logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewód płyty indukcyjnej - Wydłużenie kabla zasilającego płyty indukcyjnej

mnowak02 04 Wrz 2017 13:00 10191 5
REKLAMA
  • #1 16680368
    mnowak02
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Jestem przed zakupem płyty indukcyjnej o mocy 7400W. Chciałbym ją podłączyć pod instalację 400V i dowiedziałem się że owy przewód zasilający posiada 1.5m jednakże w moim przypadku do gniazdka na siłę mam trochę dalej i będę potrzebował kabla zasilającego o długości ok. 2.5m.
    1) Jak najlepiej wydłużyć ten przewód? czy dodać metrowe przedłużenie, czy też lepiej od nowa zamontować nowy dłuższy przewód.
    2) Czy bezproblemowo można o metr wydłużyć przewód czy trzeba liczyć się z jakimiś konsekwencjami?
    3) Jeżeli od nowa lepiej jest zamontować nowy przewód czy orientuje się ktoś czy bez problemu elektryk wykona podmianę przewodu czy może jakoś jest ten przewód na stałe itp. zamontowany.
  • REKLAMA
  • #2 16680383
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    mnowak02 napisał:
    do gniazdka na siłę mam trochę dalej i będę potrzebował kabla zasilającego o długości ok. 2.5m.
    Nie możesz przesunąć gniazda?
  • REKLAMA
  • #3 16680393
    mnowak02
    Poziom 10  
    Nowe mieszkanie więc wolałbym wykorzystać mniej inwazyjne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #4 16680400
    DriverMSG
    To chociaż podaj model płyty (lub zdjęcia), ciężko odpowiedzieć na pytania nie widząc "pacjenta".
    Ogólnie odradzam łączenie przewodów, a zapewne wymiana obecnego nie będzie trudnością dla elektryka.
  • REKLAMA
  • #5 16680437
    mnowak02
    Poziom 10  
    Chodzi mi o poniższy model:
    https://www.kernau.com/produkt/kih-6414-4b.html
    Dowiedziałem się, że np. przy płytach indukcyjnych firmy Amica w zestawie nie ma kabla zasilającego 400V i samemu trzeba go podłączyć
    ale dopytuję czy wydłużenie przewodu o metr może spowodować jakieś duże straty mocy itp. uniemożliwiające pracę urządzenia czy też zmniejszenie jego wydajności...
  • #6 16680851
    DriverMSG
    mnowak02 napisał:
    czy wydłużenie przewodu o metr może spowodować jakieś duże straty mocy itp. uniemożliwiające pracę urządzenia czy też zmniejszenie jego wydajności...

Nie ma to wpływu. Równie dobrze można przedłużyć kabel w ścianie przesuwając gniazdko - straty będą jednakowe (zakładając, że zostanie użyty przewód o odpowiednim przekroju).
REKLAMA