideorejestrator zajmuje gniazdo zapalniczki więc nie ma do czego podłączyć telefonu. Myślałem na początek o rozdzielniku gniazda zapalniczki ale już coś wtedy wystaje, jest wielkie i się plącze. Ostatnio wpadł mi pomysł aby zamontować coś takiego: Volkswagen Passat B5 - podłączenie dodatkowego gniazda USB pod zapalniczkę chciałbym zamontować takie dwa, po obu stronach środkowej konsoli przy drążku skrzyni biegów. Do jednego spokojnie podepnę telefon i wideorejestrator a drugi zostanie w razie czego do telefonu np. pasażera. Wtedy gniazdo zapalniczki zostanie nieużywane.

Z racji tego że kable idą do zapalniczki i będzie najmniej rozbierania podłączając te gniazda USB właśnie do nich chciałem zamontować je pod te już idące. Rozebrałem dziś zapalniczkę, myśląc że znajdę tylko dwa kable i lekko się zdziwiłem.

Czy jesteście w stanie podpowiedzieć mi pod które kable zamontować te nowe gniazda USB? Ew. jak mogę to sprawdzić? Przesyłam zdjęcia jak obecnie jest u mnie zapalniczka podłączona.Volkswagen Passat B5 - podłączenie dodatkowego gniazda USB pod zapalniczkę

Myślę że zastosowanie takich gniazd będzie najbardziej estetycznym rozwiązaniem i najprostszym. Jednak jeśli ktoś z was ma jakiś inny pomysł to chętnie posłucham. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16679675
    pablo102425
    Poziom 7  
    Wiesz co, jestem totalnie początkującym, jeśli chodzi o jakąkolwiek mechanikę w aucie. Ostatnio sam wymieniłem żarówkę kierunkowskazu i podłączyłem nowe radio 2din i uważam to za sukces. A miernik (multimetr) właśnie chcę kupić pierwszy w życiu i szukam coś sam nie wiedząc co wybrać. Domyślam się że dwa kable to + i - a pewnie kolejny to podświetlenie? które u mnie nie działa (nie wiem dlaczego).
  • Pomocny post
    #4 16679694
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    Brązowy minus; czerwony plus; niebieski plus podświetlenie - pewnie żarówka spalona to nie świeci ☺
  • REKLAMA
  • #5 16679700
    pablo102425
    Poziom 7  
    A jeszcze trzy pytania w temacie.
    1. Gdy wideorejestrator jest podłączony do gniazda zapalniczki to działa on nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
    2. powiązane z pierwszym, czy więc aby te gniazda USB działały tylko po włożeniu kluczyka do stacyjki podłączam się pod kabel brązowy - minus, oraz niebieski od podświetlenia? czy muszę podłączyć się pod brązowy i czerwony i za każdym razem ręcznie odłączać wideorejestrator jak do tej pory?
    3. dlaczego kable niebieskie od podświetlenia są dwa?
  • Pomocny post
    #6 16679723
    kwok
    Poziom 40  
    1 Tak jest dlatego że prąd jest cały czas w gnieździe
    2 nie możesz podłączyć pod podświetlenie ponieważ pewnie prąd jest tam przez ściemniacz więc jest ryzyko ufajczenia go. Jeśli chcesz żeby prąd do gniazd wyłączać kluczykiem musisz poszukać plusa "po stacyjce".
    3 dwa bo prąd jednym dochodzi żeby świecić w gnieździe a drugim wychodzi żeby oświetlać gdzieś indziej. One są razem spięte w jednym konektorze.
  • REKLAMA
  • #7 16679729
    pablo102425
    Poziom 7  
    Dziękuję, więc nie będę się bawić w szukanie + po stacyjce bo chyba jak na razie jest to za ciężkie dla mnie. Wpinam więc kable do konektorów do brązowego i czerwonego bo to będzie najprostsze. Dziękuję.
  • Pomocny post
    #8 16679735
    kwok
    Poziom 40  
    Plus po stacyjce powinien byc w zlaczu radia.
  • #9 16679741
    pablo102425
    Poziom 7  
    Faktycznie, w sumie jak radio doszło i podłączyłem kostki ISO tak jak były oryginalnie to po każdym wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki radio się kasowało. Musiałem zmienić dwa przewody w kostkach (chyba czarny z niebieskim czyli ten od podtrzymania i napięcia po załączeniu kluczyka) i wtedy zaczęło działać poprawnie. Więc w sumie mógłbym się pod to podłączyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający Volkswagena Passata B5 z 2000 roku poszukuje rozwiązania na problem z ograniczoną liczbą gniazd do ładowania urządzeń podczas podróży. Proponuje zamontowanie dodatkowych gniazd USB w konsoli, które będą podłączone do istniejącego gniazda zapalniczki. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące podłączenia kabli, w tym identyfikacja kolorów przewodów (brązowy - minus, czerwony - plus, niebieski - podświetlenie) oraz pytania o działanie wideorejestratora po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć gniazda USB do zasilania, które działa tylko po włożeniu kluczyka, co wymaga znalezienia odpowiedniego przewodu w złączu radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA