logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE?

alieniksior 11 Lip 2016 16:50 5784 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak z Internetu uzyskać zdalny dostęp do domowego NAS-a WD My Cloud EX2 tak, żeby widzieć go jak sieć LAN, zwłaszcza przez LTE?

Najprościej: jeśli masz publiczny, dynamiczny adres IP, skonfiguruj DDNS i przekierowanie portów, a jeszcze lepiej postaw VPN, bo po zestawieniu tunelu będziesz widział NAS tak, jakbyś był w domu [#15800980][#15800972] WD My Cloud EX2 ani Funbox nie mają serwera VPN, więc do rozwiązania VPN trzeba dołożyć własny router/bramę VPN; bridge na Funboxie jest zalecany, ale VPN może działać także bez niego [#15802290][#15804395][#15805096] Do takiego układu polecono routery Asus z Tomato i OpenVPN, np. RT-N18U lub RT-AC56U, z trybem bridge/route oraz klientem OpenVPN na urządzeniu końcowym [#15805240] Jeśli chcesz tylko dostęp do plików, to przez VPN używaj SMB/CIFS, bo wtedy wejdziesz do udziałów sieciowych zdalnie jak w LAN [#15801911] FTP można zastąpić SCP, jeśli NAS ma SSH, bo jest prostsze i bezpieczniejsze [#15801911]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 15800947
    alieniksior
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Tak więc mam taką zagadkę, ogółem mam serwer NAS, wszystko działa pięknie gdyby nie to że nie mam LAN'a w komputerze, znaczy chodzi o to że jak jestem w domu i podłączam się do routera to wszystko fajnie, jest Lan i działa mi wszystko (Jak wejdziecie w Mój komputer i zmapujecie dysk sieciowy to możecie na niego wejść łatwo) ale niestety idąc do pracy/ poza dom i korzystając z LTE (z Plusa) niestety nie mam dostępu do Lan'u domowego (no magicznie się nie połączy) ale mam dostęp przez przeglądarkę (mycloud.com) ale to nie jest to czego bym chciał. Tak więc pytanie jest takie.
    Jak uzyskać z internetu sieć "LAN" danego routera (tego Domowego dodam że to jest Funbox niestety z vdsl'em) bądź wirtualnie do NAS'a poprzez instalacje jakiejś aplikacji do niego (WD my Cloud EX2 - tam wielu aplikacji nie ma) to by mi życie ułatwiło. Oczywiście jakby był jakiś ciekawy program do dostępu FTP (już bawiłem się i nic z tego nie wyszło) to chętnie pobawię się w to.

Najprościej moim zdaniem jest zainstalować na Nasie Hamachi - prówałem ale pisało że nie jestem harrym potterem i nic z tego. Chyba że owa firma "LogMeIn" ma coś dla serwerów o czym nie wiem (no wszystko człek wiedzieć nie może).

Tak więc panowie dzięki za przeczytanie i dajcie jakieś propozycje. Niżej podam to co mam w laptopie.

Tak więc mój sprzęt to Laptop (niestety)
    Lenovo Y50-70 (miał być do grania a służy do grzania)
    W Lapku Windows 10, i narzędzie WDSync (od firmy WD do synchronizowania w chmurze)
    Router z Wi-Fi Funbox i internet z Neostrady VDSL 80 (za którego płacę 83zł )
    Router Huawei E5573 i internet w nim LTE (z Plusa za 35zł przez 50% obniżki)
    co jeszcze ? a no tak.
    Serwer Plików NAS - WD My Cloud Ex2 z dyskiem z laptopa (bez znaczenia wiekszego - ale kupiłem ssd do lapka 500gb i został mi 1TB dysku a Nas'a miałem pustego i musiałem wpakować tam jakiś dysk a kasy nie było więc z lapka)
    Na serwerze NAS da się instalować aplikacje jak np Torrent czy coś podobnego (tam nazywa się to Transmision) i kilka innych gratów do FTP na których totalnie (w 0%) sie nie znam mimo iż miałem dużą styczność z oprogramowaniem i systemami (wieczne problemy z komputerem).

I tak jakoś to wygląda mniej więcej. Najlepsze dla mnie to Druga sieć Lan (jakimś cudem) Z internetu LTE do Routera Funbox albo sieć Wirtualna (typu Hamachi) na serwerze bądź routerze . Drugorzędne opcje to FTP, i dostęp z innych programów.

Dzięki za próbę pomocy.
  • Pomocny post
    #2 15800972
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Neo vdsl zapewne masz publiczny dynamiczny IP czyli do tej sieci powinieneś się dostać po przekierowaniu odpowiednich portów na FB - i to cała magia.
  • Pomocny post
    #3 15800980
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Jesli masz publiczny adres od dostawcy, to stosujesz Dynamiczny DNS i odpowiednioe przekierowujesz porty na routerze i bangla.

Mozesz też postawić VPN na routerze zamiast przekierowowania portów. Zaleta tego rozwiazania jest taka, że czy bedac w domu czy po za domem, bedziesz sie do NASa dostawał tak samo "po LANie". Tak jakbys siedział w domu obok NAS'a. Łaczysz VPN'a i jestes wirtualnie w domu.
  • #4 15800993
    alieniksior
    Poziom 10  
    Pomożesz zatem skonfigurować owe porty na FB ? bo kiedyś próbowałem ale kiepsko mi to wyszło. Obecnie jestem na kablu domowym i mam kilka godzin na zabawę z tym.

Dołączam zdjęcia z FB jak to wygląda w zakładce Konfiguracja Sieci.

Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE? Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE? Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE? Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE? Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE? Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE?
  • #5 15801692
    hermes-80
    Poziom 43  
    Pierwsze zdefiniować usługi i ich porty jakie używają w sieci LAN.
  • #6 15801893
    alieniksior
    Poziom 10  
    Jak zdefiniować transfer plików w Systemie Win10 ? mam zacząć coś przerzucać gdy będę podłączony przez Lan ? poza tym jak to sprawdzić ? w cmd.exe była taka komenda na sprawdzenie co ciągnie internet i tam chyba nawet IP z portami było.
    Zakładam że przesyłanie plików przez folder (zakładka Sieć w jakimkolwiek folderze w win10) to usługa która korzysta ze standardowego portu, ale jak powiedziałeś lepiej sprawdzić.
    Podasz jakiś instruktarz do tego jak mogę sprawdzić to efektywnie ?
  • #7 15801911
    hermes-80
    Poziom 43  
    Czyli pliki po sieci pewnie protokół cifs/smb - to jedna usługa - porty można sprawdzić w sieci - ale do niej najlepiej po przez jakiś tunel VPN - też nie wiadomo czy masz taką możliwość na NAS-iel ub routerze.
    Inne? NAS - może gui po http/https-ie nie wiem do czego chcesz mieć dostęp i z czego korzystasz - to już sam musisz wiedzieć.
    Zamiast FTP może SCP jeśli NAS ma serwer SSH bezpieczniejszy i mniej skomplikowany jeśli chodzi o komunikacje.
  • #8 15801957
    alieniksior
    Poziom 10  
    Tak dokładnie chodziło mi o cifs/smb - zmapowałem sobie dysk sieciowy i teraz mam dostęp do folderów które są na nim - w tym wypadku Publiczne i jakiś jeszcze jeden. Na screenie widać dokładniej.
    Skoro da się zmapować daną lokalizacje będąc na kablu to i da się wejść w nią poprzez internet.
    Pytanie jak skonfigurować VPN i czy da się. Do NAS'a zajrzę jutro jak wróce do domu - pewnie ok. 9-10 rano ale z tego co pamiętam miał sporo opcji, także DDNS i inne nie wiem czy można ale dodam Link do strony WD gdzie powinien wskoczyć "Tab" z danymi technicznymi mojego grata. i będzie trochu jaśniej. Obecnie korzystam ze strony routera czyli mycloud.com bądź aby go skonfigurować wchodzę na 196.168.1.13 i loguje się tam, niestety jak wiemy to adres lokalny. Ja chcę tylko mieć dostęp do niego z otoczenia sieciowego najlepiej - duża wygoda dla mnie.
    http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=1650#Tab3
    Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE?
  • #9 15802290
    hermes-80
    Poziom 43  
    WD ani twój router nie posiada serwera VPN.
  • #10 15803690
    alieniksior
    Poziom 10  
    Faktynie, zauważyłem gdy przeglądałem. Czyli albo zmienić router albo inną kombinację zrobic.
    No cóż wygląda na to że muszę się pozbyć złoma 'FB" i wymienić na lepszy model, widziałem fajne routery na allegro za 200-300zł za dwoma/ trzema anenkami Wi-fi i VPN i innymi gratami 300mb/s a także 600. Hermes-80 polecisz jakiś specyficzny model ? w sumie zastanawia mnie czy internet vdsl i światłowód nie będa kolidować, mi się wydaje że to odmienne technologie. Bo vdsl to chyba dalej kabel normalny 8-skrętkowy czy jak to się zwie. A światłowód to jest co innego.
  • #11 15803836
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ale czemu piszesz o światłowodzie i vdsl (następca ADSL-u)?
  • #12 15804252
    alieniksior
    Poziom 10  
    Bo routery chyba dzielą się na te ADSL'owe i światłowodowe czyż nie ? i zastanawiam się który wybrać bo mam vdsl'a obecnie (chce wymienić FunBoxa na jakiś normalny router gdzie będę miał VPN i inne rzeczy )
  • Pomocny post
    #13 15804395
    m.jastrzebski
    alieniksior napisał:
    Bo routery chyba dzielą się na te ADSL'owe i światłowodowe czyż nie ?
    Patrz pan, a ja mam router ktory nie ma ani modemu ani swiatlowodu.

To co nazywasz routerem ADSL'owy to kilka urzadzen zamknietych w 1 pudelku: modem ADSL, router (kablowy), switch, oraz access point WiFi.

alieniksior napisał:

i zastanawiam się który wybrać bo mam vdsl'a obecnie (chce wymienić FunBoxa na jakiś normalny router gdzie będę miał VPN i inne rzeczy )
    Sprawdz czy rzeczonego funbox'a mozna przestawic w tryb bridge. Wtedy wykorzystasz z niego tylko czesc modemowa praktycznie. Za tym postawisz swoj dowolny "router" z czym tam zechcesz - VPNem, dowolnym WiFi, czy automatem do kawy.
  • #14 15804501
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    alieniksior napisał:
    dodam że to jest Funbox niestety z vdsl'em

I Kolega chce się z tego co wyczytałem łączyć z siecią domową z zewnątrz - a jakie ma Kolega, że tak zapytam wysyłanie przez internet DO sieci - bo jeśli to VDSL DO 80 Mb to na wysyłaniu jest góra 8 Mb - to tyle w teorii - to laboratoryjnie daje nam wysył DO internetu max 1 MB (megabajt) - to teoria...

80 Mb jest DO Kolegi DO domu,
    8 Mb jest OD Kolegi Z domu.
  • #15 15804546
    hermes-80
    Poziom 43  
    Zaproponowane rozwiązanie przez @m.jastrzebski FB(bridge) - router(brama VPN) - reszta sieci - będzie najtańszą alternatywą ponieważ routery z vdsl-em sa stosunkowo droższe z gorszą konfigurowalnością w porównaniu ze zwykłymi routerami ETH - światłowód tutaj nie ma nic do rzeczy bo to całkiem inne medium niż ETH. równie dobrze możesz zakupić rp1 na nim postawić VPN i z niego łączyć się z siecią domowa (wymagana wiedza konfiguracji VPN-a)
  • #16 15805077
    alieniksior
    Poziom 10  
    Wysyłanie jest jak mówisz do 1mb/s danych. Czyli jeden megabajt :) Mniej więcej osiąga od 700-1300kb/s
    Zrobię jak mówicie, zakupie router (brama vpn) i podłączę go jakoś.
    Domyślam się że trzeba znaleźć tryb bridge, ale go nigdzie nie widzę niestety.
    Przeszukałem ustawienia FB i nie widze opcji Bridge - chyba że to mechaniczna rzecz typu kabelek do wtyczki. Czyli ogółem jakby dało się zrobić Bridge to by wyglądało tak?
    Internet -> Router VPN -> Funbox -> Wifi,kabel - komputer. czy na odwrót ? czyli Internet do Funboxa -> Routera VPN i komputera. Ogółem nie widzę mostka w FB niestety. FB jest mało konfigurowalny niestety. No to wychodzi na to że jak nie da się mostka zrobić to zainwestuję w nowy router/modem - mniej zabawy będę miał jak będzie miał VPN'a.

Powiedzmy sobie szczerze panowie, Orange daje kiczowaty sprzęt i specjalnie utrudnia życie ludziom którzy chcą go sobie konfigurować. Jak nie kupisz sam czegoś to nie spełnisz swoich oczekiwań. Fajne modemy są od 100-200 więc to nie dużo.
    Widzę dwa ciekawe okazy modemów do zamiany FB jeden to:
    TP-LINK TD-W8970
    a drugi to : TP-LINK TL-WR1043ND
    Pierwszy ma adsl2+ i gratis jeden port Lan/wan obsługę vpn, serwer dysku sieciowego, i wydruku, ma także z tego co widzę obsługę wps i wiele innych funkcji których zastosowania nie znam. Drugi trochę podobny ten pierwszy W8970 ma coś takiego jak IPSec VPN o czym w sumie także nie słyszałem. Hermes jak myślisz nada się na zamianę FB ? (na allegro można zobaczyć jego ustawienia)
  • #17 15805083
    m.jastrzebski
    alieniksior napisał:

Internet -> Router VPN -> Funbox -> Wifi,kabel - komputer.

Na odwrot. Kabel musisz wetknac w modem przeciez.
    kabel -> funbox -> router
  • Pomocny post
    #18 15805096
    hermes-80
    Poziom 43  
    Bez bridge na FB VPN też będzie działał.
  • #19 15805101
    m.jastrzebski
    hermes-80 napisał:
    Bez bridge na FB VPN też będzie działał.

Chodzi o serwer VPN
  • #20 15805227
    alieniksior
    Poziom 10  
    Czyli ogółem tak, wszystko jak dotychczasz, tyle że kupuje router z VPN'em i podpinam RJ-45 do niego i do Funboxa, a komputer do routera - zaproponujesz jakiś modem/ router ? (najlepiej z wi-fi jakimś lepszym ) Widzę że się znacie Panowie i to konkretnie nie to co ja.
  • Pomocny post
    #21 15805240
    hermes-80
    Poziom 43  
    Asusy z Tomato - OpenVPN z trybem bridge/route - na końcówkach aplikacja kliencka OpenVPN client. RT-N18U, RT-AC56U - dobrymi są również miktotiki ale trudny konfig.
  • #22 15805273
    alieniksior
    Poziom 10  
    Patrzę tak na te RT-ki i 18U jest za 180-240 jakoś a ten drugi to no jak w nazwie 56U xD :P 560 praktycznie kosztuje. Ale mówisz ogółem o zmianie Funboxa czy dołożeniu do niego jednego z wyżej wymienionych ? cenowo to nieźle.
  • #23 15805277
    hermes-80
    Poziom 43  
    Dołożenie własnego routera - wszystkie te routery to routery ETH - wymiana FB wiąże się z szukanie routera z modemem vdsl.
  • Pomocny post
    #24 15805291
    KOCUREK1970
    Ocena: 5498
    @alieniksior
    hermes-80 napisał:
    wymiana FB wiąże się z szukanie routera z modemem vdsl.

A może się okazać, że po zmianie takowego linia ADSL będzie "padać".

Też zalecam podłączenie swojego routera i przełączenie FB w bridga.
    Nie pchałbym się w żadne TP Linki - to sprzęt tani... i tu koniec jego zalet.

Skoro wysyłanie masz na poziomie 1 MB (megabajt) - to szału nie ma i jeszcze chcesz to przez net mobilny a to draństwo też jest kapryśnie - o ile na LTE jeszcze to jakoś działa, to jak Cię przełączy na UMTS to już krew z nosa poleci szybciej.
    alieniksior napisał:
    idąc do pracy/ poza dom i korzystając z LTE (z Plusa)

Boże kochany - LTE w Plusie... uciekać kto może... u c i e k a ć.
  • #25 15805660
    alieniksior
    Poziom 10  
    Nie nie, źle zrozumiałeś :D mam internet kablowy VDSL 80'tkę w domu xD czyli leci przez kabel od 700-1200kb/s a do laptopa mam LTE (no wiesz oglądam filmy w pracy i nie tylko) więc LTE biorę do pracy xD
    No LTE w plusie nie takie złe 35zł za miesiąc za 80gb dziennego i 100gb nocnego nie jest to zła oferta w sumie :D a rodzice mają satelitę i dlatego mam 50% obniżki (z 70zł) a internet potrzebowałem do laptopa to do grania czy oglądania. Inne były koszmarem (Lyca mobile czy orange)
    No dobrze zatem kupie sobie router ETH jakiś jeden z tych dwóch zapewne ten pierwszy i zobacze co i jak będzie wyglądać z nim. Pewnie to będzie za 5-20 dni (bo do 20 wypłatę mi dają a od 25-31 mam fuchę akurat ) więc pewnie środki się znajdą na to :)
    Dzięki za pomoc zatem i do zobaczenia za 5-20 dni :)
  • #26 15805961
    hermes-80
    Poziom 43  
    Chyba jakaś pomyłka nastąpiła bo ten twój uploud jest coś podejrzany - pokazałeś 1200kb/s a to jest 1,2Mb/s a tu nagle piszesz 1MB/s co daje 8Mb/s - więc jak to faktycznie jest?
  • #27 15806572
    alieniksior
    Poziom 10  
    Znaczy wiesz piszę o wartościach dyskowych a nie neostradowych :D w Neo80'tce masz do 80Mb/s a upload masz minimum 8 mb/s czyli 800-1200kb/s jakoś wypada. Bo neostrada daje 200-400kb gratisu xD Czyli prędkość wysyłania mam mniej więcej od 800 kilobajtów na sekundę do 1200kb/s (bo bit to 1 a bajt to 8 ) xD Więc mam kilobajty :) Czyli VDSL 80'tka. Nie ma tu żadnej magii. Jak bierzesz neostradę 20'tkę to tez masz do 20 pobierania i do 2 wysyłania czy coś takiego. Jak uzyskać zdalny dostęp do NAS WD My Cloud EX2 przez LTE?

No i co ciekawe w LTE masz większy upload bo tyle samo praktycznie co download. Pobierając z Huawei e5573 z prędkością 5mb/s wysyłałem mniej więcej od 2-4 mb/s to ciekawe jest. No ale tam inaczej oni to liczą.
  • #28 15806752
    hermes-80
    Poziom 43  
    To żle napisałeś jednostki miało być 800 - 1200KB/s.
    Czyli 8Mb/s wystarczy na oglądanie materiałów z własnej sieci.
  • #29 15806887
    jprzedworski
    Ocena: 828
    alieniksior napisał:
    Nie ma tu żadnej magii.
    No, nie ma. B = bajt, a b = bit, a ty tego nie uwzględniasz.
  • #30 15807877
    alieniksior
    Poziom 10  
    a no właśnie nie wiedziałem czy małe b to bit czy bajt. Dzięki :D tak więc mam 8Mb internetu co mi daje 800-1200 KB/s xD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny dostęp do serwera NAS WD My Cloud EX2 przez LTE, ponieważ nie ma dostępu do LAN w pracy. Wskazano, że kluczowe jest przekierowanie portów na routerze Funbox oraz zastosowanie Dynamicznego DNS, co umożliwi dostęp do NAS-a z zewnątrz. Alternatywnie, zaproponowano skonfigurowanie VPN na routerze, co pozwoli na dostęp do NAS-a tak, jakby użytkownik był w sieci lokalnej. Użytkownik rozważa wymianę routera na model obsługujący VPN, ponieważ Funbox nie ma tej funkcji. W dyskusji poruszono również kwestie związane z prędkościami internetu VDSL oraz LTE, a także różnice między routerami ADSL a światłowodowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA