logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schemat

Peter134 06 Wrz 2017 22:12 2157 22
REKLAMA
  • #1 16685431
    Peter134
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Potrzebuję układ, który przy otwieraniu drzwi załączy światło, a po całkowitym otworzeniu wyłączy po pewnym czasie. Stworzyłem oto taki schematUkład opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schemat
    S1 to kontratron, a S2 to krańcówka.
  • REKLAMA
  • #2 16685544
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Nie bardzo szanujesz tych, od których oczekujesz pomocy, publikując obrócone zdjęcie. Ponadto, nie napisałeś o co pytasz - np. sprawdzenie poprawności schematu. Czym są pobudzane "kontaktron" i "krańcówka"? Czy przekaźnik jest układem czasowym? Krzysztof Podstawa
  • #3 16685771
    Peter134
    Poziom 18  
    Przepraszam, proszę o sprawdzenie schematu.
    K1 to stycznik, kontraktron będzie uruchamiany magnesem umieszczonym na drzwiach, a krańcówka będzie pogoda budzona drzwiami, gdy beda całkowicie otwarte.
    I jeszcze jeden błąd, S2 to kontraktron, a S1 to krańcówka. Układ opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schemat
  • #4 16686140
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Proponuję, aby tutaj rozpatrzyć dwa powiązane zadania.

1.
    Układ czasowy, który wyłączy światło po pełnym otwarciu drzwi. Tu można bardzo wiele wymyślać, zależnie od tego, jaką budowę i konstrukcję ma mieć ten układ. Przykładowo: Całość może być oddzielnym urządzeniem, we własnej obudowie, z własnym zasilaniem, zbudowana od podstaw przez Ciebie. Układem czasowym może być uniwibrator.
    Inny wariant: Możesz zastosować gotowe elementy na szynę DIN, zainstalowane w rozdzielnicy - przekaźnik czasowy, stycznik wykonawczy itd.

2.
    W zależności od wyboru nr 1. będzie można zaprojektować schematy: ideowy i wykonawczy. Określi się też zasilanie całości

Dodatkowe dane w tym zadaniu: zakres czasu opóźnienia, moc oświetlenia, czy jest już jakieś okablowanie w pobliżu drzwi i lampy.

Jak widać nie ułatwiam Tobie życia gotowcem, ale kto mówił, że życie jest łatwe.

K.P.
  • #5 16686986
    Peter134
    Poziom 18  
    Będzie to podłączone do drzwi garażowych, i chciałbym żeby światło się zapalało gdy drzwi będą w połowie drogi do góry, a po całkowitym otwarciu świeciło przez jakiś czas.
    Najlepiej wszystko zasilane z 230V bez dodatkowego zasilania w tym przetwornicy, transformatora. Dlatego nie chcę stosować uniwibratora.
    Wiem o gotowych elementach na szynę DIN, niestety są one za drogie, a założenie jest, żeby układ był prosty i tani.
    Opóźnienie ok.1min, okablowanie jest, dostępne 230V, ale i tak będzie potrzebna przeróbka także tym nie trzeba na razie się przejmować. Potrzebny mi schemat, sposób podłączenia rozplanuję sam.
    Dziękuję za nieułatwianie życia, lubię się uczyć nowych rzeczy. :)
  • #6 16687451
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Teraz dobrze opisałeś zagadnie, więc wiadomo o co chodzi. Gotowe moduły są pozornie drogie. Koszt uruchamiania dedykowanego układu może być sumarycznie wyższy, nawet po zastosowaniu części używanych. Poza tym jest bardzo ważna, a pomijana cecha "składania z fabrycznych klocków" - niezawodność, której brak także kosztuje. Ale nie będę Ciebie przekonywał - może bardziej doświadczenie forumowicze mnie poprą.

Przyszło mi do głowy rozwiązanie pośrednie: Zastosowanie automatu schodowego. Daj mi czas na pomyślenie, czy da się to zrobić za pomocą jednego automatu, czy też niezbędne są dwa. Może w tym czasie wyręczą mnie-lenia inni forumowicze i podadzą gotowce już sprawdzone w praktyce z zastosowaniem AS.

Krzysztof Podstawa
  • #7 16687474
    EuroGenio
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    A może wystarczy odpowiednio ustawiona czujka PIR (nawet taka z wyłącznikiem zmierzchowym) skierowana na drzwi?
  • REKLAMA
  • #8 16687712
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Układ opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schematUkład opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schematUkład opóźniający wyłączenie oświetlenia przy otwieraniu drzwi - schemat
  • #9 16687895
    Peter134
    Poziom 18  
    Czujnik ruchu nie wchodzi w grę, światło ma być uruchamiane tylko przez bramę. Czy mój układ ma szansę zadziałać czy tylko zadymi i koniec?
  • #10 16687965
    aksakal
    Spróbuję przetestować przedstawione w post #8 schematy i wyniky zawiadomię.Powstają kwestia stosunkowo bardzo prostego schematu( średnia na zdjęciach ).

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Jak i obiecywał, przetestował bardzo prosty schemat, który wywoływał u mnie wątpliwości. Schemat funkcjonuje pięknie! Przy pojemności kondensatora 47uF/400V i minimalnym oporze potencjometra nastawnego opoznienie wyłączenia żarówki składa 30 sek.
  • REKLAMA
  • #11 16688385
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Może się okazać, że długo nie podziała - w tym układzie prąd bramki tyrystora stopniowo maleje, a tyrystory "nie lubią" włączania małym prądem bramki, już mi się kiedyś zdarzyło przepalić tyrystor w taki sposób (nie od razu, jakiś czas podziałał). Przyczyną jest to, że przy włączaniu małym prądem bramki obszar przewodzenia na początku jest za mały, i na tym obszarze skupia się duży prąd żarówki. Może dodać jakiś diak? Albo dławik, który spowolni narastanie prądu - potrzeba tylko, żeby obszar przewodzenia zdążył się rozszerzyć na całą strukturę, zanim prąd osiągnie maksymalną wartość. Nie wiem, czy to dotyczy wszystkich tyrystorów - ten, który przepaliłem, był z CEMI.
  • #12 16688634
    Peter134
    Poziom 18  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, temat zostawiam jeszcze otwarty w razie nowych pomysłów.
  • REKLAMA
  • #13 16688673
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Peter134 napisał:
    Czujnik ruchu nie wchodzi w grę, światło ma być uruchamiane tylko przez bramę.

Jaka to brama? Jeśli roletowa unoszona, to czujnik ruchu można umieścić wewnątrz garażu np. nad otwierającą się bramą.
  • #14 16689087
    Peter134
    Poziom 18  
    Cytat:
    Czujnik ruchu nie wchodzi w grę, światło ma być uruchamiane tylko przez bramę.

Tylko znaczy tylko i nic więcej, zostało to przemyślane i tylko brama ma uruchamiać, później ta lampa będzie wyłączona, ponieważ do oświetlenia będą wykorzystywane inne lampy.

Dodano po 10 [godziny] 39 [minuty]:

_jta_ napisał:
    Może się okazać, że długo nie podziała - w tym układzie prąd bramki tyrystora stopniowo maleje, a tyrystory "nie lubią" włączania małym prądem bramki[...]

Czy dodanie diody zenera przed optotriakiem zniwelowałoby ten efekt?
    Cały układ nie ma załączać bezpośrednio światła, elementem wykonawczym będzie stycznik.
  • #15 16689503
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Akurat dioda Zenera nic nie da. Ale jeśli masz na myśli optotriak MOC30xx, to po pierwsze on nie włącza dużego prądu (chyba ma dopuszczalny prąd około 100mA - to pewnie jest za mało nawet na stycznik), a jedynie daje prąd bramki, który ma włączyć główny triak/tyrystor, po drugie myślę, że ma w środku układ, który skutecznie zabezpiecza przed takim uszkodzeniem. Natomiast proponuję zwrócić uwagę na to, że są dwa rodzaje tych optotriaków: takie, które włączają w dowolnym momencie, i takie, które włączają w zerze - i mam wątpliwość, czy w tym układzie taki włączający w zerze będzie działał, chyba akurat w okolicy zera nie dostanie prądu LED-a.
  • #16 16689534
    Peter134
    Poziom 18  
    Tak optotriak według mojego schematu steruje triakiem. Dlaczego w zerze ma nie dostać prądu LED-a?
  • #18 16689799
    Peter134
    Poziom 18  
    O tym który ja narysowałem i jest w poście #3.
  • #20 16689882
    Peter134
    Poziom 18  
    Czyli uściślając ten układ zadziała czy nie?
  • #21 16690182
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Powinien zadziałać. Jest jeszcze kwestia dobrania C i R (po stronie LED-a). Powiedzmy, że R=22k, C=1200uF/350V, żeby mieć opóźnienie z pół minuty (około 1.1 R*C)... oj, ciężko będzie o taki kondensator, a mniejszy da mniejsze opóźnienie. Chyba trzeba pomyśleć o innym schemacie.
  • #22 16690797
    Peter134
    Poziom 18  
    Zawsze można łączyć kilka kondensatorów równolegle aż do zadowalającej pojemności. Jak będę miał czas to obliczę sobie wszystko i zobaczę czy efekt będzie zadowalający czy będzie trzeba pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
  • #23 17106360
    aksakal
    Dziś, przeglądając ten temat zauważył błąd w oznaczeniu typu tranzystorów ( post#8 ), za co przepraszam. Tranzystory powinny być BC546/547.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu układu, który włącza światło przy otwieraniu drzwi garażowych i wyłącza je po pewnym czasie. W dyskusji poruszono różne podejścia do realizacji tego zadania, w tym zastosowanie stycznika, kontraktronu oraz krańcówki. Proponowane rozwiązania obejmują użycie układów czasowych, takich jak uniwibratory, oraz gotowych elementów na szynę DIN, które jednak są uznawane za zbyt kosztowne. Użytkownik preferuje prosty i tani układ z zasilaniem 230V. Wskazano również na możliwość użycia automatu schodowego oraz czujnika PIR, jednak użytkownik odrzucił te opcje. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na kwestie związane z doborem komponentów, takich jak kondensatory i rezystory, oraz na potencjalne problemy z działaniem tyrystorów. Ostatecznie, użytkownik planuje przetestować zaproponowane schematy i dostosować je do swoich potrzeb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA