logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf V, kod do radia. - odzyskiwanie kodu do radia

Wojciech. 09 Wrz 2017 19:22 21612 13
REKLAMA
  • #1 16690325
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Witam ile zajmie odzyskanie kodu z pamięci eeprom elektronikowi samochodowemu i ile taka usługa może kosztować? Istnieją jakieś inne łatwiejsze metody czy pozostaje wizyta u VW? Spróbowałbym to sam rozebrać ale do znając moje szczęście pewnie uszkodzę scalaki i zatrzaski od deski rozdzielczej...
  • REKLAMA
  • #2 16690326
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2456
    Zatrzaski zatrzaskami,jakim sprzętem do odczytu pamięci dysponujesz?☺☺☺
  • REKLAMA
  • #3 16690391
    patryk44gks
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    spróbuj zadzwonic do aso vw powiedz że wykonywałeś naprawe samochodu i musiałeś odłączyć okumulator i radio ci sie zakodowało. Jeżeli radio jest oryginalne z tego samochodu to podaj im vin i powinni coś powiedzieć
  • REKLAMA
  • #4 16690408
    Wojciech.
    Poziom 37  
    @Ireneo Posiadam tylko ICSP oraz UART bo trochę zajmuje się uC. Jakby się dało to można by było odczytać przez magistrale I2C i zapisać w serialu czy do jakiegoś pliku tylko że jeszcze takiego szaleństwa nie próbowałem :)

@patryk44gks

Auto było sprowadzone ale nigdzie nie mogłem znaleźć karteczki z kodem, a na komisie kazali jechać do elektronika który odblokuje za grosze. eh :)
  • #5 16690478
    Ireneo
    Poziom 42  
    W ASO cenowo też chyba nie będzie tragedii.Coś ponad stówkę.W radiocode od około 50 zł do ceny ASO.
  • #7 16690502
    patryk44gks
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    ale troche dziwne jak doszło do zakodowania radia też mam golfa 5 i oryginalne radio autko stało z tydzień bez akumulatora i po podłaczeniu wszystko śmiga
  • #8 16690586
    Wojciech.
    Poziom 37  
    patryk44gks napisał:
    ale troche dziwne jak doszło do zakodowania radia też mam golfa 5 i oryginalne radio autko stało z tydzień bez akumulatora i po podłaczeniu wszystko śmiga

Może ma jakąś baterie podtrzymująca pamięć?
  • #9 16690603
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 316
    Koszt i czas odkodowania zależą od modelu radia. Zazwyczaj jest to czytanie zewnętrznej pamięci EEPROM ale może być również czytanie pamięci procesora, a to nie każdy elektronik samochodowy zrobi bo nie będzie miał czym. Niech Panu w tym komisie wyjmą radio dla ustalenia modelu i wtedy będzie Pan wiedział, czy opłaca się kod z ASO, czy dać do odkodowania. Druga sprawa - zazwyczaj fabryczne radia w tym samochodzie przy poprawnym podłączeniu nie wołają o kod - kod wprowadza się tylko przy pierwszym podłączeniu a potem "samochód pamięta" swoje radio. Więc np. w samochodzie wymieniono element przechowujący numer fabrycznego radia lub radio jest nie od tego samochodu i ASO tu nie pomoże lub nawet zaszkodzi, jeśli numery będą w bazie Interpolu.
  • #10 16690674
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Bo teraz zastanawiam się czy nie lepiej kupić zwykłe radio CD i je po prostu zamontować? Rozumiem, że to nie będzie przeszkadzało w poprawności działania samochodu?
    Dodano po 9 [minuty]:
    adam white napisał:
    i ASO tu nie pomoże lub nawet zaszkodzi, jeśli numery będą w bazie Interpolu.

Rozumiem, że właściciel auta będzie musiał się tłumaczyć przed prokuraturą? Czy po prostu konfiskują radio?
  • REKLAMA
  • #11 16690693
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 316
    Zwykłe radio - maskownica, adapter instalacji elektrycznej, separator. Może jednak prościej sprawdzić jakie ma się radio?

Drugie pytanie - jedno i drugie.
  • #12 16691118
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Zawsze istnieje opcja kupić takie radio z kodem ~150zł i do tego jakiś dobry transmiter +100pln. No bo brak AUXa i gniazda USB to straszna bieda.

Jakie polecasz radio samochodowe dobrej jakości z dobrym dźwiękiem(o ile takie istnieje), celować w pioneera?
  • #13 16691248
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ja kupiłem pioneer usb,sd,bt z opcją audio,filtry gorne dolne,mikrofon zewnętrzny,pilot.Za 370 i nie chciałbym fabrycznego a widzialem też za 300zł o,czywiście używane.
  • #14 16691454
    Wojciech.
    Poziom 37  
    To będę musiał poczekać do następnej wypłaty bo teraz mam trochę innych wydatków które są bolesne dla mojego budżetu(studia, laptop, mechanik itd). Nie chciałbym kupować jakiegoś szrotu za 40zł no chyba że na okres do kiedy nie kupię czegoś lepszego bo bez radia to mnie nerwica dopadnie.

Ten szrot jest czegoś warty? 6699824517 albo 6893007011 Chodzi mi o to, żeby tylko coś grało. Nie zależy mi na jakimś BT, tylko żeby USB odpalało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o czas i koszt odzyskania kodu do radia w Golfie V, zastanawiając się nad samodzielnym odczytem z pamięci EEPROM. Odpowiedzi sugerują, że koszt usługi w ASO wynosi około 100 zł, a odzyskanie kodu może być tańsze, od 50 zł. Wskazano, że odkodowanie zależy od modelu radia, a nie każdy elektronik ma odpowiedni sprzęt do odczytu pamięci. Użytkownicy sugerują również kontakt z ASO, podanie VIN oraz rozważenie zakupu nowego radia, które nie wymaga kodu. Pojawiły się pytania o alternatywne rozwiązania, takie jak zakup radia z kodem lub użycie transmiterów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA