logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Robus - Jak załączyć oświetlenie podjazdu przy otwieraniu bramy?

makowol 27 Lis 2017 19:41 2403 6
REKLAMA
  • #1 16853157
    makowol
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.
    Zacząłem pisać w innym wątku, który okazał się "śmieciowy", więc zakładam nowy.
    Do włączenia oświetlenia podjazdu w trakcie otwarcia bramy wykorzystałem sygnał z wyjścia S.C.A. centralki (poniżej schemat połączeń):
    Wybrałem standardowe ustawienie S.C.A (L1 - przerywany sygnał przy zamykaniu/otwieraniu i ciągły przy bramie otwartej). Nie polecam ustawienia L3, bo tam napięcie pojawia się dopiero po zatrzymaniu (pełnym otwarciu), a tak oświetlenie działa od momentu rozpoczęcia otwierania do momentu zamknięcia.
    Jako zasilacz użyłem kitu https://sklep.avt.pl/avt1895-12.html, przy czym kondensator C1 wymieniłem na 4700uF (odpowiednia dla użytego przeze mnie przekaźnika modułowego PK-3P firmy F&F w wersji na 12 V; dla tego akurat przekaźnika dioda na schemacie nie jest potrzebna).
    Pojemność kondensatora trzeba dobrać tak, żeby przekaźnik nie "klepał" (przy otwieraniu bramy impulsy idą co sekundę), a z drugiej strony żeby nie trzymał zbyt długo po zaniku sygnału (to jest kwestia uznaniowa - ja mam lampę LUCY zamontowaną dosyć nisko i po wyjeździe na ulicę kiepsko ją widać, dlatego oświetlenie podjazdu jest dodatkową sygnalizacją otwarcia bramy).
    Na wyjściu S.C.A występuje napięcie 35 V, więc kondensator C1 powinien być co najmniej na to napięcie (jest to też maksymalne napięcie wejściowe dla stabilizatora 7812, ale rok już pracuje bez zarzutu).
    Dodatkowy styk przekaźnika (nie pokazałem na schemacie, bo nic nie wnosi) wykorzystałem do załączania sygnalizacji otwarcia bramy zamontowanej w domu (nie widzę bramy z okna, więc się przydaje).
  • REKLAMA
  • #2 16853221
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Może coś przeoczyłem ale czemu służy komplikacja układu poprzez zastosowanie zasilacza? Nie prościej użyć przekaźnika od razu na 24V?
  • REKLAMA
  • #3 16853356
    makowol
    Poziom 11  
    Nie byłoby problemu, gdyby wykorzystywany sygnał był niezmienny w czasie i tak też właśnie chciałem zrobić - przekaźnik 24V. Problem w tym, że ciągły sygnał występuje owszem w ustawieniu L3, ale napięcie pojawia się dopiero po pełnym otwarciu bramy, czyli z manewrami (a po to chciałem oświetlić podjazd) musiałbym zaczekać do pełnego otwarcia bramy. Natomiast, żeby oświetlenie włączało się już w momencie rozpoczęcia otwierania i kończyło w momencie zamknięcia, trzeba wykorzystać ustawienie L1 S.C.A. - tylko że tam w trakcie ruchu bramy sygnał jest przerywany (przy otwieraniu co 1s, przy zamykaniu co 0,5s), a pulsujące oświetlenie podjazdu jest może i efektowne ale niepraktyczne. Zatem jakieś podtrzymanie przekaźnika musi być.
    Można oczywiście użyć kondensatora i przekaźnika na 24V, ale wtedy musiałaby być przynajmniej dioda (żeby wyjście SCA nie dostało na niskim poziomie wstecznie napięcia z kondensatora, bo nie wiadomo jakby się to skończyło). Ja miałem akurat zbędny przekaźnik na 12V i zasilacz.
  • REKLAMA
  • #4 16853860
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Trzeba przeprogramować odpowiednie wyjście na wskażnik zamkniętej bramy, dokup przekaźnik 24V którym podasz sygnał na dowolny przekaźnik czasowy. Dobrze by było dołożyć logikę i zasilić układ po przekaźniku zmierzchowym.
    PS. Wejście da się prosto przeprogramować programatorem, warunkiem koniecznym jest jego posiadanie oraz napęd musi być mocniejszy niż 600 ponieważ robus 400 nie posiada opcji programowania przez o-view.
  • REKLAMA
  • #5 16853985
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Cytat:
    Trzeba przeprogramować odpowiednie wyjście na wskażnik zamkniętej bramy

To można zrobić bez O-View - przestawić L4 (wyjście SCA) na L2 (wskaźnik zamkniętej bramy) i bezpośrednio z SCA zasilić cewkę przekaźnika - do włączania światła używając styków NC. Tylko takie rozwiązanie (wykorzystanie kontrolki zamknięcia) wymusza ciągłą pracę przekaźnika na zamkniętej bramie. Można użyć przekaźnika o cewce niskoprądowej, można układu logicznego odwracającego stany (niski na wysoki i vice versa) i po nim przekaźnika. tak czy inaczej w takim ustawieniu SCA peryferia jakiś prąd (choćby niewielki) będą brać na zamkniętej bramie.
    Jeśli autorowi tematu układ opisany na początku działa działa - dobrze, jednak najbardziej eleganckie (aczkolwiek droższe) wydaje mi się użycie na SCA ustawionym na L1 przekaźnika czasowego z opóźnionym odpadaniem (np F&F PO-415/24 - podtrzymanie od minuty, PCU 504 - podtrzymanie od 0,1 sek.) - chociaż wewnątrz takowe mają pewnie zelektronizowaną wersję układu autora oraz także pobierają ciągle prąd...
  • #6 16854616
    makowol
    Poziom 11  
    luk9753 napisał:
    Dobrze by było dołożyć logikę i zasilić układ po przekaźniku zmierzchowym.

Słuszna uwaga - w planach zamontowanie F&F PCZ-526 (w ogóle jako sygnał "nocy" na różne odbiorniki + osobno oświetlenie podejścia do domu), ale na razie ze względu na różne inne wydatki (kto buduje/budował dom, ten wie, że zawsze jest coś ważniejszego) szkoda mi (a zwłaszcza żonie) tych ok. 300 zł.
    Rozwiązanie z ustawieniem L2 i ciągłym zasilaniem przekaźnika ma 2 wady: o jednej pisał kotbury - ciągłe obciążenie wyjścia i drugą - zanik napięcia zasilania bramy powoduje załączenie oświetlenia (ja mam osobny bezpiecznik na bramy i przy dłuższych wyjazdach z domu wyłączam je).
    Co do przekaźników czasowych, to PO-415 ma trochę długi czas podtrzymania. U mnie cykl otwarcie-wyjazd-zamknięcie trwa poniżej minuty (wjazd trochę dłużej, bo wjeżdżam tyłem), więc niepotrzebnie jeszcze by się świeciło. Cenowo wychodzi podobnie jak PK-1P (ok.35zł, ja mam akurat trochę droższy PK-3p, bo mi został) + zasilacz(15zł).
    Nie wiem, czy przy PCU-504 nie byłoby problemu z doborem czasu - żeby nie odpadł zbyt wcześnie, trzeba by ustawić czas podtrzymania na czas ruchu skrzydła (u mnie pełne otwarcie ok. 20s). Gdyby się chciało ustawić krócej, to mogłoby się zdarzyć, że czas podtrzymania skończyłby się akurat w momencie niskiego stanu SCA. Poza tym koszt jest wyższy - ok 130 zł (sam przekaźnik PCU-504 jest przydatny - mam taki w sterowaniu pompą cyrkulacyjną).
    Jak widać, jak zwykle nie ma jednego "jedynie słusznego" sposobu rozwiązania problemu :)
  • #7 16857493
    makowol
    Poziom 11  
    Sprawdziłem i PO-415 jednak nie bardzo się nadaje, ponieważ wymaga dodatkowego zasilania (np. z transformatora) a impuls z SCA tylko by go wyzwalał. To już komplikuje układ.
    Idealnie nt. nadaje się PCU-504 (w ustawieniu A), zwłaszcza, jeżeli ktoś chce, żeby po zamknięciu bramy oświetlenie działało przez jakiś czas. Wtedy układ jest bardzo prosty:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat włączenia oświetlenia podjazdu podczas otwierania bramy przy użyciu sygnału z wyjścia S.C.A. centralki. Użytkownik zastosował ustawienie L1, które umożliwia włączenie oświetlenia od momentu rozpoczęcia otwierania bramy, co jest bardziej praktyczne niż ustawienie L3, które aktywuje oświetlenie dopiero po pełnym otwarciu. Wskazano na konieczność użycia kondensatora, aby uniknąć przerywanego sygnału, oraz omówiono różne opcje przekaźników, w tym 12V i 24V. Użytkownicy sugerowali również zastosowanie przekaźników czasowych, takich jak F&F PO-415 i PCU-504, które mogą zapewnić dodatkowe funkcje, takie jak opóźnione wyłączenie oświetlenia. Wskazano na problemy związane z ciągłym zasilaniem przekaźnika oraz zasilaniem z transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA