logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Cloud v04.06.00-111 OS3 – jak uzyskać zdalny dostęp bez przekierowania portów?

kudek47 22 Maj 2025 08:58 525 8
REKLAMA
  • #1 21556615
    kudek47
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć, mam WD My Cloud. Wiem, że zdalny dostęp na OS3 nie jest już obsługiwany. Czy ktoś próbował rozwiązać ten problem? Utworzyłem konto na NoIP i skonfigurowałem je z routerem, ale mój WD nie ma opcji przekierowania portów. Czy ktoś ma jakieś pomysły, jak to zrobić?

WD My Cloud v04.06.00-111 : Core F/W
  • REKLAMA
  • #2 21556866
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Witaj. To nie na WD przekierowujesz porty, tylko do WD, a przekierowujesz je na routerze. To zadziała jeśli masz publiczny adres IP. Ale i tak nie warto tego robić na starym sprzęcie bez aktualizacji zabezpieczeń od wielu lat. W takim przypadku lepiej na swoim routerze postawić serwer VPN i za jego pośrednictwem łączyć się z siecią (oraz ze wspomnianym WD). Będzie to znacznie bezpieczniejsze.
  • REKLAMA
  • #3 21556867
    kudek47
    Poziom 10  
    Tylko właśnie pytanie, na jaki port przekierować, żeby były widoczne pliki, a nie UI dysku. Próbowałem już wielu portów opisanych na innych forach, ale wpisując je w przeglądarce, pojawia się komunikat, że strona nieosiągalna.
  • REKLAMA
  • #4 21556876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21556948
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    Erbit napisał:
    Dostęp do danych powinieneś uzyskać za pomocą szyfrowanego tunelu = VPN.

Tylko i wyłącznie VPN, chyba, że kolega liczy na wiele zajęcia i problemów od ewentualnych nieproszonych gości.
  • #6 21556961
    kudek47
    Poziom 10  
    >>21556948 >>21556948 >>21556948

Jakiś opis, jak to zrobić? :)
  • #8 21557565
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Jeśli masz jakiś sensowny router to być może on posiada funkcjonalność serwera VPN. Jeśli jest to router od operatora lub jakiś tani domowy sprzęt to raczej bym na takie dodatki nie liczył, wtedy można się zastanowić nad wymianą routera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada WD My Cloud z systemem OS3 w wersji v04.06.00-111 i szuka sposobu na zdalny dostęp bez konieczności przekierowywania portów, które nie są dostępne w urządzeniu. W dyskusji podkreślono, że przekierowanie portów odbywa się na routerze, a nie na samym WD My Cloud, i wymaga publicznego adresu IP. Ze względu na brak aktualizacji zabezpieczeń dla starszych wersji OS3, zalecane jest unikanie bezpośredniego dostępu przez porty. Zamiast tego rekomendowane jest skonfigurowanie serwera VPN na routerze lub innym urządzeniu w sieci, co zapewni bezpieczny, szyfrowany tunel do zdalnego dostępu do plików na WD My Cloud. Wskazano, że niektóre routery posiadają wbudowaną funkcję serwera VPN, a w przypadku tanich lub operatorowych modeli może być konieczna wymiana sprzętu. Pojawiła się także sugestia, że system Cloud OS oparty na Linuksie może umożliwiać instalację VPN bezpośrednio na urządzeniu, jednak nie jest to standardowa funkcja. Użytkownik poszukuje instrukcji konfiguracji VPN, a w dyskusji zasugerowano korzystanie z forów WD oraz wyszukiwanie informacji w Internecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA