logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zarobki automatyka przemysłowego

sulkowski_adrian 07 Wrz 2017 20:48 16098 10
  • #1 16687127
    sulkowski_adrian
    Poziom 2  
    Cześć!

Niedawno rozpocząłem pracę jako automatyk przemysłowy. Do moich obowiązków należy projektowanie (dobór zabezpieczeń, sterowników, czujników, napędów, silników oraz ich programowanie i parametryzacja), uruchamianie i serwisowanie stworzonych linii produkcyjnych .

Zastanawiam się, jakie są realne przedziały zarobkowe dla ludzi doświadczonych w automatyce przemysłowej?
    Praca dla mnie bardzo ciekawa, ale tak samo dobrze mi się projektowało instalacje elektryczne (na studiach starałem się liznąć każdej branży, z zawodu jestem inżynierem elektrykiem o specjalności energoelektronika).

Zastanawiam się, co w przyszłości, przy założeniu, że byłbym doświadczonym i dobrym specjalistą, dałoby więcej pieniędzy? Praca jako inżynier automatyk czy projektant instalacji elektrycznych?

Pozdrawiam.
  • #2 16687656
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Twoja praca jest warta tyle ile za nią Ci zapłacą a Ty ją wykonasz.
  • #3 16687675
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16687680
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2502
    banda.amatorów napisał:
    NA tym forum panuje tabu, nikt CI nie poda konkretnych widełek, tylko takie truizmy jak wyżej.

A kolega napisze ile zarabia? Są widełki dostepne w necie a konkrety każdy umawia z ewentualnym pracodawcą
  • #5 16687702
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    Witam , jest gdzieś portal gdzie podajesz kilka danych i pokazuje twoje zarobki w skali kraju, wieku , wykształcenia etc. wg tego moje są w górnej grupie , rzekomo tyle co ja zarabia tylko ok 20%, powiem tylko że zarabiam dużo powyżej średniej krajowej
  • #6 16687740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16840705
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Bez doświadczenia: 1,5k-2,5k
    Rok, dwa doświadczenia: 2,5k-4,5k

Znajomi:
    Główny automatyk UR fabryki ok. 8-12k
    Robotyk na fabryce z >5 letnim doświadczeniem 5-7k

(wszystko w netto)

Co do tego tabu na forum, co jest złego w ujawnianiu swoich zarobków anonimowo? Jeszcze rozumiem to, że nie powinno się w pracy ujawniać swoich zarobków, bo może to stwarzać niepotrzebne konflikty. Ale tu, anonimowo na forum, gdzie możecie pomóc oszacować komuś spodziewane zarobki lub co ma powiedzieć na rozmowie kwalifikacyjnej - nie rozumiem.
  • #8 16844296
    Toms96
    Poziom 6  
    Witam

Mam pytanie jak wykształcenie przekłada się na zarobki ? Czy inżynierowie zarabiają więcej niż ludzie bez studiów w UR ?

@advent_child Są to zarobki również dla techników ?

Pozdrawiam
  • #9 16845010
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Wieksze znaczenie maja umiejetnosci, niz wyksztalcenie tak na prawdę. "Inz." z pewnoscia otwiera mozliwosci w korporacjach, w pomniejszych firmach tez pewnie wplywa na zarobki ale ciezko oszacowac w jakim stopniu. Nie spotkalem np. zadnego projektanta nie-inzyniera.
    Co do ww. zarobkow tak. Ja od razu po technikum poszedlem do firmy integratorskiej za najnizsza krajowa, z czasem dostalem podwyzki, ale nie na tyle duze, zeby zrownac sie z kolegami co poszli na UR do fabryk za 2,5k netto na start. Teraz koncze inzyniera dziennie i weekendowo pracuje w tej samej firmie co pracowalem po technikum juz z fajniejsza stawka, prawie dwukrotnie wyzsza niz koledzy z UR.
  • #11 17474465
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    Rynek działa już powoli tak , że praktycznie na start ludzie wołają 3k lub więcej.
    Automatyków coraz mniej tendencja jest taka, że w dużych miastach wszystko wysysa rynek IT (wielu programistów PLC się przekwalifikuje, po studiach ludzie odrazu idą do IT).
    Praca spokojniejsza, czystsza, mniej delegacji więcej pracy zdalnej.
    Automatycy zmianowi w UR u jednego czołowego producenta aut podobno zarabiają 6k - 7k.
    Programiści PLC na etacie u lokalnych integratorów to mniej więcej w tych granicach również mają chyba powoli sufit swojej podstawy .
    Oczywiście jak nawalisz nadgodzin na obiekcie to możesz gdzieś uderzać pod te 10k.
    Na swoim jako doświadczony programista zarobisz pewnie w granicach 100 - 150 na h. Ale to już się wiąże z innymi "przyjemnościami" typu n.p: przesuwające się projekty i tak dalej.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zarobków w branży automatyki przemysłowej. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że wynagrodzenia dla automatyków różnią się w zależności od doświadczenia. Początkowe zarobki dla osób bez doświadczenia wynoszą od 1,5k do 2,5k netto, a po roku lub dwóch mogą wzrosnąć do 2,5k-4,5k. Doświadczeni automatycy, tacy jak główni automatycy w fabrykach, mogą zarabiać od 8k do 12k netto. Wskazano również na rosnącą konkurencję ze strony branży IT, co wpływa na rynek pracy w automatyce. Użytkownicy zauważyli, że umiejętności są często ważniejsze niż formalne wykształcenie, a inżynierowie mogą liczyć na wyższe wynagrodzenia w korporacjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA