logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony SLV SE70EN: Co może być przyczyną awarii zasilacza?

Remeknapr 22 Lut 2020 14:07 957 9
REKLAMA
  • #1 18486505
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Magnetowid Sony SLV SE70EN. Nie pracuje zasilacz, brak napięć po stronie wtórnej. Do kolektora tranzystora wykonawczego dochodzi 300V. Nie widać niczego spalonego, ani pękniętego. Wymieniłem 1u/63V i 47u/63V po stronie pierwotnej. Czego szukać? Co zwykle ulega uszkodzeniu w tym modelu zasilacza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18486725
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Remeknapr napisał:
    Witam

Magnetowid Sony SLV SE70EN. Nie pracuje zasilacz, brak napięć po stronie wtórnej. Do kolektora tranzystora wykonawczego dochodzi 300V. Nie widać niczego spalonego, ani pękniętego. Wymieniłem 1u/63V i 47u/63V po stronie pierwotnej. Czego szukać? Co zwykle ulega uszkodzeniu w tym modelu zasilacza?

W załączniku prześlę service manual do magnetowidu. Może będzie pomocne.

Jakie napięcie wychodzi z tranzystora na punkt P2 transformatora i czy w ogóle wychodzi napięcie z tranzystora?

Zmierz napięcia czy wychodzą po stronie wtórnej transformatora.
    Załączniki:
    • SLV-SE35_X.pdf (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18487214
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki za załącznik. Dzisiaj nie mam dostępu do sprzętu. Wezmę się za to jutro. Rzuciłem okiem na schemat zasilacza (z załącznika) i wydaje mi się, że odpowiedź na Twoje pytania jest już w pierwszym moim wpisie. Do kolektora tranzystora wykonawczego dochodzi 300V, a to jest P2 transformatora. I "brak napięć po stronie wtórnej". Chodzi również o stronę wtórną transformatora.
  • REKLAMA
  • #4 18490822
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Posprawdzaj czy masz napięcia na końcówkach transformatora P1, P2 oraz B1, B2 po stronie pierwotnie transformatora.

Jak będziesz miał napięcia po stronie pierwotnej transformatora to zmierz czy masz napięcia po stronie wtórnej transformatora.

Tymi pomiarami wyeliminuje się uszkodzenie transformatora.
  • #5 18492100
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Na P1 i P2 transformatora jest 330V. Na B1 i B2 0V. Na pin 7 IC 151 jest 8V. Jak rozumiem układ jest zasilany. Po stronie wtórnej trafa brak napięć. Czy może wiesz jakie napięcia powinny być na pozostałych pinach IC 151?

Wymieniłem jeszcze raz C 153 i zasilacz ruszył. Cuda. Nowy kondensat0or wadliwy. Magnetowid zaświecił, przyjmuje kasetę, ale nie odtwarza. Bęben z głowicami kręci się, ale brak przesuwu taśmy. Eject wyrzuca kasetę, ale nie zwija taśmy. Capstan nie kręci. Mode switch? Jakiś czas temu przemywałem switch kontaktem w sprayu i pomogło. Tym razem nie działa. Może jednak coś innego jest przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18497285
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Obejrzyj gniazdo na cpst.Czasami wylutowywały się.
  • #7 18498965
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki za podpowiedź, ale zanim znów wyciągnę płytę główną chciałbym jeszcze pewne rzeczy posprawdzać, a mianowicie:

1. Jakie napięcie powinno być na pinie 4 IC 201? jest 1,7 V.
    2. Jak powinny zmieniać się napięcia wychodzące z zasilacza po uruchomieniu odtwarzania?
    3. Z którego punktu zasilacza wychodzi zasilanie capstana?

Przepraszam za być może oczywiste dla wtajemniczonych sprawy, ale ja jestem w magnetowidach słabeuszem. Długo robiłem w TV, a za nowszymi technologiami już nie nadążam. Piszę to na wszelki wypadek, aby nie uznano mojej postawy za roszczeniową. Analiza całego schematu i szczegółowych powiązań mnie przerasta.

Zauważyłem, że mocno się grzeje C207. Wymieniłem na nowy i jest to samo. Po kilkunastu s jest gorący.
    Załączniki:
    • Zasilacz.pdf (43.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 18499859
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Na 4 pinie IC 201 (załączany stab. 12V) jest wyjście 12V.Napięcia wyj. z zasilacza stałe oznaczane są unsw.,a załączane stanem power on(p.contin) oznaczene są sw.Sprawdź polaryzację C207 (błąd przy wymianie) Wyjście na silnik raczej z połączonych 13V.Przeanalizuj kompletny schemat.
  • #9 18520114
    Remeknapr
    Poziom 33  
    C 207 nie miał masy. Pęknięta ścieżka. Już się nie grzeje. Dzięki za podpowiedzi. Wyciągnąłem płytę główną i sprawdziłem lutowanie gniazda capstana. Jest idealnie. 13V z zasilacza też jest. Pewnie odpowiedni sygnał z procesora nie dochodzi do układu capstana.

Czy ktoś może mi pomóc zdiagnozować usterkę?
  • #10 18891896
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Zamykam ze względu na brak aktywności wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem Sony SLV SE70EN, w którym zasilacz nie działa, brak napięć po stronie wtórnej, mimo że do kolektora tranzystora dochodzi 300V. Po wymianie kondensatorów 1u/63V i 47u/63V zasilacz ruszył, ale magnetowid nie odtwarza kaset. Użytkownik zauważył, że bęben z głowicami się kręci, ale brak przesuwu taśmy. W trakcie diagnozy sprawdzono napięcia na transformatorze oraz kondensatorze C207, który miał pękniętą ścieżkę. Użytkownik poszukiwał dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki usterki, w tym napięć na pinach IC 201 oraz sygnałów do układu capstana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA