logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wd My Cloud 2TB a dostęp z zewnątrz przez eksplorator plików

locarno 10 Wrz 2017 18:47 3531 6
REKLAMA
  • #1 16692093
    locarno
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Witam. Zamierzam kupić chmurę WD My Cloud WDBCTL0020HWT-EESN. Mam jedno pytanie na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy w przypadku dostępu z zewnątrz (nie w sieci lokalnej) będę mógł zmapować dysk tak aby był widoczny cały czas z poziomu eksploratora plików na stałe ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16692144
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Nie lepiej coś z oferty Synology, Qnap wybrać?
    A dostęp z zewnątrz zależny czy masz publiczny nieblokowany IP od ISP.
  • REKLAMA
  • #3 16692165
    locarno
    Poziom 15  
    Nie zbyt znam się na tych urządzeniach a oferta WD wydaje się ok.
    Co polecasz zamiast WD ? Zależy mi właśnie na dostępie wewnątrz sieci i z zewnątrz sieci z poziomu eksploratora na stałe.

Co do tego IP. Istnieje możliwość sprawdzenia tego czy jest publiczny. Internet mam z UPC.

Mam wątpliwości co do produktu WD, bo doczytałem się, że usunęli funkcjonalność dostępu przez eksplorator plików z zewnątrz z pewną aktualizacją oprogramowania i od teraz dostęp możliwy jest tylko z poziomu strony mycloud.com
    https://community.wd.com/t/cant-connect-as-network-drive-open-in-explorer-via-internet/175807
  • Pomocny post
    #4 16692256
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    locarno napisał:
    Zależy mi właśnie na dostępie wewnątrz sieci i z zewnątrz sieci z poziomu eksploratora na stałe.

Zewnętrzną lokalizację zmapujesz jako klient ftp.
    WD, Qnap czy Synology oferują dostęp po FTP.
    Oczywiście musisz mieć zewnętrzne IP oraz otwarty port aby był dostęp do serwera.

W windowsie mapujesz lokalizację sieciową tylko zamiast adresu \\ip.my.cloud\ podajesz ftp://login:hasło@zewnętrze.IP:port/
  • REKLAMA
  • #5 16692290
    locarno
    Poziom 15  
    A czy ten dostęp po FTP nie będzie kaleczył ? Z takimi opiniami zetknąłem się na na WD Community. Wysyłanie mam co prawda 10-12Mb więc nie spodziewam się jakiegoś super szybkiego downloadu z zewnątrz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16692330
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 16692481
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Synology to wiodący jakościowo producent NAS-ów SOHO. O IP musisz uderzyć do ISP. Polecał bym ci tą firmę niż WD ze względu na Soft - poszukaj w necie jest Web Demo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup dysku WD My Cloud 2TB (model WDBCTL0020HWT-EESN) i pyta o możliwość zmapowania dysku do stałego dostępu z zewnątrz przez eksplorator plików. Odpowiedzi wskazują, że dostęp zdalny może być realizowany przez FTP, ale wymaga publicznego IP oraz otwartego portu. Wspomniano również o problemach z prędkością transferu danych przez FTP oraz o alternatywie w postaci VPN, co umożliwiłoby dostęp do dysku jak w sieci lokalnej. Użytkownicy sugerują rozważenie innych producentów, takich jak Synology i Qnap, ze względu na lepsze oprogramowanie i funkcjonalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA