logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co znaczą w pralce Amica PCT5512 metaliczne odgłosy przy obrotach rewersyjnych?

kot mirmur 04 Wrz 2017 15:58 1479 3
REKLAMA
  • #1 16680682
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 557
    Witam kolegów.
    Pralka wydaje dziwne odgłosy-krótkie, jakby metaliczne stuknięcia. Objaw występuje tylko przy obrotach rewersyjnych. Wirowanie płynne, bez żadnych zakłóceń. Biorąc pod uwagę w/w objawy rozebrałem zbiornik. Ze względu na obecność wody za uszczelniaczem, wymieniłem cały zestaw łożysk. Bęben i krzyżak w idealnym stanie, nie było żadnych ciał obcych w zbiorniku. Koło pasowe dobre, pasek nowy.

Po naprawie objawy nie ustąpiły, leżałem przy pralce dwie godziny obserwując pracę silnika. Wygląda to tak, jakby silnik na 0.5 sekundy nagle stawał dęba. I jest to bardzo spontaniczne - 3, 4 razy na godzinę. Szczotki sinika były wymienione pól roku wcześniej, iskrzenie na nich jest delikatne, czyli w normie. Gniazdo zasilające pralkę zostało sprawdzone, najgorsze jest to, że pralka nie pokazuje żadnych błędów.

Zgłupiałem trochę przy niej - od czasu naprawy mojej pierwszej Amiki [wymiana triaka zasilania zaworu trójdrożnego i przy okazji łożysk, bo nagminnie spadał pasek] minęło szesnaście lat i wiele Amic naprawiłem w tym czasie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16681962
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Czytałem to już wcześniej kolego my41s. Niestety wszystko z tego tematu zostało przerobione i nic nie pomogło. Może coś się dzieje z programatorem-przekażniki, kondensatory. Triak na pewno jest dobry, bo wirowanie poprawne. Zastanawia mnie co kolega Skryn miał na myśli pisząc w ostatnim punkcie postu podanego przez ciebie.Pozwolę sobie zacytować- Za pięć prań będziesz mieć nazad powtórkę z rozrywki.
    Wnioskuję że, jest jakiś kruczek o którym mało wiadomo. Może kolega Skryn coś podpowie?
  • #4 16698456
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Sprawa chyba sama się wyjaśniła, padł całkiem silnik. Biorąc pod uwagę wiek pralki, wymiana na nowy raczej nie jest opłacalna. Cały czas nie daje mi spokoju to poprawne wirowanie i brak błędów na programatorze, dopiero jak silnik całkiem padł błąd się pojawił.
    Dzięki za zainteresowanie-zamykam temat.
REKLAMA