logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 1060 6GB Dual ASUS - Chłodzenie, Temperatury, Oprogramowanie

ondrei 09 Wrz 2017 19:57 1086 9
REKLAMA
  • #1 16690365
    ondrei
    Poziom 9  
    Ocena: 43
    Witam serdecznie. Mam kilka pytań dotyczących karty graficznej gtx 1060 6gb dual asus. Mam ta kartę od tygodnia. Sam jej nie montowałem. Generalnie wszystko działa ok. Pierwsze pytanie czy jest to karta z chłodzeniem pół-pasywnym (podczas startu systemu wiatraki wentylatory startują później się zatrzymują). Jaka jest max temperatura dla tej karty, od jakiej temperatury załączają się wiatraki wentylatory? Ja mam podczas prac biurowych, oglądania filmów, przeglądania stron 36-40 stopni. Natomiast podczas grania w gry (głownie cs go, fifa 14 i lords of he fallen) maksymalna jaką miałem to 65 stopni, czy to jest optymalna temperatura? Ostatnie pytanie, w serwisie podczas montażu nie zainstalowano mi "GPU Tweak II z XSplit Gamecaster", czy konieczna jest instalacja tego programu? Nie zamierzam podkręcać karty, nie znam się na tym kompletnie, a nie chcę coś bez przypadek namieszać. Serwisant powiedział, że Windows 10 automatycznie sterowniki pobrał.
  • REKLAMA
  • #2 16690493
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8296
    Witaj.
    Odpowiedzi na te pytania powinieneś szukać w specyfikacji karty. Jeśli wentylatory zatrzymują się przy braku obciążenia, a włączają podczas obciążenia, to tak, karta ma tryb pół-pasywny. Jeśli przy obciążeniu wentylatory dalej się nie włączają, GPU się nagrzewa, a plastik na karcie zaczyna śmierdzieć, to są uszkodzone :) A jeśli działają cały czas, to jest to zwyczajne chłodzenie aktywne.

Nie mam pojęcia, od jakiej temperatury załączają się wentylatory w Asusie, w innych kartach, które widziałem jest to około 60 stopni.

65 stopni pod obciążeniem to dobra temperatura, GTX 1060 różnych producentów zależnie od chłodzenia i taktowania osiągają temperatury wyższe, okolice 75 stopni, więc jeśli masz 65 stopni to dobry wynik.

Gpu Tweak nie jest Ci potrzebny do niczego, zresztą sam zauważyłeś, że wszystko działa, więc dlaczego miałby być Ci potrzebny, skoro nie będziesz podkręcał karty?
  • REKLAMA
  • #3 16690564
    ondrei
    Poziom 9  
    Czyli nie zmieniać nic pozostawić obecny tryb chłodzenia i nie instalować tego programu?
  • #4 16690567
    dt1
    Admin grupy komputery
    Skoro wszystko działa i temperatury są w normie to tak, nie ma powodu żeby kombinować.
  • #5 16690584
    ondrei
    Poziom 9  
    Z tego co słyszę to tak, ok 60 stopni się włączają wiatraki. Na razie zostaje tak jak jest. Będę stale monitorował temperaturę.
  • REKLAMA
  • #6 16690595
    dt1
    Admin grupy komputery
    Skoro się włączają przy 60 stopni to jest OK.
  • REKLAMA
  • #7 16690612
    ondrei
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc. Przepraszam z nie fachowe słownictwo. Mam nadziej, że karta posłuży kilka lat
  • #8 16690619
    dt1
    Admin grupy komputery
    Co najmniej 3, bo tyle ma gwarancji, ale miejmy nadzieję, że dłużej :)
  • #9 16690627
    ondrei
    Poziom 9  
    ostatnia karta wytrzymała 9 lat. A z twojej wiedzy jak jest z żywotnością sprzętu marki asus
  • #10 16690643
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak jak z żywotnością karty każdej innej firmy. W zależności od użytkowania (duże i częste obciążenia, czy sporadyczne), dbałości o sprzęt (sprzęt pracuje w dobrze wentylowanej obudowie, jest co jakiś czas czyszczony z kurzu i zasilany prawidłowo porządnym zasilaniem, czy może nie) będzie on działał krócej lub dłużej. Oczywiście pozostaje też kwestia szczęścia. Nawet nie dając karcie powodów do usterki może się ona zepsuć za rok, dwa czy trzy. A może i będzie działać 10 lat. Tu akurat jest loteria.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytania dotyczące karty graficznej GTX 1060 6GB Dual ASUS, w tym o tryb chłodzenia pół-pasywnego, maksymalne temperatury oraz potrzebę instalacji oprogramowania GPU Tweak II. Odpowiedzi wskazują, że karta ma tryb pół-pasywny, wentylatory włączają się przy około 60 stopniach Celsjusza, a maksymalna temperatura 65 stopni pod obciążeniem jest uznawana za optymalną. Użytkownik nie musi instalować GPU Tweak II, ponieważ nie planuje podkręcania karty. W dyskusji poruszono również kwestie żywotności sprzętu, która zależy od użytkowania i dbałości o sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA