Witam, z góry przepraszam za ewentualne braki merytoryczne. Od dwóch tygodni próbuję bezskutecznie odtworzyć połączenie VPN pomiędzy dwoma lokalizacjami DOM oraz PRACA. Połączenie ustawione typu GATEWAY TO GATEWAY zestawione przy pomocy dwóch routerów LINKSYS WRVS4400N Wireless-N Gigabit Security Router with VPN. Poprzednio działało OK - DOM na usłudze VECTRA + PRACA na usłudze NETIA.
Obecnie zmieniłem połączenie VECTRY na ORANGE ŚWIATŁOWÓD 600 MB/s. Tu pojawił się problem. ORANGE dostarcza router FUNBOX 3.0 który nie daje się ustawić w tryb BRIDGE. Ponadto niema praktycznie żadnej dokumentacji dla tego urządzenia. Schemat podłączenia podałem w załączniku.
Po ustaleniach z ekspertami technicznymi ORANGE ustawiłem LINKSYSa w podsieci FUNBOXa.
Ustawienia
- na LINKSYS - WAN DHCP \
na FB3:
- ustawiałem dla LINKSYS - stały adres IP
- ustawiłem dla LINKSYS - DMZ
- ustawiłem zaporę sieciową na minimum
W rezultacie następuje połączenie tunelu VPN : log w załączeniu
ale żaden PING nie przechodzi do lokalizacji PRACA
Prośba o podpowiedź co może blokować połączenia wewnątrz tunelu VPN?
Dodano po 1 [minuty]:
Inny wariant który sprawdziłem bez powodzenia (tzn tunel ustanowiony - PING BRAK)
Ustawienia
na FB3:
- ustawiłem - NAT przekierowanie portów 4500 i 500 na LINKSYS
Obecnie zmieniłem połączenie VECTRY na ORANGE ŚWIATŁOWÓD 600 MB/s. Tu pojawił się problem. ORANGE dostarcza router FUNBOX 3.0 który nie daje się ustawić w tryb BRIDGE. Ponadto niema praktycznie żadnej dokumentacji dla tego urządzenia. Schemat podłączenia podałem w załączniku.

Po ustaleniach z ekspertami technicznymi ORANGE ustawiłem LINKSYSa w podsieci FUNBOXa.
Ustawienia
na FB3:
- ustawiłem dla LINKSYS - DMZ
W rezultacie następuje połączenie tunelu VPN : log w załączeniu
ale żaden PING nie przechodzi do lokalizacji PRACA

Prośba o podpowiedź co może blokować połączenia wewnątrz tunelu VPN?
Dodano po 1 [minuty]:
Inny wariant który sprawdziłem bez powodzenia (tzn tunel ustanowiony - PING BRAK)
Ustawienia
na FB3:
- ustawiłem - NAT przekierowanie portów 4500 i 500 na LINKSYS